Παναγιωτόπουλος: Πνέει ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:48
13/09/2019
Παναγιωτόπουλος: Πνέει ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
19
loading

Την εκτίμηση ότι πνέει «ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», εξέφρασε σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε -μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τον γενικό γραμματέα Λιμένων, του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ- την πρωτεύουσα του Έβρου, επ' αφορμή της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ».

Στην ομιλία του μετά την επίσκεψη στο σημείο των εργασιών ανέλκυσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, τις αναπτυξιακές και οικονομικές δυνατότητες του λιμένα, την ενεργειακή προοπτική της περιοχής καθώς και τη στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας της χώρας με τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη σημασία της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων, έτσι η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού συμβάλει και στην υπόθεση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Β. Ελλάδος […] Οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, που περιβάλλει την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο δίκτυο δεσπόζει η Εγνατία Οδός, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για ν' αποτελέσει το λιμάνι στρατηγικό κόμβο προς ένα κάθετο άξονα προς το βορρά για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων. Η ανέλκυση, παράλληλα ενισχύει σημαντικά και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, αφού οι νέες προοπτικές χρήσης του αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας».

Ο υπουργός τόνισε την ενεργειακή προοπτική, «η οποία υφίσταται με την κατασκευή του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεροποίησης του φυσικού αερίου, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης», έργα που «θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σπουδαιότητα της περιοχής […] συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως οικονομικού, εμπορικού και ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στη «χρήση του λιμανιού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όταν υφίσταται βέβαια ανάγκη», εκτιμώντας ότι «ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ και η συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτή η στρατηγική σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι η κεντρική στρατηγική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι διαχρονικά, κάποτε πήγαμε στον πόλεμο μαζί, τώρα πορευόμαστε στην ειρήνη μαζί, αλλά και εργαζόμαστε μαζί για να εμπεδωθεί η σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε στον Αμερικανό διπλωμάτη, τον κ. Πάιατ, ο οποίος ανέλαβε και έφερε εις πέρας την πρωτοβουλία ανέλκυσης της βυθοκόρου, η οποία «είναι μία απτή απόδειξη μιας σχέσης συνεργασίας η οποία εξελίσσεται σιγά-σιγά αλλά σταθερά και από τώρα και με ταχύτερους ρυθμούς, σε μία στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε προς πάσαν κατεύθυνση ότι «Η Ελλάδα είναι μια ειρηνική και δημοκρατική χώρα, η οποία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και ανακατατάξεις που επιχειρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Επιθυμούμε ν' αποτελέσουμε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, κρατώντας την περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που διέπουν τα πολιτισμένα κράτη, με απώτερο σκοπό την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η συνύπαρξη της χώρας μας, που δημιουργεί σχήματα συνεργασίας με χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες όμως μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις και ανησυχίες μ' εμάς, καταδεικνύουν την παραπάνω προσπάθεια. Παράλληλα όμως στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν και από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα Εθνικά μας Δίκαια, προς όφελος του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας».

Παρόντες στη σημερινή επίσκεψη στο σημείο ανέλκυσης της βυθοκόρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα, Χρήστος Δούκας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί και στα στρατιωτικά φυλάκια Κήπων και Γεμιστής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar πες ευχαριστω και στο σορος μερκλελα

  σε ολους τους αριστερους της γης

 2. avatar His master’s voice

  Η δουλοπρέπεια της δεξιάς είναι γνωστή και διαχρονική. Θυμίζω τους γερμανοτσολιάδες ταγματασφαλίτες που πρόδιδαν τους Έλληνες πατριώτες στους Γερμανούς κατακτητές, φορώντας μαύρες κουκούλες!
  Με αποτέλεσμα τα σκληρά βασανιστήρια των πατριωτών που μάχονταν για την απελευθέρωση της πατρίδας και την εκτέλεση!
  Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός στρατιωτικών μετά το Β' Παγκ. Πόλεμο υποδέχθηκε τον αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ και παρουσίασε τον ελληνικό στρατό με τη δουλοπρεπή ρήση :
  Στρατηγέ, ιδού ο στρατό σας!

  1. avatar τη δουλικοτητα την εχετε στο αιμα σας εσεις οι ψευτες

   ετσι ξεκινατε...σκυψιμο προσκυνημα στο κεφαλαιο στη τροικα στο τραμπ στο σορος γιες γιες γιες τα οχι εγιναν ναι ναι ναι ναι ναι ναι νενεκονενεδες

  2. avatar criskalts

   ΟΛρφανό έ;;;

  3. avatar ο παιατ κυβερνουσε 5 χρονια

   ξεχασες την ιστορια σου την αμαρτωλη

 3. avatar ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ

  καλα η δουλικοτητα της δεξιας ειναι στο αιματης!! μολις ανελαβε ο μητσ, ετρεξε να αναγνωρισει το ανδρικελο του Μπολτον στην βενεζουελα χωρις καν ανταλλαγμα!!! τωρα που πηρε δρομο ο μπολτον μας εμεινα η @@@@!!

  1. avatar για τη δουλικοτητα τσιπρα

   θα μας πεις?????αμνησια παθαινεις κακομοιρη.....γιεσμανηδες συριζοξεφτιλες....τουλαχιστον βγαλτε το σκασμο

  2. avatar τσιπρας για τραμπ

   φτου φτου να μη μας βρει κι αυτο το κακο......μετα αγκαλιες φιλια και παιατ κυβερνητης ελλαδας.....τουμπαριστες γερμανοαμερικαναραδες ειστε

 4. avatar Αν δεν..

  ...επεφτε το 1 δισ για τα F-35, δε θα φυσαγε καθολου.. Παλι καλα...

 5. avatar Επίσης,

  να λέμε ευχαριστώ στις ΗΠΑ και τον τότε πρόεδρο Τρούμαν που με την οικονομική βοήθεια έσωσαν την Ελλάδα από τον Κομμουνισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να τερματιστεί η Κομμουνιστική απειλή, και το 1952 η Ελλάδα μπήκε στο NATO.

 6. avatar Καστοριά

  Να λέμε ευχαριστω στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανελ που δημιούργησαν της καλύτερες σχεδεις που είχαμε ποτέ με την Αμερική κ το Ισραήλ

  1. avatar λαφ

   λυπαμαι για σας.......προδωσατε αρχες αξιες κομματος

  2. avatar πες ευχαριστω και στο κεφαλαιο

   κοκαλη σαββιδη παναγοπουλακτλ

  3. avatar ναι ναι και ανελ βεβαια….

   τι απεγιναν αυτοι οι ακροδεξιοι?????

  4. avatar πολυ σκυβεις

   φανηκε η βρακα σου.......γιεςμανης εγινες???

  5. avatar εσυ που εκανες πορειες στην αμερ πρεσβεια …..εβριζες εβραιους

   τα λες αυτα???αμερικανακι εγινες?????παιατ????

  6. avatar η σχεση…

   ...ξεκινησε το 2010 επι Παπανδρεου. Ακολουθησε ο Παπαδημος, Σαμαρας και μετα ο Τσιπρας.

  7. avatar noway..

   Εννοείται ! και αν και τούτοι συνεχίσουν τον ...ένδοξο αγώνα των υπογραφών με σκυμμένο το κεφάλι και μετά το Σκοπιανό "τακτοποιήσουν" και άλλα που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι, θα μας λατρέψουν γατί ..οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας..
   Α ρε Σημίτη πρωτεργάτης της Ελληνοαμερικανικής φιλίας..

   1. avatar βρε

    +1000

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει