Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την οποία αποφασίστηκε ότι θα μεταβεί άμεσα δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου στην Ελλάδα για την προάσπιση και φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα, καθώς και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.

Υπήρξε απόλυτη συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κούσιος, και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν και για τη στάση την οποία θα τηρήσουν στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει των συνομιλιών του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Μισέλ καθώς και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Επίσης, είπε ο εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφόρησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει στην Ελλάδα δύναμη αποτελούμενη από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και ως εκ τούτου άμεσα δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου θα μεταβεί στην Ελλάδα για την προάσπιση και φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.