Η χθεσινή συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά δεν θα μπορούσε να περάσει «στα ψηλά» για τους Γερμανούς που παρακολουθούσαν στενά τις δηλώσεις των δύο προσώπων.

Ο γερμανικός Τύπος «μετέφρασε» τη συνάντηση με τους παρακάτω τίτλους:

WSJ Deutschland: «Ο Ομπάμα καλεί για αλλαγή πλεύσης στην Ελλάδα». Αυτό τον τίτλο χρησιμοποίησε η εφημερίδα, η οποία λέει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ανοιχτά τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι: «η λιτότητα από μόνη της δεν φτάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης».

«Αρκετοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί έναν νέο κούρεμα, ωστόσο τέτοιες εκκλήσεις πριν τις εκλογές του φθινοπώρου (στη Γερμανία) πιθανότατα θα εξανεμίζονταν χωρίς επίδραση», επισημαίνει.

«Ο Ομπάμα καλεί για περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», γράφει η Welt, τονίζοντας την αναφορά του αμερικανού προέδρου πως «η λιτότητα μόνο δεν είναι λύση».

Ο Ομπάμα «επαινεί την Ελλάδα για τις θαρραλέες και δύσκολες προσπάθειές της» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle, σημειώνοντας ακόμη την έμφαση που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί.

«Με περηφάνια» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.

Η εφημερίδα σχολιάζει: «Με την επίσκεψή του στον Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ο Σαμαράς να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα πάνω σε μια ευρύτερη βάση. Ο έλληνας πρωθυπουργός, θέλει να ενισχύσει την μάλλον υποτιμημένη στην Ευρώπη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του. Συγκρινόμενη με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες ταλανίζεται από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και η οποία παλεύει με μια επικίνδυνη εσωτερική πόλωση, η Ελλάδα παρά την κρίση χρεών που αντιμετωπίζει και την ύφεση, μοιάζει σαν μια νήσος σταθερότητας στην Ευρώπη».

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν προσωποποιεί σήμερα, όπως ο Αντ. Σαμαράς, τη σταθερότητα που απορρέει από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου. Εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Ευρώπη να είναι πιο ελαστική με την Ελλάδα ως προς το πρόγραμμα προσαρμογής, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα. Διότι από αμερικανική άποψη αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Για την Κύπρο, την οικονομία και τον τουρισμό
«Τελευταία ελπίδα η Αφροδίτη» είναι ο τίτλος άρθρου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο και στην πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατασκευή εγκαταστάσεων για την υγροποίηση του φυσικού αερίου.

Η εφημερίδα γράφει: «Η Άγκυρα είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα προέβαλε αντιστάσεις διότι η κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν είναι αρμόδια, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους Τούρκους του νησιού, να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Στη Λευκωσία ερμηνεύουν διαφορετικά την κατάσταση. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασσουλίδης μιλώντας σε αυτή την εφημερίδα, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θέλει να φτιάξει ένα ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα πάνε «στις επόμενες γενιές» και το οποίο θα είναι «στη διάθεση και των Τουρκοκυπρίων».

«Στην Ελλάδα αυξάνονται τα θετικά μηνύματα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ελβετική Neu Zürcher Zeitung, η οποία αναφέρεται σε μια σειρά από αριθμούς και στατιστικές. Ένα σύντομο απόσπασμα: «Μετά από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αφορμή για αισιοδοξία. Ένας συνδυασμός από θετικές ειδήσεις δίνει το μήνυμα ότι η κατηφόρα της οικονομίας μπορεί να σταματήσει. Ενθαρρυντική είναι η ανάπτυξη στα δημόσια οικονομικά τον Ιούλιο».

Η Ελλάδα αναμένει φέτος να ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια τουρίστες-Η Ελλάδα αναμένει φέτος να ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια τουρίστες

Η Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στον ελληνικό τουρισμό. «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος και η εφημερίδα επικαλείται τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λέει «πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Η εφημερίδα επισημαίνει: «η Ελλάδα αναμένει φέτος να ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια τουριστών, με την Κρήτη να καταγράφει αύξηση 20% και τη Μύκονο 68%. Με την άνοδο του τουρισμού αυξάνονται και τα έσοδα, τουλάχιστον τον ιδιωτών. Τους πρώτους 5 μήνες του έτους καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 15,4%. Σημαντική θεωρείται τέλος η συμβολή των τουριστών από τη Ρωσία, μιας και δαπανούν περισσότερα από το μέσο Ευρωπαίο επισκέπτη. Οι εκτιμήσεις για φέτος δείχνουν αύξηση των Ρώσων που επισκέπτονται τη χώρας μας κατά 70% σε σχέση με πέρυσι».