Στη λίστα των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την υπόθεση Novartis προστίθεται τώρα και ο τέως υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, καθώς η πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής καλεί να προσέλθει ενώπιόν τους.

Την ίδια ώρα απορρίπτεται το αίτημα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός; Αντώνης Σαμαράς, ο δικηγόρος και στέλεχος της Ν.Δ. Σταύρος Παπασταύρου, ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Η απόφαση για κλήτευση του κ. Παππά πάρθηκε μετά την κατάθεση του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία κ. Σάμπι Μιωνή που φέρεται να κατήγγειλε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον εκβίασε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου (και δη στο γραφείο του Νίκου Παππά όταν αυτός ήταν υπουργός Επικρατείας), ζητώντας του να καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ώστε να λήξει η αντιδικία του με εκδότη.

Κατά τον κ. Μιωνή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να του ζήτησε 350.000 ευρώ προκειμένου «να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα» του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη, στο πλαίσιο της αντιδικίας που είχε με τον επιχειρηματία, ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν με τη λίστα Λαγκάρντ. Η συνάντηση αυτή κατά τον μάρτυρα, πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016.

«Ο Νίκος Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί και ανέφερεπως πρέπει να  να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά (σ.σ.: συνεργάτης του Σ. Μιωνή) και για τον Φιλιππάκη και πως πρέπει να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”, εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αφτιά μου. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ο Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα» όπως είπε.

Ο μάρτυρας σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε και σχετικό έγγραφο στην Προανακριτική Επιτροπή που όπως λέει, του το παρέδωσε η πλευρά Φιλιππάκη (μαζί με το συνεργάτη του εκδότη, Αλέξανδρο Τάρκα) και περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ώστε να λήξει η αντιδικία τους. Στο χαρτί αναφέρεται ότι θα αποσύρονταν οι εκατέρωθεν αγωγές και ότι η εφημερίδα θα έφτιαχνε το προφίλ του κ. Μιωνή.

Πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος διαψεύδει ότι υπήρξε συνάντηση αλλά απέδωσε την πρωτοβουλία του να γινόταν αυτή, στον Νίκο Παππά.

«Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική. Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη ως ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και ότι για αυτό τον καταδιώκουν. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του διευκρινίσαμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Για τον κ. Βορίδη του συστήσαμε να απευθυνθεί στη Νέα Δημοκρατία».