Γεωργιάδης: Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις

«Όσα λέμε τα εννοούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:38
19/09/2019
Γεωργιάδης: Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις
14
loading

«Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις στο τέλος της τετραετίας. Όσα λέμε τα εννοούμε». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με θέμα «Το Όραμα της Ευρώπης».

Ο υπουργός συνέχισε αναφέροντας ότι η επένδυση στο Ελληνικό, «η εμβληματικότερη όλων των επενδύσεων, όχι μόνο ξεκόλλησε αλλά ακολουθείται ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα όπου μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου, και τη νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι ίδιο ισχύει και για άλλα έργα. «Τον πρώτο μήνα του 2020 θα είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για το Σκαραμαγκά, ήδη στον αέρα είναι η πώληση του 30% του "Ελ.Βενιζέλος", ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ, και ό,τι διαγωνισμός υπήρχε για μαρίνες λιμάνια και μεγάλες ιδιοκτησίες έχουμε πει να προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν- γιατί η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο». Προσέθεσε ότι βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο όπου έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ΓΕΜΗ, καθώς την κυβέρνηση, όπως είπε, δεν την ενδιαφέρουν μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι ΜμΕ.

«Θέλουμε να αποδείξουμε σε κάθε κακόπιστο το νέο πνεύμα που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συνέχισε:

«Θέλουμε να αποδείξουμε και κάτι άλλο. Ότι δεν είναι κακό μια επιχείρηση να έχει κέρδος. Γι΄ αυτό εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για αδειοδοτήσεις. Τώρα είναι οι ώρα για επενδύσεις. Του χρόνου όποιος θελήσει να επενδύσει θα βγάλει πολύ λιγότερα. Το πνεύμα που κυριαρχούσε ήταν ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις επειδή μας το ζητούν οι θεσμοί. Εμείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις γιατί το πιστεύουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανησυχία ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και είμαι βέβαιος ότι η μόνη ανησυχία που υπάρχει είναι αν θα γίνουν γρήγορα, και τουλάχιστον το μισό της απώλειας του 25% του ΑΕΠ μπορούμε να το καλύψουμε στην τετραετία, δηλαδή να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4% τον επόμενο ένα ή ενάμιση χρόνο».

«Θα φροντίσουμε να φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον σύγχρονο, διάφανο, ισότιμο, γρήγορο κι ευέλικτο που θα αφήνει τους επιχειρηματίες να δουλεύουν» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος ανέφερε ότι μια από τις βασικές προκλήσεις της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει και γυρίζει σελίδα η χώρα. Βλέπουμε τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους να θέλουν να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τα θέματα των κόκκινων δανείων» σημείωσε και προσέθεσε ότι «το θέμα δεν είναι να πωλήσουμε ένα στοιχείο που θα πάει στο χρέος, αλλά ένα πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από υποχρεωτικές επενδύσεις και θα έχει ισχυρό αποτύπωμα για την κοινωνία. Στο στόχο αυτό το Ταμείο έχει συσσωρεύσει μια σημαντική τεχνογνωσία».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου TUI, Τόμας Έλμπεκ, είπε ότι στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται 40 χρόνια στην έχει 600 πτήσεις την εβδομάδα, περισσότερα από 40 ξενοδοχεία, ενώ συνεργάζεται με πολλούς ομίλους αλλά και πολλές ΜμΕ.

Σημείωσε ότι στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης δόθηκε έμφαση σε δράσεις διττής εκπαίδευσης στον κλάδο του τουρισμού- ξεκίνησε κι ένας συνεταιρισμός στην Κρήτη και σήμερα είναι 200 παραγωγοί στο πρόγραμμα με εκπαίδευση σε διαδικασίες παραγωγής, προβολής και εμπορικής προώθησης.

«Έχουμε δυο προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Το θέμα της σεζόν και της επέκτασής της. Δεν μπορεί να χτίσει κανείς μια αλυσίδα αξίας από μόνος του, χρειάζεται συνέργιες. Όλοι ξενοδόχοι, εστιατόρια να συνεργαστούν, δεν φτάνει μόνο ένα αεροδρόμιο να είναι ανοικτό, π.χ. τα μουσεία να είναι ανοικτά. Υπάρχει και το θέμα του υπέρ-τουρισμού, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη» είπε σχολιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Αλεξάντερ Ζίνελ, υπογράμμισε την καλή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, «μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τον αρχικό σκεπτικισμό» είπε. «Πιστέψαμε στην Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων παρά τις δυσκολίες π.χ. που υπήρχαν για την επένδυση του ΔΑΑ. Τότε θύμιζα στους συναδέλφους τι έγινε εκεί. Στο τέλος είχαμε μια ιστορία ευρωπαϊκής επιτυχίας».

Είπε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση για μας που διαχειριζόμαστε αεροδρόμια είναι ότι εδώ παραλάβαμε 14 αεροδρόμια που για δεκαετίες είχαν ξεχαστεί, όχι μόνο στα έργα αλλά και για τη λειτουργία τους» και ανέφερε: «Έχουμε προσλάβει 700 υπαλλήλους ιδρύσαμε εταιρία από το μηδέν. Είχαμε αντιστάσεις εν μέρει, αλλά μας έδωσαν δύναμη οι εργαζόμενοι. Κατά 99,5% είμαστε ελληνική επιχείρηση μόνο 4 δεν είναι Έλληνες από τους 700. Ήταν μια ιστορία μετασχηματισμού».

Τέλος, ο Χριστιανός Χατζημηνάς, πρόεδρος EFA Group & αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (EENE), σημείωσε ότι με σωστή όσμωση μπορεί να δέσει το οικοδόμημα της Ευρώπης, και προσέθεσε ότι «οι νέες τεχνολογίες μπορεί να επιτρέψουν σε χώρες που έχουν μείνει πίσω, όπως η Ελλάδα, να κάνουν catch up καθώς δεν απαιτούνται πλέον μεγάλες επενδύσεις». «Το πιο ανταγωνιστικό το engineering στην Ελλάδα. Ήταν ένα βυζάντιο η Ελλάδα και πλέον με την κυβέρνηση αλλάζει», σημείωσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Πλιατσικολογος αναρχικός

  Τέρμα η ολιγαρκής "αφθονία" και καλά τύπου δίαιτας Βενεζουέλας και Βολιβίας;

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Τώρα με αυξήσεις σε δεη και νερό να δεις αφθονία... Στις τσέπες των πλούσιων

 2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ετοίμασε τα κουπιά για τη γαλερα

 3. avatar Επιτελους και ένας αποτελεσματικός Υπουργός

  Το δεκαετές έπεσε στο 1,37%, και σε λίγο θα έχουμε αρνητικο επιτόκιο όπως η Γερμανία. Μπραβο, προχώρα και μην σταματάς, αλλωστε γι'αυτο σε ψηφίσαμε 40% στις εκλογες. Σκαφάτοι και πουράτοι αριστεροί απατεώνες ειναι ήδη στα σκουπίδια, το γήπεδο ειναι όλο της ΝΔ.

  1. avatar agilotos.stravos

   Ναι γι αυτο τον ψηφισες.Για να τρωνε οι λιγοι παντεσπανι και οι πολλοι ψιχουλα.Ουτε εργατης δειχνεις αλλα ουτε και τεμπελης..Πονηρουλης εισαι..
   Και περνα μετα το τελος της 4ετιας να μου πεις ποσα πηρες...

 4. avatar Σεβ

  Σεβ Σεβ καί πάλι Σεβ μιλάμε ότι είναι απίστευτοι αυτοί φταίνε ;ο λαός τους είπε περάστε και κάντε ότι θέλετε αυτονομία ηλίθιοι

 5. avatar Μετάφραση

  Μπάτε σκύλοι αλέστε... Όλα τα δίνουμε, όλα τα ξεπουλάμε! Τζάμπα! Ποιός νοιάζεται για το φυσικό περιβάλλον! Αρκεί να πέφτει το χρήμα!
  Υ.Γ. Μην ξεχνάτε να αφήνετε το κατιτίς σας... Τόσες οφσόρ έχουμε.

 6. avatar ΒΕΛΟΣ

  Κανω μεγαλη προσπαθεια να μην σχολιασω... αλλα δεν μπορω...
  Προς το παρον ειμαστε φιλικοι μονο στους λαθρομεταναστες...
  Αλλαζει η Ελλαδα ... αλλα οχι οπως θελετε να τα βλεπετε...
  Το μονο που με κανει να υποφερω ειναι το μελλον των παιδιων μας...

  1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

   Ολοσωστος.
   Και μαλιστα την κανουν την δουλεια καλυτερα απο τον Συριζα.
   Την ωρα που βγαζουν θεματα που κανουν θορυβο... αναπτυξιακα μοντελα, φοροελαφρυνσεις, κλπ... την ιδια ωρα αθορυβα και μελετημενα σκορπιζουν τους λαθρομεταναστες σε ολοκληρη την επικρατεια.

 7. avatar Ξξξξ

  Εύκολο είναι ξεπουλατα όλα όπως ελληνικό χρυσός και δεν συμμαζευεται αλλά κανένα κέρδος για την χώρα

 8. avatar iojik

  Ναι γι αυτό φτιαξατε αυτό το εκτρωμα στα εργατικά. Ρε τέτοια λύσσα εναντίον των επιχειρήσεων είχαμε καιρό να δούμε...

 9. avatar καλτς κλιτσ κλατς πλουτς πλατς

  τη μπαρμπουτιερα του ελληνικου
  με ποιανου κεφαλαια θα τη στησει ο φλατσης;;
  τα 650 εκατ δε φτανουν ουτε για μισο μηνα μεροκαματα και μηχανηματα
  ουδεις ρισκαδορος επι γης εβαλε δεκαρα τσακιστη στο καλυτερο οικοπεδο της ευρωπης αγορασμενο με 100 ευρω το στρεμα κυρ τελαλη - τηλεπωλητη μπαρουφοπωλη μας
  γιατιιιιιιιιιιιιιιιι;;;;;;

 10. avatar Νίκος χασάπης

  Ο κομμουνισμός δεν ενδείκνυνται για μπίζνες κύριε γραβατωμενε αριστερέ,κεντροαριστερε,η όπως αλλιώς σας λένε εκεί στο κομμουνισταν

  1. avatar agilotos.stravos

   Αχου ενας τεχνικος,ενας μαστορας,ενας ειδικος να του καθαρισει το καρμπυρατερ, να του κανει ενα update να του πει οτι στην Ελλαδα στις 7 Ιουλιου 2019 εγιναν εκλογες κι εφυγαν οι αχρηστεροι...4μιση σερι χρονια του κολλησε η βελονα του φουκαρα..
   Και ειπε να κανει μια ενεση και αρρωστησε το παλικαρι μας..
   https://www.newsbeast.gr/health/arthro/5395674/ekane-enesi-vazelinis-gia-na-megalosei-to-peos-toy-kai-epathe-gaggraina

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει