Τσιάρας: Τροποποιούμε αμφιλεγόμενες διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα

«Θέλουμε να φέρουμε ένα εξισορροπημένο νομοσχέδιο, να αποκαθιστά τον ρόλο του»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:01
05/11/2019
Τσιάρας: Τροποποιούμε αμφιλεγόμενες διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα
3
loading

Με την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, άνοιξε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όσον αφορά το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

«Σήμερα ερχόμαστε να τροποποιήσουμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο», ανέφερε ο κ. Τσιάρας, καθώς η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, ενώ θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση των άρθρων και στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί την προσεχή εβδομάδα.

«Θέλουμε αυτές οι αλλαγές να ανταποκρίνονται και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών και την εναρμόνιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι κατά βάση η ίδια, η οποία είχε κληθεί να τροποποιήσει τις αστοχίες στην προηγούμενη φάση.

«Είναι, λοιπόν, οι αλλαγές προϊόν σοβαρού επιστημονικού διαλόγου, στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ελήφθησαν, δε, υπόψη όλες οι απόψεις της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, η αρθρογραφία επιφανών νομικών προσωπικοτήτων και οι τοποθετήσεις και εισηγήσεις των Δικαστικών Ενώσεων και των Δικηγορικών Συλλόγων», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να επισημάνει ότι η ψήφιση των Κωδίκων παραμονές των εκλογών «ακρωτηρίασε, ως πρακτική, τον πραγματικό διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται σήμερα η ανάγκη αλλαγών».

«Εμείς θέλουμε να φέρουμε ένα εξισορροπημένο νομοσχέδιο που να αποκαθιστά τον ρόλο του Ποινικού Κώδικα ως πραγματικού εργαλείου απονομής της δικαιοσύνης», υποστήριξε ο υπουργός και επανέλαβε ότι προσβλέπει σε έναν παραγωγικό πολιτικό διάλογο, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

«Είναι η γενική βασική θέση που υιοθετεί η κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στον χώρο της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να προσθέσει: «Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη συνεργασία προκειμένου, στο τέλος της διαδικασίας αυτής, να έχουμε έναν νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και στις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου.

Γι' αυτό και σας λέω, εκ των προτέρων, ότι πρόθεσή μου είναι να υιοθετήσω παρατηρήσεις, οι οποίες δεν έτυχε μέχρι σήμερα να ληφθούν υπόψη στη συνολική εικόνα του νομοσχεδίου και να μπορέσουμε, με αυτόν τον τρόπο, να συνδιαμορφώσουμε έναν Ποινικό Κώδικα που θα ανταποκρίνεται και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ομάδα Αλήθειας & Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  Οι κερδισμένοι των θαλασσοδανείων αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνο προς αρκετά ΜΜΕ και μετά το πάρτι... η ασυλία στα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο μετά από μήνυση από τον βασικό συμβαλλόμενο (δηλαδή την ίδια την τράπεζα)
  ΕΝΩ θα γίνονται πλειστηριασμοί σπιτιών απο τις τράπεζες για 3.000 και 5.000 ευρω!!!!!

 2. avatar Αρματολός

  Για τους κλέφτες τους πολιτικούς τι προβλέπεται ρε ποινικολόγοι?

 3. avatar Χωριάτης.

  Εγω σαν χωριάτης ήθελα να ξέρω γιατί δεν αφήνεται άπλετα η τεχνολογία
  να συνεπικουρήσει τη δικαιοσύνη και η κρυφή κάμερα απαγορεύεται,
  με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων, και εφαρμόζεται μόνο
  με εισαγγελική παραγγελία.Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει φόβος για
  μοντάζ ενω στην δεύτερη ,οχι? Τι ισχύει γι΄αυτό στην γερμανική νομοθεσία?
  Επίσης τι έχει να φοβηθεί ένας νομοταγής απο την κρυφή κάμερα?
  Το ίδιο και με ένα άλλο σωρό τουρκοκοτζαμπάσικων νόμων που δεν γνωρίζει
  ο μέσος πολίτης αφου για παράδειγμα δεν ήξερε ότι η πλαστογραφία
  πρόβλεπε 10ετή κάθειρξη.................................

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει