Τυπικά το ΙΣΤΑΜΕ, το πάλαι ποτέ ισχυρό Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» επί της οδού Ακαδημίας, λίγα μέτρα από τη Βουλή των Ελλήνων, εξακολουθεί και υφίσταται.

Ουσιαστικά όμως είναι ανενεργό εδώ και πολύ καιρό. Τη θέση του αναμένεται να πάρει μετά από απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά, ένα νέο Ινστιτούτο που θα ελέγχεται από το Κίνημα Αλλαγής και θα παρουσιαστεί επισήμως στη Συνδιάσκεψη του Μαρτίου.

Το εγχείρημα σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει αναλάβει να οργανώσει η πρώην υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου που θα έχει και την ευθύνη της στελέχωσης.

Δεν θα παραπέμπει επ’ ουδενί στο πάλαι ποτέ Ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ και οι μόνες ομοιότητες είναι ότι θα διατηρήσει μια αυτοτέλεια, θα παράγει καινοτόμες ιδέες και θα λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό, σε αυτό αναμένεται να συγκαταλέγεται ο γενικός διευθυντής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Σαλαγιάννης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» Γιάννης Μεϊμάρογλου και πολλοί άλλοι.

Σημειώνεται ότι το think tank «ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου» αντιμετώπιζε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και ήταν ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικότερος, που αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να κλείσει.