Συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης είχε σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι διεθνείς κρίσεις και ιδιαίτερα η Συρία, οι διμερείς σχέσεις καθώς και η προστασία της Μεσογείου ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης που κράτησε μια ώρα και ένα τέταρτο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας» για να την υποστηρίξει κατά την προεδρία της στην ΕΕ, για την οποία «είναι σίγουρος ότι θα την ασκήσει με επιτυχή τρόπο».

Υπογράμμισε ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική προεδρία, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και θα πρέπει να επιλυθούν, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικοί από πολιτικής πλευράς, λόγω των ευρωεκλογών.

«Σε πολλά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς και ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην τραπεζική ένωση και στα εργασιακά θέματα.

Σε ότι αφορά τα διεθνή θέματα, η Συρία φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα του δύο πολιτικούς, αφού κοινός στόχος είναι η επιτυχία της Διάσκεψης Γενεύη – ΙΙ για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου έχει εμπλακεί η Γαλλία, τέθηκε επίσης από το Γάλλο υπουργό, ο οποίος υπογράμμισε την επιδίωξη της Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή συμμετοχή, θέμα άλλωστε που θα συζητηθεί στις 20 του μηνός στις Βρυξέλλες.

Ο Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ως «εξαιρετικές στον πολιτιστικό αλλά και στον οικονομικό τομέα» και ευχήθηκε «μεγαλύτερη παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Φαμπιούς τέλος αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Βενιζέλου να επισκεφθεί την Ελλάδα, μια χώρα που αγαπάει «από την εποχή του γυμνασίου» όπως ανέφερε.