«Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο, ανέφερε πως «οποιαδήποτε βιαστική κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ερωτηματικά για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το σύστημα εισροών-εκροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα έχει εγκατασταθεί και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς έως τα μέσα του 2014.

Αναφερόμενος στο κόστος των καυσίμων, ο υπουργός παραδέχθηκε πως η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι όντως υψηλή, προσθέτοντας, όμως, ότι το 60% του κόστους πηγάζει από τους φόρους, και εάν εξαιρεθεί η φορολόγηση, η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το θέμα της αδειοδότησης επιχειρήσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται προς ένα σύστημα «που υιοθετεί τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» δηλώνοντας αισιόδοξος ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος-πλαίσιο, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογηθούν επιμέρους ρυθμίσεις για συγκεκριμένα ζητήματα.

Ερωτηθείς για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρεσβεύει μία πολιτική «ακραίου λαϊκισμού» και μία «πολιτική της γομολάστιχας» που «θα σβήσει τα πάντα». «”Το λεφτά υπάρχουν” του ΣΥΡΙΖΑ θα το πληρώσουμε πανάκριβα» συμπλήρωσε.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, διερωτήθηκε: «γιατί να κάνουμε εκλογές;» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με «συγκεκριμένη εντολή» για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την ανάκαμψη.