Τι είπε ο «Μάξιμος Σαράφης» στην πολύωρη κατάθεσή του

Κατέθεσε με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής του, ευρισκόμενος σε άλλον όροφο από τα μέλη της Επιτροπής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3:53
25/02/2020
Τι είπε ο «Μάξιμος Σαράφης» στην πολύωρη κατάθεσή του
10
loading

Επί 8 ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε στις ερωτήσεις του κλιμακίου της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στη ΓΑΔΑ. Η κατάθεση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης, η επιτροπή εξετάζει στη ΓΑΔΑ την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση». Θα υπάρξει μια ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, το πρωί της Τρίτης κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του Δ. Τζανακόπουλου.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» που προσήλθε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, υπό άκρα μυστικότητα και με όλα τα μέτρα προστασίας, κατέθεσε με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής του, ευρισκόμενος σε άλλον όροφο και χώρο από αυτόν που βρίσκονταν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας και τα τρία μέλη της προκαταρκτικής Επιτροπής Θανάσης Πλεύρης (NΔ), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής).

«Δεν γνωρίζω τον Παπαγγελόπουλο»

Ως προς το αντικείμενο της επιτροπής, δηλαδή την διενεργούμενη έρευνα για τυχόν «σκευωρία», ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο», «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση», «όσα κατέθεσε τα γνωρίζει, ως εργαζόμενος, εκ των έσω της Novartis Hellas», «αυτοβούλως και μετά από πολύ περίσκεψη, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα».

«Δεν είδε πληρωμές»

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» αφορούσε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τις παράνομες πληρωμές της Novartis σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου η εταιρεία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Σε καμία από τις πληρωμές αυτές δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Πως γνώριζε όμως για παράνομες πληρωμές και μίζες; Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της επιτροπής, ο «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες». Σύμφωνα με άλλες πηγές, τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas.

Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».

«Όχι σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν δέχεται κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και τον εκδότη -διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη. Αρνήθηκε και τις τρεις.

Οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Από την πλευρά της Νέα Δημοκρατία και του Κινήματος Αλλαγής πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην εξέταση του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Από την πλευρά ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε πως είχε αναφέρει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τον ρόλο του Νικόλαου Μανιαδάκη στον κύκλο των παράνομο πληρωμών. «Για τον κ. Μανιαδάκη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε, γιατί δεν ήθελε, πιθανολογώ, να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε και μου είπε να γίνω πιο συγκεκριμένος για τον κ. Μανιαδάκη», φέρεται να κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Ρωτήθηκε επίσης αν η Εισαγγελία Διαφθοράς τον υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας, επειδή το όνομά του αναφερόταν σε έκθεση του FBI. O «Μάξιμος Σαράφης» απάντησε ότι δεν έχει δώσει κατάθεση στις αμερικανικές αρχές.

«Η επεξεργασία των πρακτικών εκατοντάδων σελίδων, τα οποία θα διαβιβαστούν στη δικαιοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, για το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα», ανέφερε βουλευτής-μέλος της επιτροπής, μετά το πέρας της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα και επισήμανε ότι οι Αντεισαγγελείς κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης που θα λάβουν τα πρακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη» για όσα είχε καταθέσει στην Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τον Νικόλαο Μανιαδάκη και τα οποία, τότε η Εισαγγελέας δεν τα κατέγραψε».

«ΣΥΡΙΖΑ: κατέρρευσε η θεωρία της «σκευωρίας»

Χρήσιμη χαρακτήριζαν όμως την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι ο μάρτυρας δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ειδικότερα ότι «ο μάρτυρας έδωσε στοιχεία σχετικά με:

-το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο

-για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, τον γνωστό και ως «ιερό δισκοπότηρο»

-για όλες τις εταιρείες πλυντήριο, εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα, μέσω διαφημιστικών εταιρειών

-είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους

-ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του ΚΕΕΛΠΝO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

-είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

-ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο Μανιαδάκη και Βουλκίδη και μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών καθώς και για τον έλεγχο ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν καινούργια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

-ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση να καταθέσει

-είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί και να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis

-είπε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν κλίμα και να επηρεάζουν κρατικούς αξιωματούχους και υπουργούς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Τα 0,60 ξαναρθαν

  Και μαλλον δεν πηραν αυξηση,γι αυτο δεν σχολιαζουν,απλα βαζουν αρνητικες.

 2. avatar Ellraiser

  Επειδη μακρυα τραβαει η βαλιτσα υποψιαζομαι οτι δεν υπαρχουν αποδειξεις.
  Με εξοργιζει απιστευτα οταν ενα κατηγορητηριο βασιζετε και μονο σε μαρτυρες (εδω φυσικα απο ποιους αλλους? τους εμπειρους Αμερικανους που ξερουν καλα την δουλεια τους στο να ΄φτιαχνουν΄).
  Και εδω οπως καλα λεμε η υποθεση μαρτυριας βρωμαει απο μακρυα.
  Ποιοι ειναι μαρτυρες?, γιατι εμφανιστηκαν τωρα? και μαλιστα στις εκλογες? τι εκβιασμο η ανταλλαγματα εχουν?
  Αν υπηρχαν αποδειξεις θα ηταν ηδη προφυλακιστεοι οι υπευθυνοι. Η μαρτυρια ειναι συμπληρωμα μια δικης και οχι η βαση......
  Οπως και η αλλη η ψυχοανωμαλη με την τυφλη εκδικηση (που αλλου? στη Αμερικη) που εστειλε στην φυλακη μονο με την μαρτυρια της αθώο ανθρωπο για δεκαδες χρονια και η δικαιοσυνη τον καταδικασε !!!!
  Καταστραφηκε ενας ανθρωπος........
  Ελεος !!!!!

 3. avatar Γεροτσολιας

  Προστατευομενος ειναι, αυτοι που του φορεσαν την κουκουλα γνωριζουν ποιος ειναι και οτι του καπνισαν λεει. Εμεις που τρωμε δουλεμα και χωρις να μπορουμε να αντιδρασουμε σωστα τι κανουμε; πολλες επιλογες δεν εχουμε, προσωπικη μου γνωμη, τους φτυνουμε ολους και παμε παραπερα. Αι στα κοματια καθ\' \"αρματα\". Γεροτσολιας

 4. avatar Θορπ.

  Ρεντίκολο της κοινωνίας κατάντησε για μια χούφτα δολάρια !

 5. avatar Θορπ.

  με άπλα λόγια τα είπε όπως τα άκουσε

 6. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣ

  το συμβουλιο της ευρωπης ελεγχει την κυβερνηση για την αντιμετωπιση των προστατευομενων μαρτυρων αν αυτο σας λεει κατι... μπορει να επιβληθουν και κυρωσεις λογω εκφοβισμου και τρομοκρατιας των μαρτυρων...

 7. avatar Πόσα θέλεις να μας τρελάνεις ???????????

  -- ο «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες».
  -- Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».

 8. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  O ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.....ΣΑΡΑΦΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ .....ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ !!!!!

 9. avatar Τι σόι μαρτυρας ειναι αυτος.

  Κατα συριζα ο μαρτυς επιβεβαιωσε τον χρηματισμο αβραμοπουλου ,τοτε γιατι δεν τον παρεπεμψαν στο ειδικο δικαστηριο? Στη βουλη επι κυβερνησης συριζα δεν τον αθωωσαν?

 10. avatar Η λάσπη του παραδικαστικου

  Χθες ο περίφημος προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» που εξετάστηκε στη ΓΑΔΑ από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, κατέθεσε πως δεν γνωρίζει αν έχει πάρει χρήματα κανένας συγκεκριμένος πολιτικός! Υποστήριξε επίσης ότι όσα είχε πει στην εισαγγελία Διαφθοράς ήταν στο πεδίο της… πιθανολόγησης!

  Μα έτσι δια της… πιθανολόγησης ενώπιον των εισαγγελέων διαφθοράς ο «Σαράφης» έχει εμπλέξει τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά! Και όταν ρωτήθηκε ειδικά για τον Σαμαρά απάντησε «δεν έχω κανένα στοιχείο. Σας είπα, πιθανολόγηση»! Ενώ για τις εκδόσεις του Αδωνι Γεωργιάδη απάντησε επίσης: «Δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιρών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω»!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει