Στην ορθότητα της απόφασης να σταλούν ΜΑΤ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες πάση θυσία, επιμένουν από την κυβέρνηση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η κυβέρνηση μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο δεχόταν κριτική για απραξία στο προσφυγικό και αφού δοκίμασε διάφορα σχήματα και κατέληξε στην επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις ελεγχόμενες κλειστές δομές, προχώρησε σε μία αποφασιστική κίνηση και μία καλά οργανωμένη επιχείρηση, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να φτάσουν προχθές τη νύχτα στα τρία πρώτα νησιά όπου θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα, παρά τις αντιδράσεις, σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.

Στην κυβέρνηση παραδέχονται βέβαια ότι η εικόνα με τα ΜΑΤ να αποβιβάζονται στα λιμάνια νύχτα και να χρησιμοποιούν χημικά για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστη, υπενθυμίζουν όμως την κρίσιμη κατάσταση και σχολιάζουν: «Το να μην κάνεις τίποτα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μη δεχθείς κριτική].

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξάλλου χθες στο briefing ξεκαθάρισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα». Εκτίμησε μάλιστα όσον αφορά στις διαμαρτυρίες ότι «πρόκειται για μεμονωμένα θέματα» αλλά και πως δεν ήταν αυθόρμητοι κάτοικοι, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι είχαν ρουκέτες και μολότοφ». Υπενθύμισε δε με νόημα τη γνωστή ρήση Τσίπρα, πως σημασία έχει από ποια πλευρά βρίσκεται κανείς όταν πέφτει μία μολότοφ.

Το πολιτικό ζήτημα βεβαίως για την κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη φορά ασκεί «την αναγκαστική νόμιμη βία του κράτους» και κατά αντιδρώντων στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, στο οποίο είχε επενδύσει η ΝΔ προεκλογικά.

Εξ ου και ταυτίζει τις αντιδράσεις στην κατασκευή κλειστών κέντρων με τις μολότοφ, αξιοποιώντας το γεγονός ότι στις διαμαρτυρίες βρέθηκαν τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γιάννης Μπουρνούς, όσο και στελέχη εκ δεξιών όπως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, που έκανε μάλιστα λόγο για χούντα χθες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μουτζούρης είναι μέλος της ΝΔ, εξελέγη όμως ως ανεξάρτητος με «σημαία» το προσφυγικό– μεταναστευτικό και σέρνει το χορό των αντιδράσεων εκ δεξιών, γεγονός για το οποίο είχε δεχθεί έμμεσες βολές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της γαλάζιας ΠΕ την Κυριακή.

Στους πρωταγωνιστές των αντιδράσεων συγκαταλέγονται και στελέχη με σκληρές δεξιές θέσεις όπως ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο οποίος έχει δεχθεί στο παρελθόν μηνύσεις για διασπορά ψευδούς είδησης περί αντικατάστασης πληθυσμού των νησιών και ο οποίος δήλωσε χθες «πρώτη φορά έφαγα χημικά με ΝΔ».

Όμως οι αντιδράσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης προέρχονται τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι είναι μεμονωμένες και πως η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με τη χρήση βίας, την οποία επιρρίπτουν στους διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ μετά τη ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ, και οι ΝΟΔΕ Λέσβου και Σάμου απείλησαν με ομαδικές παραιτήσεις, κάτι πάντως που δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, ενώ στην πρώτη περίπτωση ρόλο παίζουν και προσωπικές αντιπαλότητες με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της περιφέρειας κάλεσαν πάντως σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία, ενώ σε σύσκεψη στη Μυτιλήνη αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι σε μεγάλο βαθμό υπήρξε αμηχανία στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ουδείς όμως έχει αμφισβητήσει ανοιχτά το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα.

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει για τα κλειστά κέντρα στα νησιά

Στη σχετική ανακοίνωση οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν βίαιη μετατροπή της Λέσβου και της Χίου σε νέες φυλακές.

Αυτό που κυρίως φοβούνται στα νησιά είναι ότι η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους έχει επιλέξει να δημιουργήσει νέες δομές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο (όπου η ΝΔ εκλέγει συνολικά τρεις βουλευτές: Τον Χαράλαμπο Αθανασίου στη Λέσβο, τον κ. Μηταράκη στη Χίο και τον Χριστόδουλο Στεφανάδη στη μονοεδρική της Σάμου), αντί να επωμιστεί το πολιτικό κόστος της μετεγκατάστασης προσφύγων στις υπόλοιπες περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αυτό από την κυβέρνηση απαντούν πως όσοι από τα 87.000 περίπου άτομα, που έχουν υποβάλλει αιτήσεις ασύλου οι οποίες εκκρεμούν, μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Τουρκία στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα.

Και αυτό καθώς η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ξεκάθαρα επιτρέπει επιστροφές στη γειτονική χώρα μόνο από τα νησιά. Επομένως, προειδοποιούν από την κυβερνητική πλευρά, όσοι μεταφερθούν προτού εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους, θα εγκλωβιστούν στη χώρα, ακόμη και εάν δεν είναι πρόσφυγες τελικά.

Στην κυβέρνηση εξάλλου έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως τονίζουν ότι προϋποθέτει πιο οργανωμένες δομές απο τις σημερινές άναρχες που πρόκειται να κλείσουν, όπως διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία.

Ο κ. Πέτσας μάλιστα συνέδεσε χθες την ανάγκη δημιουργίας ελεγχόμενων δομών με την απειλή του κορονοϊού, με το επιχείρημα ότι τέτοιοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπίσουν γρήγορα σε μία κλειστή δομή, που θα διαθέτει οργανωμένη υγειονομική περίθαλψη και θα ελέγχει την κίνηση των διαμενόντων, και όχι σε μία άναρχη δομή.