Μάχη σύνεδρο με σύνεδρο δίνουν στο Τάε Κβον Ντο πλειοψηφία και μειοψηφία καθώς σήμερα αναμένονται ψηφοφορίες για κρίσιμα ζητήματα των θέσεων και του Καταστατικού. Η μάχη γίνεται σε τεταμένο κλίμα καθώς μετά τον Μανώλη Γλέζο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής κατά της ηγεσίας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας αναμενόταν να βάλει με καθαρό και απόλυτο τρόπο τα όρια που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το ευρώ. Όπως η μονομερής διαγραφή του χρέους από την κυβέρνηση της Αριστεράς ως μοναδική δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία, αλλά και η αντίθεση στη διάλυση των συνιστωσών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτησή του θα κινούνταν στη λογική «δεν χρειάζονται εκβιασμοί από κανέναν προς κανέναν. Η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται τη δημοκρατία».

Στις χθεσινές εργασίες μίλησαν άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Οι δύο πρώτοι στάθηκαν ιδιαίτερα στη μοναδική όπως είπαν ευκαιρία να γίνει πράξη η κυβέρνηση της Αριστεράς και η Αριστερά του 21ου αιώνα, ενώ ο κ. Παπαδημούλης εμφανίστηκε ενωτικός και μετριοπαθής αποφεύγοντας αιχμές προς τη μειοψηφία.

Πέρα από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, το ενδιαφέρον του Συνεδρίου μετατοπίζεται στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα γίνουν σήμερα για το κείμενο απόφασης και τα θέματα του Καταστατικού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς με την πλευρά της μειοψηφίας φαίνονται πως συντάσσονται και κομμάτια της πλειοψηφίας.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της εκλογής προέδρου, μαζί με τις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας τάσσονται και αυτές της Ανάσας ενώ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν και μικρότερες ομάδες ή σύνεδροι που στηρίζουν την πλειοψηφία. Όλοι αυτοί θα δώσουν μάχη για να ψηφιστεί με ένα καλό ποσοστό η άποψη που θέλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Μεγάλη μάχη δίνεται έως την τελευταία στιγμή και για το θέμα του τρόπου εκλογής των οργάνων του κόμματος, δηλαδή αν θα υπάρχει ενιαία λίστα ή ξεχωριστές. Και οι δύο πλευρές έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους για το θέμα αυτό, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η πλειοψηφία έδινε τις ξεχωριστές λίστες, πρότεινε ένα σύστημα καταγραφής των αποτελεσμάτων που έχει βγάλει «στα κεραμίδια» τη μειοψηφία. Συγκεκριμένα πρότεινε να υπάρχουν ξεχωριστές λίστες με τη λίστα της πλειοψηφίας να αναφέρεται ως «ΣΥΡΙΖΑ».

 Ακόμα, προτεινόταν όσα ψηφοδέλτια δεν έχουν σταυρό στη λίστα να πιστώνονται στην πλευρά της πλειοψηφίας.

 Μάχη δίνεται και για τον αριθμό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής καθώς η πλειοψηφία φαίνεται πως επιθυμεί μια ευρύχωρη Κεντρική Επιτροπή, ενώ η μειοψηφία μικρότερη.