Οριστική είναι η ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παρίσι το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει αφενός στις εκδηλώσεις του Φόρουμ για την Ειρήνη που θα πραγματοποιηθούν στο πολυτελές θέατρο Grande Halle de La Villette και αφετέρου να παραστεί στις εργασίες της 40ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης της Unesco. Μάλιστα εικαζόταν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είχε στο περιθώριο του φόρουμ και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι λόγοι της ακύρωσης του ταξιδιού δεν είναι επισήμως γνωστοί. Ωστόσο στο παρασκήνιο άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφορικά με τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ακύρωση προέκυψε όταν το Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσε ότι καταρχάς στο Φόρουμ για την Ειρήνη οι παρουσίες των υπολοίπων ηγετών θα είναι υποβαθμισμένες από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι δεν θα παρευρεθεί, όπως αρχικά υπολογιζόταν, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που τον τελευταίο καιρό δεν διάγει και τις πλέον ανέφελες μέρες στις σχέσεις της με τον κ. Μακρόν. Αν μη τι άλλο την έχει πειράξει το βέτο που έθεσε η Γαλλία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να κερδίσει και με την παρουσία του στη Γενική Διάσκεψη της Unesco, οπότε θα σταλεί ως εκπρόσωπος της χώρας μας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Άλλωστε πρόκειται για Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών όπως σημαίνουν τα αρχικά Unesco (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization).

Συν τοις άλλοις, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει λίγο νωρίτερα επιστρέψει από το ταξίδι του στη Σαγκάη όπου θα παραστεί ως γνωστόν στην Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (China International Import Expo – CIIE), μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις παγκοσμίως, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα. Κι επειδή άνθρωπος είναι, υπολογίζει ότι θα πρέπει επιστρέφοντας στην Αθήνα να συνέλθει και από το τζετ λαγκ που θα έχει υποστεί λόγω διαφοράς ώρας. Η Σαγκάη είναι 6 ώρες πιο μπροστά σε σχέση με την ελληνική πρωτεύουσα.