Για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακηρυχθεί ο Πειραιάς «Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015» ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο η επίτροπος για θέματα Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Δαμανάκη ανέφερε ότι σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει τη σχετική απόφαση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα παραλάβει τη «σκυτάλη» από τη Γερμανία.

Αναφερόμενη στην επικείμενη ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, η κ. Δαμανάκη, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία, υπογράμμισε τις δυνατότητες που υπάρχουν από την πλευρά της Επιτροπής να υπάρξει μια ιδιαίτερη ατζέντα με θέμα τη θάλασσα και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει και το πλεονέκτημα να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον χώρο της ναυτιλίας και της γαλάζιας ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ ευχάριστα τα νέα που του μετέφερε η Επίτροπος αναφορικά με την ανακήρυξη του Πειραιά ως Ναυτικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2015 και συμπλήρωσε ότι αυτό συμπίπτει με την απόφαση της Ελλάδας η θαλάσσια πολιτική να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Θάλασσα σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, σημαίνει όλη τη ζωή της Μεσογείου. Όταν μιλάμε για θάλασσα μιλάμε για Ασφάλεια, Ενέργεια, Τουρισμό, Αλιεία, για τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν μέσα στα σπλάχνα τους οι φυσικοί μας πόροι, και αυτό θα το αναδείξουμε από τώρα έως το τέλος της ελληνικής Προεδρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «ο Πειραιάς είναι το πρώτο βήμα, υπάρχει η Θεσσαλονίκη, που πρέπει να είναι ο άλλος λιμενικός πόλος και ακολουθούν τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας».

Μάλιστα, τόνισε ότι «αυτές είναι σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τώρα που η έμφασή μας είναι στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όλα αυτά έχουν σκοπό να δώσουν δουλειά, να δώσουν ευκαιρίες, να δώσουν προοπτικές αισιοδοξίας, ανάπτυξης και ανάκαμψης μετά από τρία χρόνια σκληρών θυσιών» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν κάποιες μεμονωμένες δηλώσεις μπορούν να απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, με τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε:

«Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα αγαθό που το αντιλαμβάνονται και το αποζητούν όλοι οι Έλληνες. Γι’ αυτό και όσοι δεν επικρότησαν ρητά, στην πραγματικά σιωπηρά κατανοούν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση που πήραμε να συγκροτήσουμε την κυβέρνηση αυτή και να πορευτούμε με σταθερότητα, προοπτική, συναίνεση. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και υπονομεύει τις ψυχολογικές ή συμβολικές προϋποθέσεις σταθερότητας, πλήττει την καρδιά του δημοσίου συμφέροντος και δεν βοηθάει ούτε τον εαυτό του, ούτε το κόμμα του, ούτε τη χώρα».

Σε άλλη ερώτηση προς την κ. Δαμανάκη σχετικά με το ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη μετά από την συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης, η Επίτροπος ανέφερε ότι «το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται με βάση τις προσπάθειες που γίνονται συνεχώς. Πιστεύω και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται και που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ώστε όλα να πάνε καλά. Μπορούμε να αισιοδοξούμε».