«Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς», ήταν η φράση με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως τόνισε, η εύρυθμη έναρξη και η λειτουργία του σχολείου «ήταν κεντρικός στόχος του υπουργείου Παιδείας» και αναφέρθηκε σε μία σειρά κινήσεις της κυβέρνησης για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, είπε ότι στα μέσα Αυγούστου ολοκληρώθηκε η παράδοση όλων των βιβλίων, ενώ στα επαγγελματικά λύκεια θα γίνει σταδιακά, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου οι μαθητές να επιλέξουν τα μαθήματα ειδικότητας. Επισήμανε ότι μειώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ότι τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για πρόσληψη αναπληρωτών έως τις 5 Σεπτεμβρίου, έγινε η μεγαλύτερη σε αριθμό πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών -πάνω από 20.000- με πρόνοια για τη μετακίνησή τους στις περιοχές τοποθέτησης με έκπτωση 50% στα μέσα μεταφοράς.

«Όποια νέα κενά καταγραφούν θα καλυφθούν άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ ανέφερε ότι καταγράφηκαν και τα όποια κτιριακά προβλήματα.

«Η χώρα αλλάζει ταχύτητα στην Ε.Ε.»

Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενημέρωσε ότι έγινε εκτενής και σε βάθος συζήτηση για το Κυπριακό. «Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη θάλασσα και τις εξαγγελίες για την περίκλειστη Αμμόχωστο», συνέχισε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως «η Άγκυρα πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας εθνική επιτυχία την αντιπροεδρία του Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν. «Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πατρίδα. Η χώρα αλλάζει ταχύτητα στην Ε.Ε. Είναι έμπρακτη αναγνώριση», είπε -μεταξύ άλλων- για να επισημάνει ότι η προστασία των συνόρων και η συνολική ασφάλεια αποτελούν κεντρικές προκλήσεις για την πατρίδα και την Ε.Ε.

Μάλιστα, σε ερώτηση που του έγινε στη συνέχεια για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση για το Κυπριακό και ανοιχτή στον διάλογο. Δήλωσε, όμως, πως η ατζέντα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως.

«Μέτρα που δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις»

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας. Είπε, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ανάπτυξη για όλους και -εγκαταλείποντας παλαιότερες πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες το βήμα της ΔΕΘ γινόταν βήμα παροχολογίας- μίλησε με 12μηνο ορίζοντα.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα:

  1. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει όφελος για όλους τους φορολογούμενους. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένας επαγγελματίας -για παράδειγμα- που δηλώνει κέρδη 10.000 ευρώ επιβαρύνεται σήμερα με φόρο 2.200 ευρώ, ενώ με τη θέσπιση του νέου κλιμακίου η επιβάρυνση θα πέσει στα 900 ευρώ. Όφελος 1.300 ευρώ. Ένας επαγγελματίας με κέρδη 7.000 ευρώ, που τώρα πληρώνει φόρο 1.540 ευρώ, θα πληρώνει 630 ευρώ. Όφελος 910 ευρώ.
  2. Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, για τα εισοδήματα του 2019, με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%. Και αυτά δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης.
  3. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων, ενώ δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων. Και αυτά τα μέτρα, μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, συμβάλλουν ώστε να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν, δίνοντας «τριπλό μέρισμα»: Πρώτον, για τους πολίτες που βλέπουν ήδη τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, που σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Δεύτερον, στην αγορά κατοικίας και σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν, καθώς θα αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα για νέες και υφιστάμενες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Και τρίτον, για τις τράπεζες που θα δουν την αξία των υποθηκών να αυξάνεται με θετικό αποτέλεσμα στον ισολογισμό τους, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, που είναι άλλωστε βασική προϋπόθεση για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί τα θεμέλια του έθνους.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Παρέχουμε πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καταβάλλουμε μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Χορηγούμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Μεταφέρουμε τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

«Ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να βγάζει από την πλάτη των φορολογουμένων δυσβάσταχτα βάρη», υπογράμμισε και ανέφερε σχετικά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Είπε ακόμα ότι διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από το 22% στο 9%. Επ’ αυτού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επαγγελματιών, ενώ συμπλήρωσε ότι μειώνονται ο φόρος επιχειρήσεων και ο φόρος στα μερίσματα.

«Είναι μέτρα που δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά πολλές μικρομεσαίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», εξήγησε και αναφέρθηκε και στην αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές.

Συνολικά, όπως τόνισε, τα μέτρα αυτά «συμβάλλουν να ανακτήσουν τα σπίτια την αξία που έχασαν», ενώ παρουσίασε και τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικογένειας, όπως, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Συγκροτήθηκε συλλογικό όργανο για το μεταναστευτικό»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα των επενδύσεων και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεμπλόκαρε σημαντικά επενδυτικά σχέδια και προσελκύει νέα που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μιλώντας για το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά και τις Σκουριές, είπε ότι είναι χαρακτηριστικά, αλλά όχι μοναδικά παραδείγματα. Στη συνέχεια, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα νέων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του φαρμάκου, της αμυντικής βιομηχανίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των τηλεπικοινωνιών.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επισήμανε πως «συγκροτήθηκε συλλογικό όργανο για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ» και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς, σχετικά με τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες, αλλά και συνολικά για τη μετακίνηση ατόμων.

Τέλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. «Όλοι όσοι τον αγαπήσαμε στα παραμύθια και στα αστέρια θα τον βρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εθνικά επιζήμια συμφωνία η συμφωνία των Πρεσπών»

Στη συνέχεια, στις ερωτήσεις που του έγιναν και κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει ως μία «εθνικά επιζήμια συμφωνία», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τα προβλήματα που δημιουργεί.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης είπε πως όλοι οι φορείς της πόλης συμφωνούν με την ενδεδειγμένη λύση για τον σταθμό Βενιζέλου και τη μετεγκατάσταση των αρχαίων, προκειμένου να προχωρήσει, επιτέλους, το έργο.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται στην απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ο Νίκος Ταχιάος στην «Αττικό Μετρό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβητεί την τεχνοκρατική επάρκειά του και κάλεσε «να περιμένουμε να κριθεί από τα αποτελέσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το κόμμα στην κοινωνία. Τέσσερις στους δέκα εμπιστεύτηκαν τον κ. Μητσοτάκη. Τί να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ότι δεν έχετε καμία θέση στη διακυβέρνηση της χώρας; Οι πολίτες πρέπει να μετέχουν στα κοινά, δεν πρέπει να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της εισαγγελέως στη δίκη για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε στέκι μεταναστών, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε πως η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους βασιζόμενη στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστήριξε πως ετοιμάζεται σχετικός φάκελος και ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε θα κατατεθεί το αίτημα για τον επαναπατρισμό τους ενόψει των εκδηλώσεων το 2021.

Τέλος, σχετικά με τις τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis με τις καταθέσεις των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου και για το αν η κυβέρνηση εκτιμά πως υπήρξαν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και αν θα στηρίξει σε αυτήν τη λογική πρόταση εξεταστικής επιτροπής, απάντησε πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός της διάκρισης των εξουσιών και πως αυτά τα αντιμετωπίζει η Βουλή και όχι η κυβέρνηση.