«Η ελληνική Δημοκρατία θα αποδείξει ότι μπορεί να απομονώσει και να βγάζει εκτός πολιτικού παιχνιδιού ακραία και επικίνδυνα στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, για τις «φήμες περί πραξικοπήματος» και κατά πόσο θα πρέπει οι ομογενείς να ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και ξέρετε ότι έχω διατελέσει και υπουργός Αμύνης. Η Ελλάδα έχει Δημοκρατία και αυτή η Δημοκρατία στηρίζεται στη δύναμη και τη θέληση του ελληνικού λαού. Τη Δημοκρατία, λοιπόν, στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να την απειλήσει ή να τη συρρικνώσει. Άρα, τα περί πραξικοπήματος είναι απλώς ανοησίες».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «σε ό,τι αφορά ακραίες καταστάσεις και μιλάω για τον φόνο ενός νέου ανθρώπου 34 ετών που έγινε – απ’ ό,τι φαίνεται- από όργανα ακραίων απόψεων και ακραίων ιδεολογιών, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Η Δημοκρατία θα αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να περιφρουρήσει τον εαυτό της και τη χώρα από τέτοιου είδους επικίνδυνες ακρότητες. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα, από την εποχή της κλασικής αρχαιότητος μέχρι σήμερα, ο πολιτισμός των Ελλήνων, η ιστορία του ελληνικού έθνους, έχει ταυτιστεί με ορισμένες αξίες, μεταξύ αυτών κορυφαίες αξίες είναι: ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, όλα αυτά αποτελούν βάσεις του ελληνικού πολιτισμού. Άρα, δεν είναι διαπραγματεύσιμα για μας».