«Με την προσπάθεια όλων, το 2014 μπορεί να είναι ένα έτος καμπής, ένα έτος στο οποίο μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης, θα μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης», δήλωσε από τις Σέρρες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε τα σενάρια περί εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να πάμε σε εθνικές εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην ανασύνταξη της χώρας. Μέχρι τώρα μπήκαν τα θεμέλια. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερο ορατά, στο μέσο πολίτη, τα αποτελέσματα. Εκεί θα στραφούμε. Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη με μία διπλή εντολή. Το πρώτο τμήμα της εντολής έχει γίνει ήδη πράξη, να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το δεύτερο έχει να κάνει με το να αποχαιρετίσουμε το Μνημόνιο και την Τρόικα. Το 2014 θα είναι μία χρονιά που θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προς σε αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σήμερα στις Σέρρες με αφορμή την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών. Ο υπουργός δήλωσε ότι «μετά την Πελοπόννησο και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, προχωράει και το έργο των Σερρών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ένα ζήτημα πολιτισμού και ποιότητας ζωής, ενώ ταυτόχρονα έχει και μία αναπτυξιακή διάσταση αυτό που γίνεται, γιατί θα γίνει μία μικρή βιομηχανία που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης στην περιοχή, άρα το πρόβλημα της μη διαχείρισης των απορριμμάτων μετατρέπεται σε μία αναπτυξιακή ευκαιρία» τόνισε.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση κάνει πράξη την αποκέντρωση» και επεσήμανε ότι τα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσονται θετικά. «Έχουμε μεγάλη απορρόφηση», είπε και πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα προτεραιότητας προχωρούν, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο στο νέο ΕΣΠΑ, έχει αποφασιστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διαχειριστεί 27% παραπάνω κονδύλια από ό,τι στην παρούσα προγραμματική περίοδο», και αυτό όπως είπε, «παρά το γεγονός ότι στο σύνολό του προϋπολογισμού, το επόμενο ΕΣΠΑ, θα είναι μικρότερο του σημερινού».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε τα εξής: «Με την ομόφωνη απόφαση επτά Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ολοκληρώνεται η ανάθεση του τρίτου έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Συνολικά 12 έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ, σε όλη την χώρα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά ένα πρόβλημα που χρόνιζε. Αξιοποιώντας ιδιωτικούς πόρους και το ΕΣΠΑ λύνεται με οικολογικό και βιώσιμο τρόπο το απαράδεκτο φαινόμενο των χωματερών, με οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική μας οικονομία. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια».

Το έργο κατασκευάζεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η ένωση εταιρειών ARCHIRODON-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITEC.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών είναι επένδυση της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και πάνω από 60 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του έργου. Ο χρόνος κατασκευής είναι 22 μήνες, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 να είναι πλήρως λειτουργικό και να επιλύσει μόνιμα πλέον το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Σέρρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Σέρρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα έχει συναντήσεις και επαφές με παραγωγικούς φορείς του νομού, ενώ θα επισκεφθεί αργά το μεσημέρι τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ, για να δει από κοντά το πλήγμα από τη φωτιά που υπέστη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην περιοχή της Αμφίπολης προκειμένου να επιθεωρήσει το έργο που διεκπεραιώνεται στο οδικό δίκτυο μέσω ΕΣΠΑ.