Δένδιας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Διαπιστώθηκε ομοψυχία και υπευθυνότητα

«Είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:28
12/02/2020
Δένδιας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Διαπιστώθηκε ομοψυχία και υπευθυνότητα
2
loading

Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε σήμερα (12/02) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο αρμόδιος υπουργός διαπίστωσε συναίνεση σε ό,τι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις. «Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

«Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Άγκυρας - Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επισήμανε.

Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. «Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους», επισήμανε καταληκτικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ανενδοτος

    Ο Κ. Δενδιας λοιπον , διεπιστωσε συναινεση οσον αφορα " τις θεμελιωδεις διαπιστωσεις " .
    Το δια ταύτα , και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των διαπιστωσεων μπηκαν στο τραπέζι ; Ετσι , για να δούμε κι εμείς οι απλοι πολιτες , αν και σ' αυτό υπάρχει συναίνεση , αλλα κυρίως να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι προτάσεις , και πως θωρακιζουν τα συμφέροντα της χωρας μας .

  2. avatar Γλύφουν εκεί που έφτυναν

    Ο ΣΥΡΙΖΑ φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Γι'αυτό τα πήγε πολύ καλά ως κυβέρνηση εκτός από την οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Η ΝΔ αφού ανέβηκε στα κάγκελα τορπιλίζοντας κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που τα βρήκε μπαστούνια λόγω διαδοχικών λαθών, ζητά εθνική ομοψυχία!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει