Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, «προωθούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά με σύμβαση σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην ανάθεση της διαχείρισης της λειτουργίας και της συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας.

Έτσι εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες του συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησής του».

Παράλληλα, «προτεραιοποιούνται οι ανάγκες που αφορούν στη συντήρηση και στην αναβάθμιση του δικτύου.

Προωθούνται τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση με έξοδα του ιδιώτη, προχωρά η επανακοστολόγηση του δυϊλισμένου νερού προς όφελος των καταναλωτών, μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε ενώ ελέγχονται και οι διαρροές του δικτύου που κοστίζουν ακριβά. Αξιολογείται τέλος η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων μονάδων καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες. Αναβαθμίζεται λοιπόν το δίκτυο προς όφελος των Καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται».

Καραμανλής: Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού

Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρόκειται να γίνει, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM και στην εκπομπή «Καινούργια Ημέρα» με τον κ. Δημήτρη Τάκη.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδικότερα λόγο για απίστευτη παραποίηση της πραγματικότητας και υποκρισία και τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται καμία ιδιωτικοποίηση, αλλά ανάθεση της συντήρησης των δικτύων υδροδότησης της πρωτεύουσας, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα.

Υπενθύμισε ότι το 60% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά είναι μία εισηγμένη εταιρεία, καθώς και ότι το ελληνικό κράτος σήμερα πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ 26,5 εκ ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση των δικτύων υδροδότησης. Σημείωσε ότι τώρα θα υπάρξει ανταγωνισμός ώστε με τον έλεγχο του Δημοσίου να γίνονται οι εργασίες συντήρησης που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια του δικτύου υδροδότησης και την ποιότητα του νερού.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπέρ των ΣΔΙΤ γενικότερα και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού στις υπηρεσίες συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης. Και τόνισε ότι εάν μειωθεί το κόστος του συστήματος λειτουργίας και συντήρησης, η τιμή του νερού δε θα αυξηθεί, αλλά το αντίθετο. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους τομείς, το εργαλείο των ΣΔΙΤ, το οποίο όπως τόνισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ με επάρκεια λόγω ιδεοληψιών.