Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ: Κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε θερμό κλίμα οι συναντήσεις του με τους ομολόγους του από Σκόπια και Βουλγαρία


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:16
14/11/2019
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ: Κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών
11
loading

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του από τη Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ διήρκησε 40 λεπτά με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη μέχρι το τέλος του χρόνου να επισκεφτεί τα Σκόπια.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Ολοκληρώθηκε επίσης η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκησε 40 λεπτά.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκάρδια χειραψία και πριν αποχωρήσουν τα τηλεοπτικά συνεργεία είπαν μεταξύ τους πόσο καλοί φίλοι είναι, αναφέρθηκαν στην πρώτη φορά που γνωρίστηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, και μάλιστα τότε ο κ. Μπορίσοφ του είχε δώσει συμβουλές πώς θα γίνει πρωθυπουργός και είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι θα γίνει πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ

Την κριτική του για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και παράλληλα τόνισε πως από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε, ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Επίσης, «οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία, παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ, εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Θεσσαλονίκη-Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

«Πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ζάεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ο κ. Ζάεφ είπε πως εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο προς τη χώρα του όσο και προς την Αλβανία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για την απόφαση να μην δοθεί στις δύο αυτές χώρες ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην ΕΕ, χάρη και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία. "Είμαστε υποψήφια χώρα εδώ και μία δεκαπενταετία. Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εξηγούμε για ακόμα μια φορά ότι δεν περιμένουμε να καταστούμε αμέσως πλήρες μέλος, μόνο να διατηρηθεί αυτό το κίνητρο (της ένταξης)" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ είπε πως εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησής της από την πλευρά της χώρας του, ενώ ενημερώθηκε και για την εφαρμογή της από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς για το νέο σήμα των μακεδονικών προϊόντων, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, ο κ. Ζάεφ απάντησε πως δεν το έχει δει ακόμα, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει διεθνής κανονισμός γι αυτού του είδους τα ζητήματα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί ο καλύτερος δυνατός, φιλικός τρόπος "για να προστατεύσουμε τα brands, την παραγωγή, την ιστορία, την αξιοπρέπεια αφού αυτό είναι που κάνουν οι φίλοι". "Είμαστε φίλοι και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι" τόνισε ο κ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σημείωσε, δε, ότι προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα, αλλά και ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και επισκέψεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια.

Είπε ακόμα ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ό,τι αφορά την οικονομία καθώς η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής.

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας παράλληλα ότι «η ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας κσι της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζήτησαν για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Βαρατε με κι ας κλαιω

  Ζητά ο Κουλης την πλήρη εφαρμογή της καταπτυστης συμφωνίας θεωρώντας ότι τα Σκόπια δεν την εφαρμόζουν πλήρως.Αν δεν την εφαρμόζουν είναι επαρκής λόγος να την καταγγείλλεις κύριε Μητσοτάκη και να την καταργήσεις.Σταματα να δουλεύεις τους αφελείς που σε πίστεψαν προεκλογικά.

 2. avatar PANKO

  Κλασικός μητσοτάκης...προς κλασικούς νεοελληνάρες [...]...:
  \"Κακή η συμφωνία...αλλά την προσκυνάμε\"...
  [...]-Μακεδονομάχοι...πού λουφάξατε...;;;

  1. avatar βαλε ασκι……σε πλατη…..ριξε και μια μολοτωφα…..

   κανε και κοτσιδακι .....κρεμασε και μια σκουλαρηκα στην αυταρα σου.....και εισαι πιστος σκυλος του σορος ...συριζα...ανελ...ζαεφ.....τρμπ...μερκελ...κοκαλη....κοτερατης παναγοπουλας....μην ξεχνας φορους....φορους......

  2. avatar @PANKO

   Ρανκόσκυλο πάλι νηστικό σε άφησαν και αλυχτάς;

 3. avatar PanosGianaros

  Ο Κούλης συμφώνησε πως η κυβέρνησή του έκανε την Ελλάδα μεγάλη και τρανή
  GREAT , , , απο το GR = Ελλάδα και το EAT = τρώγω ή \' \' μάσα \' \' . . . !
  Το έκλεψε απο τον ΤΡΑΜΠ που έλεγε προεκλογικά We kake the America GReat again . . !
  Έτσι έγινε ο . . . GREAT M . . . . . . . . . . . δικαιολογώντας τον Τράγκα που τον λέει ΚΟΥΛΜΑΛΒΛΑΚ . . !

  1. avatar ο τραγκας ειναι τελικα καλος???παλια τον εβριζες…..

   ανοησιες πολλες λες......και ο καρανικας ξυπνησε.......πατωσατε συντροφε αναρχοβουτσοκοπελο......τρομοκρατια στηριζετε ανομια ασυλα εμπορους παρανομους.....

 4. avatar Χρυσόψαρο

  Που είναι η αντίδραση του κόσμου?
  Αν ήταν ο Τσίπρας θα γινόταν κακός χαμός. Τώρα ούτε μυτι άνοιξε. Τελικά ο σκοπός ήταν να ρίξουν την κυβέρνηση του Τσίπρας .

  1. avatar τι καλο ειδες απο τσιπρα??χορτασες φορο ενφια φπα εκας…..

   βρισιες ...ανομιες αναρχιες αλαζονιες επαρση ασυλο ανοιχτα συνρα με πολλα λαθρονια......ακου τωρα και λαππα....μαρκου....κυριτση...φιλη...πολακη....και τη πονηρη αλεπου της ερτ 3 το γιαννουλα.......την αυγερη ,,,,,τριανταφυλλιδη......

  2. avatar @Χρυσόψαρο

   Οι διεθνείς συνθήκες μόνο με πόλεμο καταργούνται. Την ζημιά την έκανε ο Τσιπράκος και εύχομαι να μην δεις το παιδί σου, όταν θα ξαναφουντώσουν οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια και οι Σκοπιανοί θα έχουν χτίσει μια γερή \"μακεδονική ταυτότητα\", να πηγαίνει στον πόλεμο.

   1. avatar Προεκλογικά

    όμως δεν τοποθετήθηκε καθαρά!

    1. avatar ξεκαθαρα το ειπε …..αν ακουσες δηλωσεις του…..

     αν ακους μπαξεβανηδες και καψωχοακριδες????ψευτες και λωποδυτες???προβλημα σου.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει