Υπόθεση εργασίας με έξι ουσιαστικά κενά είναι η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με την κυβέρνηση να οφείλει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να βάλει λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ αλλά και να βρει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, ώστε να ξεκλειδώσουν οι υπόλοιπες συζητήσεις.   

«Η τρόικα θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη συνεδρία αξιολόγησης στην Αθήνα μόνο όταν οι ελληνικές Αρχές μας αποστείλουν αρκετά στοιχεία ώστε να έχει νόημα να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές συζητήσεις δια ζώσης», δηλώνει στην εφημερίδα Real News ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν  Σάιμον Ο’ Κόνορ, καθώς η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα παραμένει ανοιχτή.

Κύκλοι της Κομισιόν εξηγούν ότι «υπό αυτή την προϋπόθεση, επιστροφή στις αρχές Νοεμβρίου θα μπορούσε να είναι εφικτή». Πρώτα όμως, θα ανακοινωθούν το κλείσιμο των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, η κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η πληρωμή των χρεών σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ο νέος κώδικας των δικηγόρων και η πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει επί της ουσίας για τα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ του 2014.

Τα έξι κενά του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν προσδιοριστεί ήδη στο επίπεδο του Euro Working Group (EWG) και είναι τα εξής:

-Το κενό του Ιουλίου, ήτοι τα τέσσερα ορόσημα για τη δόση του 1δισ.
-Το δημοσιονομικό κενό του 2014 (του Προϋπολογισμού που παρουσιάζεται τώρα για το επόμενο έτος)
-Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τις ανάγκες κάλυψης ομολόγων που λήγουν το 2014 αγγίζει τα 6 δισ.
-Το κενό ή αλλιώς απόκλιση από τον στόχο του δημοσίου χρέους που θα συζητηθεί το καλοκαίρι και θα λυθεί- μεταξύ άλλων- με αναδιάρθρωση
-Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 ή τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος
-Το κενό «μπαλαντέρ», τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016, ύψους 4,2 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πηγή από το Συμβούλιο, οι εταίροι στο ευρώ δεν θα μετακινηθούν από την ανάγκη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και δεν θα αναδιαρθρώσουν το χρέος πριν αυτά γίνουν πράξη.

Πηγή της Real News στο EWG περιέγραψε τα μέτρα ως εξής:

-Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με τις επακόλουθες μειώσεις, εκεί που σήμερα δεν εφαρμόζεται. Αφορά το 40% της μισθοδοσίας του δημοσίου. Ειδικότερα στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν οι μισθοί εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
-Μειώσεις στις αμοιβές και τις συντάξεις αστυνομικών
-Μειώσεις στον κωδικό των αμυντικών συστημάτων
-Παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του Δημοσίου με χρονοδιάγραμμα για πλήρη κατάργηση του εφάπαξ
-Παρέμβαση στα επονομαζόμενα «ευγενή ταμεία» με επαναπροσδιορισμό των παροχών
-Νέα μείωση των δαπανών με την υγεία, ακόμα και με κλείσιμο νοσοκομείων 
-Κατάργηση μη απαραίτητων δομών του Δημοσίου ακόμα και με κλείσιμο ενός υπουργείου, κάποιας γενικής γραμματείας κι ενός πακέτου ακόμα ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
-Επέκταση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας και στο 20124 με ένταξη επιπλέον εργαζομένων
-Επίσπευση των απολύσεων των 11.000 δημοσίων υπαλλήλων του 2014 στον πρώτο μήνα του έτους για να υπάρξει επίπτωση στη μισθολογική δαπάνη
-Αύξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και είδη πολυτελείας
-Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%
-Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και βαθύ εσωτερικό έλεγχο στα τελωνεία της χώρας