Τις «παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου», καθώς και την «πρόσφατη μονομερή τουρκική στρατιωτική δράση στη Βορειοανατολική Συρία», καταδίκασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, είπε πως οι τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς και το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προκαλεί απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, απευθύνοντας κάλεσμα για συλλογική δράση και ολιστική αντιμετώπισή του στη βάση της δίκαιης κατανομής. «Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης», σημείωσε, ενώ επικαλούμενος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Επίσης, ζήτησε περισσότερη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του φαινομένου, αναφέροντας τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή.

«Ξεκλειδώνονται οι τεράστιες δυνατότητες διμερούς συνεργασίας»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού αναφέρθηκε στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς Ευρώπης και αραβικών κρατών, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τους, «ξεκλειδώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες» διμερούς συνεργασίας τους και εμβάθυνσης του πολιτικού τους διαλόγου.

«Εναπόκειται σε εμάς, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της μακροχρόνιας φιλίας και εμπιστοσύνης προς αμοιβαίο όφελος» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτή την κατεύθυνση έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. και με παραδοσιακούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο.

«Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία σε διάφορα πεδία, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας» σημείωσε συμπληρώνοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία σε αυτή την περιοχή. Επισήμανε, επίσης, πως η Ελλάδα πιστεύει στη σημασία εμβάθυνσης του ευρω-αραβικού πολιτικού διαλόγου και ότι υποστηρίζει ένθερμα την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ε.Ε. με τα αραβικά κράτη.

Διεμήνυσε πως οι αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενος και είπε πως η χώρα μας γίνεται κόμβος για τις επενδύσεις από τον αραβικό κόσμο. Μάλιστα, επισήμανε πως οι επενδύσεις είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που λήφθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τριμερείς συνεργασίες που έχει καθιερώσει η Ελλάδα και η Κύπρος με αραβικά κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, με στόχο να συμβάλλουν στην ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της θάλασσας της Μεσογείου. «Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι και είναι αυτή που ενώνει την Ε.Ε. και τον αραβικό κόσμο. Ο μόνος τρόπος να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου είναι μέσω κοινών δράσεων βάσει κοινών κανόνων», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

* Η φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής είναι από τον λογαριασμό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Twitter.