Μιλώντας στο Συνέδριο «Future of Retail», της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να τεθεί τέλος στην «απαράδεκτη φορολογική πολιορκία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και νωρίτερα από το 2021.

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 22% και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί. Ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από το 28% στο 24%, ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, αλλά και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα που εισάγεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνουν μία μεγάλη ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην αποσύνδεση εισφορών από το εισόδημα με το νέο ασφαλιστικό, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, κάνοντας λόγο για το πιο απλό και δίκαιο σύστημα.

«Η σύνδεση εισοδημάτων με εισφορές εκτός από το ότι κρίθηκε αντισυνταγματική προκάλεσε και μία τεράστια επιβάρυνση των εισοδημάτων. Λειτούργησε ως ένα σοβαρότατο αντικίνητρο φορολογικής συμμόρφωσης» είπε.

Live | Χαιρετισμός στο Συνέδριο «Future of Retail» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Friday, February 7, 2020

Ανέφερε ότι: «Το νέο πλαίσιο προβλέπει μία υποχρεωτική κατηγορία, με χαμηλότερες εισφορές και πέντε προαιρετικές, με υψηλότερες εισφορές, που προφανώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σύνταξη. Προβλέπεται μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ασφαλιστική κατηγορία για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης. Είναι το πιο δίκαιο και το πιο απλό σύστημα που είχαμε ποτέ».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι: «Αμέσως μόλις υπάρξει περιθώριο και θα υπάρξει το πρώτο μου μέλημα θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της εργασίας. Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και νωρίτερα από το 2021 όπως είχαμε πει προεκλογικά».

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Πρώτον, δε θέλω το κράτος να γίνεται συνέταιρος σας. Δεύτερον, το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνετε πρέπει να επιβραβεύεται. Τρίτον, όσο μεγαλύτερες εισφορές δίνετε, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνετε.

Τέταρτον, εμείς, θα είμαστε εντάξει μαζί σας, μειώνοντας τη φορολογία, απλοποιώντας το αδειοδοτικό περιβάλλον, δίνοντάς σας εργαλεία για να εκσυγχρονίζεται τη λειτουργία των επιχειρήσεων σας. Αρκεί να είστε και εσείς εντάξει όχι απλά απέναντί μας, αλλά απέναντι στους εργαζόμενους σας, να τους βλέπετε ως συνεταίρους».

Ο πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με ρυθμίσεις για τις πορείες, επισημαίνοντας: «Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε κείνες τις διαδηλώσεις που προκαλούν αναστάτωση δυσανάλογη προς το μέγεθος τους και αποτελούν φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλαίσιο ρύθμισης των διαδηλώσεων, ήρθε η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας».