Πέρασε το άρθρο 50 για τα κολέγια, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την ψήφιση

Σκληρή κόντρα με την υπουργό Νίκη Κεραμέως


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:46
23/01/2020
Πέρασε το άρθρο 50 για τα κολέγια, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την ψήφιση
20
loading

Επίθεση στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξαπέλυσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορώντας την για παραπλανητική προσπάθεια και σκόπιμη απόκρυψη της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα πιστοποιητικά κολεγίων.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι η Βουλή παραπλανήθηκε από την κ. Κεραμέως, η οποία αρνήθηκε σκόπιμα να καταθέσει την αλληλογραφία που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι δεν δεσμεύεται και δεν υποχρεώνεται η χώρα μας να προχωρήσει στη ρύθμιση που υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια προς όφελος των κολεγίων.

«Οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη γνώση για το τι ακριβώς ψηφίζουν με το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Είχαμε ζητήσει πριν την ψηφοφορία να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε. Αυτό που κάνει η κ. Κεραμέως με τη ρύθμιση είναι παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία εντός και εκτός Κοινοβουλίου», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου από την Ολομέλεια και τον ελληνικό λαό την ενημέρωση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, διάβασαν τις επιστολές και έχουν άποψη για το περιεχόμενό τους. Σήμερα, η κυβέρνηση, η πατρίδα συμμορφώνεται πρακτικά με το ενωσιακό δίκαιο», αντέτεινε, από τη πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβάνιος, και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί 4 χρόνια ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα το άρθρο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Κομισιόν αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική της υπουργού.

«Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά αποκρύπτονται στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, πρέπει να τα καταθέσει, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για να αναδείξουμε αυτήν την αντικονοβουλευτική πρακτική», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.

«Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για το άρθρο 50 το έχει πει. Ο λόγος, πλέον, είναι στο κίνημα ώστε αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στη πράξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «φας τρακ διαδικασίες ψήφισης», ενώ επανέλαβε τους ενδοιασμούς του κόμματός του για το άρθρο 50, επισημαίνοντας ότι άλλο είναι τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια και άλλο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Την άμεση απόσυρση του «εγκληματικού άρθρου 50», όπως το χαρακτήρισε, έστω και μετά την ψήφισή του, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Φοιτήτρια

  Είμαι φοιτήτρια γνωστού Κολλεγίου στην αθηνα το οποίο η φοίτηση του είναι 4 χρόνια όπως ακριβώς με τα δημόσια πανεπιστήμια κ πίστεψε με κανένας από τα ιδιωτικά δεν θα ήθελε να πάει να δουλέψει στο δημοσιο με τέτοιο ελάχιστο μισθό....οπότε μην φοβάστε για τις θέσεις που πιστεύετε ότι θα πάρουν οι φοιτητές ιδιωτικών κολλεγίων....Δεν πληρώνουμε τζάμπα τόσα χρήματα στις σπουδές για να πάμε στο δημοσιο...

  1. avatar ΓΕΧ

   Αγαπητή Φοιτήτρια, φοβάμαι ότι δεν γνωρίζεις την αγορά εργασία. Αν δεν πρόκειται να απασχοληθείς σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα που ανήκει στους γονείς σου, σε συγγενή σου ή οικογενειακό φίλο, τότε μην περιμένεις τίποτε περισσότερο από €650 μικτά/μήνα (στην ιδανική περίπτωση γιατί κατά κανόνα οι μηνιαίες μικτές αποδοχές είναι της τάξης των €500) για ημερήσια απασχόληση 10-12 ωρών (χωρίς υπερωρίες) και με τον πέλεκυ της απόλυσης πάνω από το κεφάλι σου. Αντίθετα στο δημόσιο, που πίστεψέ με είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπείς, θα ξεκινήσεις με €780+/μήνα για 8ωρη εργασία. Σε παρακαλώ ενημερώσου.

   1. avatar Κρίκος

    Έχει δίκιο ο ΓΕΧ. Για καλό στο λέει! Ξέρεις τι εστί δημόσιο;;;; ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΖΟΚΕΡ!!! Μιλάμε για την Ελλάδα την χώρα την χώρα με 50 χρόνια ιδεολογικής κυριαρχίας του κομμουνισμού!!!!

  2. avatar Ακριβώς

   Αυτό ακριβώς. Γενικότερα όποιος ξοδεύει ένα σεβαστό ποσό για να σπουδάσει, είτε σε κολέγιο είτε στο εξωτερικό, και παλεύει για να μπει στο δημόσιο για 800€ είναι άξιος της μοίρας του .

 2. avatar Ουστ κόπροι

  Επειδή μάλλον το παίζετε [...]!!! Όταν λέτε για Δημόσια ΑΕΙ vs Ιδιωτικά ακούστε:
  1) Για το πως παίρνουν τα μαθήματα οι φοιτητές ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ στον σάτυρο καθηγητή του ΤΕΙ στην βόρεια Ελλάδα που σε αγαστή συνεργασία με τον κολλητό του που είχε φροντιστήριο μοίραζε τα θέματα στους φοιτητές. ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕΙ ήταν ΕΤΣΙ;;;;; Απλά ήθελε και σεξάκι με τις κοπελίτσες ο μπαγάσας! Και πόσα ακόμα γίνονται που δεν τα μαθαίνουμε!
  2) Νεοσταλινικές ανοησίες των κοτσιδοφόρων άπλυτων ΟΛΜΕτζήδων. Ο πλούσιος έχει λεφτά και το στέλνει στο εξωτερικό το παιδί όπως έκανε κι ο Τσιπρας. Ειδικά παλιά πήγαινε Βουλγαρία μέσω κόμματος (ΚΚΕ). Γυρίζοντας το ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνώριζε το πτυχίο. Ή έπαιρνε μεταγραφή την τελευταία χρονιά σε ελληνικό. Προηγουμένως έπαιρνε τα μαθήματα δίδοντας ένα τενεκέ λάδι στον πεινασμένο Βούλγαρο καθηγητή. Η ΝΔ πρέπει να διαλέξει αν είναι δημοκρατικό κόμμα ή υπόδουλη νεοσταλινικων κομμάτων όπως η Ανταρσύα και το ΚΚΕ

 3. avatar Τι δεν καταλαβαίνεις;

  Τον έκαναν πρωθυπουργό για να τους χαρίσει τα πάντα! Τώρα ήρθε η ώρα της εξόφλησης των οφειλομένων!
  Αυτοί θα πάρουν μίζες για το ξεπούλημα.
  Εσύ θα πληρώσεις το λογαριασμό!

 4. avatar Αλεξάντερ.

  Τόσα χρόνια με τα Δημόσια ΑΕΙ γεμίσαμε Νομπελίστες! Φτάνει πια, δεν θέλουμε άλλο. Και όλα αυτά γίνονται για το Δημόσιο και για τις θέσεις καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που όλοι ξέρουμε πόσο σοβαρά πέρνουν την δουλειά τους. Αυτοί κοιτάνε πότε θα πάρουν άδεια για να κάτσουν! Τυχαίο είναι ότι στέλνουμε τα παιδιά μας στα καλά ιδιωτικά σχολεία?
  Πήξαμε στους άριστους του Δημοσίου που έδωσαν μια φορά στην ζωή τους πανελλήνιες εξετάσεις παπαγαλίας και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ μετά. Για να μην μιλήσω για τα πανεπιστημιακά φροντιστήρια, τις αγορές εργασίων, διπλωματικών ακόμα και διδακτορικών!
  Φοβερά τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια της Βορείου Αφρικής. Ούτε ένας Ελληνας επιστήμονας νομπελίστας! Ούτε καν ένας του εξωτερικού. Η τεμπελιά κυλάει στο αίμα μας.

 5. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Τί μίζα πήρε άραγε η ΝΔ και ο Μητσοτάκης για να το κάνει αυτό??

 6. avatar parkis

  Σύμπραξη Μητσοτάκη - Βελόπουλου για την κατάργηση της απλής αναλογικής.. ΔΕΝ θέλουν να κυβερνούν με τα πραγματικά τους ποσοστά απο τις εκλογές γιαυτό η πατερίτσα της ΝΔ ο Βελόπουλος σαν άλλος Καρατζαφέρης θα φροντίσει ΝΔ για να είναι στην εξουσία ώστε να φέρνει την φτώχεια στους Έλληνες...

 7. avatar STOP THEM…..

  Πόσα γραμμάτια ακόμη θα ξοφληθούν ? Εμείς που έχουμε παιδιά και αγωνιζόμαστε να τα σπουδάσουμε , πρέπει να το ακυρώσουμε στη ζωή. Ας σηκωθούμε επιτέλους στο ύψος των απαιτήσεων της σύγχρονης ζωής. Μιλώ για όλους εμάς που συντηρούμε οικογένειες και όχι τα παιδάκια που βγάζουν το χαρτζηλίκι τους, πουλώντας τη μάνα τους....και γραφώντας ανοησίες που κανείς δεν μπορεί να πάρει σοβαρά παρά μόνο να λυπηθεί για το απίστευτα χαμηλό επίπεδό τους. Σίγουρα, κάποιο τέτοιο...κολλέγιο...έχουν τελειώσει. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !

 8. avatar Έτσιιιιι

  ισότητα στα πληρωμένα κολλέγια των 2 ετών με τα πανεπιστήμια των 4 και να λέτε και ευχαριστώ στον Κούλη! [...] ....!

  1. avatar Ακυρος

   Σε ποιο όνειρο είδες πτυχία κολεγίων στα 2 χρόνια;
   Μήπως πάνω στην βιασύνη σου να γράψεις αρλούμπες μπέρδεψες κολέγια με ΙΕΚ;

   3 χρόνια είναι οι σπουδές (όπως σε όλα τα πανεπιστήμια του ΗΒ) και 4 με 5 για κάποιες εξαιρέσεις (πτυχία μηχανικού πχ)

  2. avatar Αλλιώώώς

   Τα κολλέγια δεν είναι των 2 ετών όπως στραβά λες. Τα κολλέγια είναι 2 έτη σπουδών στην Ελλάδα και 1 ή 2 στο εξωτερικό και το πτυχίο το δίνει αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού που καθόλου δεν θεωρεί το κολλέγιο "αμφιβόλου ποιότητος" γιατί το αξιολογεί πριν υπογράψει σύμβαση μαζί του. Επίσης ο απόφοιτος του κολλεγίου που πάει να διδάξει φιλολογία, θα διδάξει κάτι το οποίο διάλεξε και σπούδασε. ΑΝτίθετα στα κρετικά Πανεπιστήμια, πολλοί είναι εκείνοι που ξεκίνησαν για Φιλόλογοι και κατέληξαν Θεολόγοι γιατί εκεί έκατσε η μπίλια στις εισαγωγικές

   1. avatar κι αλλιώτικα

    μιλάς για τα πληρωμένα πτυχία που δίνουν δεξιά και αριστερά τα "συμβεβλημένα"; Με τις αδιάβλητες γραπτές εξετάσεις που δεν κλείνουν ούτε τα κινητά; Η αριστεία σε όλο της το μεγαλείο.

 9. avatar Τόνο Μάσας.

  Ήμουν στο σουπερμάρκετ και ψώνιζα. Στα λαχανικά διάλεγα κρεμμύδια. Ενας νεαρός με κοίταζε και του λέω θέλεις να περάσεις να διαλέξεις οχι μου λέει χαζεύω. Τι χαζεύεις του λέω. Μου λέει τι κοιτάζουμε στα κρεμμύδια? Κατάλαβα οτι ήταν φοιτητούδι που μόλις είχε αφαλοκόψει από την μάνα του..Κατ αρχήν κοιτάζουμε αν είναι κρεμμύδια και όχι πατάτες του λέω. Τέλος πάντων του έδειξα εκεί κάνα δυο καλά κρομμύδια και του είπα όποιο κρεμμύδι μοιάζει σ αυτά είναι καλό. Ευχαριστώ μου λέει και άρχισε να διαλέγει κρεμμύδια.
  Μη πω για τα πτυχία σας και τα πανεπιστήμια σας.Μάθετε τα παιδιά σας να διαλέγουν κρεμμύδια πρώτα.

  1. avatar ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

   ΘΕΟΥΛΗΣ ΕΙΣΑΙ !!!!!!!!!!

  2. avatar φχ

   δάσκαλε!!! Αμα δε ξέρεις να διαλέγεις κρομμύδια δε θα γένεις Ιατρός...είπε η κυρά μας η μαμή...
   Ρε τι άλλο θα διαβάσουμε...

 10. avatar ΕΙΡΩΝΕΙΑ…

  Να διαμαρτύρονται, υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων, ακριβώς αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια τους! Από μεταπολιτεύσεως και μετά, τα δημόσια ΑΕΙ έχουν γίνει άντρα της εγχώριας αριστεράτζας (εκπαιδευτικής & συνδικαλιστικής) και των παραφυάδων της, χώρια τους λοιπούς εξωπανεπιστημιακούς (αναρχικούς, λαθρομετανάστες & ποινικούς) που λυμαίνονται τους ίδιους χώρους, ελέω ασύλου...

 11. avatar Έλεος!

  Αφου ούτως ή άλλως θα πέρναγε το 50 προς τι η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών . Για να δικαιολογήσουν οι συνδικάλες το μερόκαμα εις βάρος της κυκλοφορίας?

  1. avatar ΕΡT

   έτσι κάνουν κομματική αντιπολύτευση απο τον σύριζα , ταλαιπωρώντας τον κόσμο που εργάζεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει