Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη και τις πολιτικές που εφαρμόζει στο υπ. Υγείας ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Με ανακοίνωσή τους επιτίθενται στον κ. Γεωργιάδη για τις πρακτικές που εφαρμόζει και αναφέρουν ότι είναι γνωστός για «τις ακροδεξιές κορώνες του», τονίζοντας ότι «έδωσε πρώτο δείγμα γραφής» με την επαναφορά διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ευρέως γνωστός για τις ακροδεξιές κορώνες του, αποφάσισε να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής της πολιτικής του επαναφέροντας με Υπουργική Απόφαση την καταργηθείσα υγειονομική διάταξη σχετικά με τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, τη γνωστή “διάταξη Λοβέρδου”.

Στο σκεπτικό της απόφασης επαναφοράς της διάταξης, γίνεται λόγος για «αόριστη αιτιολογία κατάργησης της διάταξης», καθώς και για «εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 43 του ν.4025/2011 (Α΄228)», που αφορά στις υγειονομικές διατάξεις.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω διάταξη εκδόθηκε με σκοπό “την προστασία της δημόσιας υγείας”, αλλά εν τέλει οδήγησε σε αυθαίρετες συλλήψεις ατόμων από την αστυνομία και υποβολή σε τεστ ανίχνευσης του ιού του AIDS, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Παράλληλα, γίναμε όλοι θεατές των προεκτάσεων αυτής της πρακτικής που αφορούσαν σε δημόσια διαπόμπευση με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών στα ΜΜΕ αλλά και προφυλάκιση όσων βρίσκονται θετικοί-ές στον ιό ΗΙV/AIDS.

Τελικώς, όπως αποδείχθηκε, η υγειονομική διάταξη δεν συνέβαλε στο ελάχιστο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά αντιθέτως αποτέλεσε βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαράδεκτη παραβίαση του ιατρικού απόρρητου. Μάλιστα, όλες οι κατηγορούμενες μετά και από τις τελευταίες αποφάσεις του Ιουνίου (είχε προηγηθεί η πανηγυρική αθώωση παμψηφεί των 5 εκ των 27 κατηγορουμένων στις 11 Μαρτίου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο), αθωώθηκαν για την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η αθώωση των οροθετικών και τοξικοεξαρτημένων γυναικών, η διάσταση που έλαβε το εν λόγω ζήτημα, αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οδήγησαν στην απόσυρση της υγειονομικής διάταξης, για ελάχιστο, ομολογουμένως, χρονικό διάστημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η πολιτική για το AIDS του υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να αφορά σε εφησυχασμό των “πορνο -πελατών” με την απόσυρση από τις πιάτσες εκδιδόμενων γυναικών, φορέων του ΗΙV/AIDS, όταν δεν αποδείχθηκε καν στο δικαστήριο ότι οι γυναίκες αυτές εκδίδονταν. Πόσο μάλλον όταν οι “πελάτες”, πιθανότατα φορείς του ιού, δεν χρησιμοποιούν την απαραίτητη προφύλαξη θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις γυναίκες με τις οποίες έρχονται σε σεξουαλική επαφή. Για το εν λόγω ζήτημα βέβαια δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα.

Παράλληλα θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση “προστασίας της δημόσιας υγείας” είναι επικίνδυνη, διότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των οροθετικών και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πέρα από την πρόκληση εντυπωσιασμού, θορύβου και τελικά ανθρωποφαγίας. Η τακτική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, η δυνατότητα εξέτασης δωρεάν, παντού στην Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη των οροθετικών ατόμων, αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση, για μία κοινωνία που δεν θέλει να μεταβληθεί σε αρένα που κατασπαράζει τα παιδιά της».