Σε μια αναθεωρημένη φόρμουλα προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία και από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 μεταξύ των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η σημερινή συνάντηση για το ΠΔΠ μεταξύ κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων ήταν η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας επί του ΠΔΠ ύψους 960 δισ. ευρώ, εν όψει της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, τους πολίτες της και την οικονομία της» τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Ιρλανδίας, Έντα Κένι, λίγο μετά τις συνομιλίες τους.

Όπως επεσήμανε ο Ζ. Μπαρόζο, η σημερινή συμφωνία προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο στις πληρωμές, όσο και στις εγγυήσεις. «Προβλέπει, επίσης εμπροσθοβαρείς δαπάνες σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση των νέων και το πρόγραμμα Erasmus, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έρευνα, ενώ παράλληλα καθίσταται δυνατή η αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για τις χώρες που το επιθυμούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Η αναθεωρημένη αυτή φόρμουλα θα πρέπει τώρα «να εγκριθεί από μία αυξημένη πλειοψηφία των 754 ευρωβουλευτών», ανέφερε από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι ο συμβιβασμός δε θα είναι εύκολος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να υπερασπιστεί την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να περιμένει, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι το μέγιστο που μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε». Ο ίδιος εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του στην προσθήκη ρήτρας η οποία προβλέπει ότι η επόμενη επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία επί του προϋπολογισμού σε ενδιάμεσο χρόνο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Κένι δήλωσε πως είναι «πεπεισμένος» πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, προσθέτοντας πως για την έγκρισή της χρειάζεται ομοφωνία.

Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα ικανοποιεί σε γενικές γραμμές τις προϋποθέσεις που έθετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ΠΔΠ της περιόδου 2014-2020, ενώ παράλληλα στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Εάν η συμφωνία εγκριθεί, το 2014 θα μπορούν να αποδεσμευτούν 3,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους.

Το σχέδιο του ΠΔΠ της επόμενης επταετίας, στο οποίο είχαν καταλήξει τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωπαίοι ιθύνοντες προέβλεπε 960 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και 913 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχτηκε το ύψος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αλλά συνέχιζε να προβάλει ως όρο τη μεγαλύτερη ευελιξία των εγγυήσεων και την αναθεώρηση των πληρωμών από το 2016 και μετά.