Θεοχάρης: Κανένα τεστ και καραντίνα για τους τουρίστες – Το πλάνο επανεκκίνησης του τουρισμού

Το χρονοδιάγραμμα του restart


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:18
20/05/2020
Θεοχάρης: Κανένα τεστ και καραντίνα για τους τουρίστες - Το πλάνο επανεκκίνησης του τουρισμού
16
loading

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού ξεδίπλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παίρνοντας τη σκυτάλη από τους υπουργούς, Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσαν τις παρεμβάσεις στο μέτωπο της οικονομίας και της εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Restart Tourism, όπως κωδικά ονομάζεται, είναι ολοκληρωμένο σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δυο μέτωπα. Η πρώτη αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού

 • 25 Μαΐου ξεκινάει το yachting
 • 1 Ιουνίου ανοίγουν κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και ξενοδοχεία πόλης 12μηνης λειτουργίας
 • 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα
 • 15 Ιουνίου θα επιτραπούν ταξίδια από το εξωτερικό μόνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
 • 1 Ιουλίου επιτρέπονται οι πτήσεις και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ελέγχων έναντι του κορονοϊού και όχι υποχρεωτική καραντίνα και τεστ.

Τα μέτρα πρόληψης

Ο κ. Θεοχάρης στη συνέχεια ανέλυσε το πλάνο για τα μέτρα πρόληψης:

«Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών. Συνεργαζόμενο γιατρό με κάθε κατάλυμα και ορισμό συντονιστή από κάθε κατάλυμα

Κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης των κρουσμάτων. Ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά περιφέρεια, ανά νησί και μεταφορά σε δομή υγείας όταν χρειαστεί.

Στις 15 Ιουνίου που θα υπάρξει απελευθέρωση πτήσεων αποκλειστικά προς το Ελ. Βενιζέλος και από χώρες με καλά υγειονομικά κριτήρια που θα μπουν από τους ειδικούς.

Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους

Οι χώρες της Βαλκανικής μέχρι τη Βαλτική θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκαταστήσουμε την σχέση μας. Επίσης με χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Βρετανία αλλά και χώρες όπως την Κύπρο και το Ισραήλ».

Ενώ συμπλήρωσε ότι: «Το προσεχές διάστημα Υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και τη μεταφορά τουριστών, ενώ θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων τουρισμού (μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ΦΠΑ, ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων κλπ).

Ενώ ενισχύουμε τον εσωτερικό τουρισμό με τέσσερα προγράμματα: Διαφημιστική καμπάνια - Πρόγραμμα Τουρισμός Για Ολους - ενίσχυση Κοινωνικού Τουρισμού και εταιρικά Holiday Vouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Αναλυτικά ανέφερε:

«Σε πρώτο πλάνο τίθεται η ασφάλεια των επισκεπτών της Ελλάδας την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού. Ένα σχέδιο που όπως εξήγησε εστιάζει σε δυο άξονες:

Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως τόνισε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Τουρισμός για όλους

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού εστιάζει μεταξύ άλλων στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την ενίσχυση του, ενώ νωρίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.

Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης. Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, όπως είπε.

Στο μεταξύ όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα, θα κατεβάζουν την νέα εφαρμογή του Visit Greece, η οποία θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ελληνικούς προορισμούς. Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι κονδύλια ύψους 23 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΤ για δράσεις διαφήμισης αλλά και συνδιαφήμισης με Tour Operator's κλπ».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το συνολικό πρόγραμμα και τα βασικά σημεία της παρουσίασης των υπουργών.

Οι εξαγγελίες Θεοχάρη από το 49:00 έως το τέλος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Γκρι

  Όχι τεστ, όχι καραντίνα; Τι έγινε; Τελείωσαν οι μαγκιές του Χαρδαλιά και οι έλεγχοι; Σωστά οι τουρίστες δεν βλέπουν ΣΚΑΙ.

 2. avatar Αυστριακος

  Αν αυτός είναι ο ενδεκαδατος, φαντάσου τι έχει ο πάγκος!!!
  Περιμέναμε σαν κερατάδες να ακούσουμε τά μέτρα υπέρ Αττικής και Νήσων καθώς και του κοινωνικού τουρισμού.
  Ας του πει κάποιος ότι η Ελλάδα έχει προσαρτήσει και άλλες περιοχές εδώ και πολλά χρόνια...

 3. avatar δσα

  Χωρις τεστ λεει (γιατι φοβαται να πει οτι τεστ δεν εχουμε και δεν εχουμε και λεφτα να παραγγειλουμε τεστ). Απο την αλλη τσεπωσαν τα γιδια 3εκ δολαρια για να κανουν καλα τους \"προσφυγες\" που ερχονται καθε μερα καραβιες. Σε ποιο αλλο κρατος του πλανητη μετα απο μια τετοια πανδημια θα ανοιγανε τα συνορα και δεν θα γινοτανε τεστ. Εδω μιλαμε χτες το beast εβγαλε αρθρο που ελεγε οτι τα κρουσματα στην Γερμανια αυξηθηκαν παλι. Εμεις ανοιγουμε τα συνορα και τεστ δεν κανουμε. Ευχομαι απο μεσα απο την ψυχη μου να μην εχουμε χειροτερες εξελιξεις λογω της βιασυνης μας και της απληστιας μας.
  Τελος βεβαια καλο θα ηταν να σκεφτουν οι κυριοι υπουργοι και οι κυριοι της ΕΥΠ οτι με το ανοιγμα εκτος απο τους καλοπροαιρετους τουριστες, θα ερθουν και κακοπροαιρετοι αρρωστοι με σκοπο να αυξηθουν τα κρουσματα και να δημιουργησουν πανικο για να αυξηθει ο τουρισμος των γειτονων μας γενικα.

  1. avatar Tsip tt

   Και μετά ξύπνησες....Στο Hollywood ή μάλλον στο... Bollywood

 4. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Θυμάμαι φίλοι μου ναυτικοί τη δεκαετία του 80 που πήγαιναν στην Ουκρανία και με ένα πακέτο Marlboro το έκαναν με τα καλύτερα \"μωρά\".
  Και όταν κάποιοι τους ρωτούσαν \"μα πως?\". Αυτοί τους απαντούσαν:
  \"Ζουν στην ανέχεια μεγάλε!\"
  Το ίδιο ισχύει και δω βλέπω.

 5. avatar της φυλακης τα σιδερα

  παρτε το χαμπαρι.Ολα στην τυχποτελεσματος γινονται.Θα κρινουμε εκ του αποτελεσματος.

 6. avatar και το σεπτεμβρη

  θα ειμαστε τιγκα στον ιο . κανονιστε γελοιοι γιατι φτανουν τα χαλια που εχουμε . αν πεσει πεινα βρεστε ελικοπτερα

 7. avatar NISIOTIS

  Τσαμπα καθομουν σαν τον [...] να ακουσω τι θα πει. Ρε ποτε θα πεις με ποιο πρωτοκολο θα λειτουργησουν τα ξενοδοχεια; ολο αερολογιες..θα πεις πως θα λειτουργησουν τα διαφορα τμηματα;;; καλα ενα κρουσμα να σκασει στην Κω τετελεστε. Ελα βρε αχλαδα να δεις το νοσοκομειο.. αχλαδα

 8. avatar Galleon

  Θα μας κουβαληθει κάθε καρυδιάς καρύδι. Και ούτε έλεγχος ούτε τίποτα. Τζάμπα οι δύο μήνες καραντίνας. Μα είναι δυνατόν να υποκειψει στις πιέσεις των ξενοδόχων?

 9. avatar Σας έκλεισε μέσα

  για να φέρει τους ξένους εδώ να νοιώθουν ασφαλείς να[...] τη χώρα μας

 10. avatar Μέχρι τώρα….

  Τη γλιτώσαμε φθηνά. Κοιτάξτε για χάρη του τουρισμού τώρα να έχουμε άλλα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

 11. avatar Τι λέτε

  Ρε πάτε καλά γιατί μόνο το αεροδρόμιο της Αθήνας και όχι τις Θεσσαλονίκης??? Αι στα τσακιδια για πολιτικούς που έχουμε

 12. avatar Μπάτε σκύλοι δηλαδή…..

  Βάλτε στα αγαπημένα αυτή την σελίδα και 15 του Ιούλη,ρίξτε την μια ματιά..... γιατί στις 15 του Ιούλη θα κλάψουνε μανούλες πάλι!
  Προβλέπω καλοκαίρι κλεισμένοι στα σπίτια μας.....

  1. avatar Δεν προβλέπεται καραντίνα ξανά

   ειδάλλως πάμε νομοτελειακά σε μνημόνιο

 13. avatar Γιάννης gh

  Τι λέει ο mr bin την παλεύει?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει