Η Βουλή καλείται σήμερα στη σκιά των πιέσεων που ασκούνται από την τρόικα,να επικυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η κυβέρνηση ζητεί την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τροποποίηση που επέφερε καταθέτοντας τροπολογία στις 8 Νοεμβρίου με την οποία παρατείνεται έως 31.01.2014 η προθεσμία χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. Ενώ η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί ήταν έως 31.10.2013.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δίνεται όχι μόνο για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω παράδοσης στις Ένοπλες Δυνάμεις στρατιωτικού υλικού αλλά και προκειμένου τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά και να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας αμυντικού υλικού που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά πυρομαχικά πυροβόλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη «ανάσα» στην ΕΑΣ ΑΕ, δηλώνει ότι η παράταση που δόθηκε έως το τέλος Ιανουαρίου κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Επιμένει όμως ότι απαιτείται συνολική λύση για την αμυντική βιομηχανία και καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικα για ένα νέο «ξαφνικό θάνατο» αυτή τη φορά στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η χρονική συγκυρία, τέλος, εντός της οποίας εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΑΣ ΑΕ, θέτει αναπότρεπτα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις αξιώσεις του κλιμακίου της τρόικα.