Σε ανοιχτό πόλεμο με επιχειρηματίες της νύχτας και την προκλητική φοροδιαφυγή βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει πλέον να επιβάλλεται και φυλάκιση, εκτός από λουκέτο, σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η απόφαση των ιδιοκτητών κέντρου διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το σφράγισμα της επιχείρησης, αλλά και το νέο κρούσμα επίθεσης σε συνεργείο ελεγκτών του ΣΔΟΕ στην Κρήτη, εξόργισαν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα» παρέχει πλήρη πολιτική κάλυψη και νομική στήριξη στα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καλώντας τα παράλληλα να εξαντλούν την αυστηρότητά τους, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ισχυρούς και δύστροπους φοροφυγάδες.

«Το περιστατικό στη Χαλκιδική αποδεικνύει ότι το κράτος έχει τεράστια ανοχή στην κλοπή. Οι παράνομοι καταστηματάρχες προτιμούν το πρόστιμο παρά να μείνει κλειστή η επιχείρησή τους. Εκμεταλλεύονται παραθυράκια στον νόμο και συνεχίζουν να κλέβουν. Σκοπεύουμε να κλείσουμε όλα τα παραθυράκια του νόμου» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθήσει να επιβάλλονται βαριά πρόστιμα ή μέχρι και δια βίου στέρηση αδείας σε όποιον παραβιάζει το σφράγισμα της επιχείρησης από τους ελεγκτές.

Προβλέπεται επίσης φυλάκιση δύο μηνών για τους υπευθύνους και κλείσιμο ως ένα μήνα της επιχείρησης εφόσον ο καταστηματάρχης δεν κόβει αποδείξεις, συλληφθεί να έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις τρεις φορές σε ένα έτος ή παρεμποδίσει τον έλεγχο με βία ή απειλές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να κατάσχει τις εισπράξεις ακόμη και από τις ταμειακές μηχανές των κέντρων διασκέδασης σε περίπτωση που υπάρχει σε βάρος του επιχειρηματία συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των 50.000 ευρώ.