Επί 2,5 ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε περισσότερες από 50 ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η οικονομία, η Τουρκία και το μεταναστευτικό, ο εκλογικός νόμος, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.

Newsbeast.gr, αποστολή στη Θεσσαλονίκη

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική απολύτως συνεπή με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάγκη σεβασμού στη δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για όσα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις σημερινές παροχές. «Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα, άρα κάτι αλλάζει θετικά. Η ανάπτυξη που προσδοκούμε θα είναι ισχυρή», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αν η χώρα μας απειλείται από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και υπογράμμισε «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Με 40% ένα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία

«Δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού ούτε αλλοιώνουμε τους εκλογικούς καταλόγους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο στη συνέντευξη Τύπου. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». «Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου αυτή η ρύθμιση να ψηφιστεί από 300 στη Βουλή».

«Επιμένω ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα και η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει έναν νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα στον Ερντογάν και την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η ΔΕΘ.

«Παρά την ένταση, πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ», τόνισε και συνέχισε πως «μόνο τότε μπορείς να παρουσιάσεις με αυτοπεποίθηση τις θέσεις σου και να βρίσκεις λύσεις». «Προσερχόμαστε με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε και τόνισε την ανάγκη να μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκμαιεύονται περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού».

«Κι αν χρειάζεται να συζητήσουμε να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες και με μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας», συνέχισε.

«Θα είναι μια πρώτη συνάντηση, είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για ΔΕΗ: Ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα

«Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί. Την κληρονομήσαμε σε τραγική κατάσταση», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για ΔΕΗ και εταιρείες δημοσίου. «Ναι, ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα για τη ΔΕΗ ενώ κάποιοι επισήμαιναν τους κινδύνους. Αυτό αφορά πια τη δικαιοσύνη, όχι την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο ως πρόβλημα, θέλω να την εξυγιάνουμε. Περιουσιακά στοιχεία της θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση. Θέλω να κερδίσει το μέλλον με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω αυτής», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Σε ερώτηση αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέα θητεία Προέδρου της Δημοκρατίας, η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν: «Κάντε μου αυτό το ερώτημα σε 3 μήνες».

Σημείωσε ακόμη ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Είναι εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή, συνεπώς δεν αλλάζει κατά το δοκούν», υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν προβλέπεται κατάργησή της παρά μόνο έλεγχος της εφαρμογής της κι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς αυτό», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η στήριξη της Μακεδονίας. Μίλησα για στήριξη του brand της πραγματικής δικής μας Μακεδονίας, ώστε να κερδίσουμε επικοινωνιακά».

Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές

Για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και την απλή αναλογική ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ. «Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου», τόνισε στην απάντησή του.

«Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την 4ετία», ενώ αναφερόμενος στη σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

«Το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι. Αν δεν αλλάξει ο νόμος, η επόμενη εκλογή θα είναι με απλή αναλογική, άρα θα είναι διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ»

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών

Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται»

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «Θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά»

Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έδωσε ο πρωθυπουργός. Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Γλυπτά Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη

Χαρούμενος που άνοιξε η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια συζήτηση «στην οποία έχουμε δίκιο».

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη την οποία θα τη χάσει, κάποια στιγμή θα τη χάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για κακοπροαίρετη κριτική, η οποία ασκήθηκε στην κυβέρνηση. «Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οποιοδήποτε αίτημα γίνει προς το Βρετανικό Μουσείο θα αξιολογηθεί και θα διατυπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για οριστική επιστροφή στην Ελλάδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλαγές Ποινικούς Κώδικες: Πρόθεσή μας να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου

«Επιλέξαμε τελικά να δώσουμε παραπάνω χρόνο, για να ωριμάσουν οι αλλαγές, με μια νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Την Πέμπτη θα είμαι ο ίδιος στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να μπορέσω να συζητήσω το θέμα με τους αρμόδιους υπουργούς, την πρόοδο η οποία έχει γίνει.

Πρόθεσή μας είναι να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κατεύθυνση είναι λίγο πολύ γνωστή, όπου απαιτείται αυστηροποίηση ποινών», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για χτυπητές αστοχίες, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν «και θα διορθωθούν με νόμο. Επιλέξαμε να δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρόθεσή μου είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές».

Μείωση φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους με την υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φορολογικές εξαγγελίες, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: «θα είμαστε αμείλικτοι».

Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου . Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα, υπογράμμισε.ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: «θα είμαστε αμείλικτοι».

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είπε ακόμη. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπλήρωσε.

«Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Για τον σωφρονισμό είπε ότι χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν από εκεί. Υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό.

«Η Ευρώπη να κάνει πράξη την πολιτική της στο μεταναστευτικό»

Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε»

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προσλήψεις στο δημόσιο και συμπλήρωσε: «Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα».

«Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος»

«Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

«Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά», συνέχισε, «θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Μείωση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες: Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες

Εξαγγελίες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός , απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του ΦΠΑ και τις μειώσεις των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες. «Το τέλος τη θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11% και τη διατήρηση φυσικά του υποκατώτατου συντελεστή

Συζητούμε με τα αρμόδια υπουργεία ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί θέλω να τονίσω ότι η φιλοσοφία της απόλυτης σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα αποδείχθηκε ότι ήταν μια σύνδεση η οποία οδηγούσε, ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα σε μια συνολική επιβάρυνση η οποία ξεπερνούσε κάθε φυσιολογικό όριο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το ξαναδούμε και θα είμαστε έτοιμοι σύντομα να κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών. «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

«Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση»

Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους του φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο για τους «Ενήλικες στο Δωμάτιο» των Γαβρά – Βαρουφάκη

Ερώτηση για τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο Δωμάτιο», η οποία έχει βασιστεί στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και αφορά στη διαπραγμάτευση του 2015 δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ναι, θα την δω, σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και εντύπωσή μου είναι ότι είναι επαρκώς μονομερής. Καλό είναι να διαβάσει κανείς και βιβλία που γράφτηκαν για εκείνη την περίοδο».

«Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν πια μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε στο διάστημα εκείνο».

Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι δίνει όμως την εντύπωση πως δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια.

Η ερώτηση του newsbeast.gr στον πρωθυπουργό για τη φοροδιαφυγή

Το newsbeast.gr απηύθυνε στον πρωθυπουργό ερώτηση για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τους φορολογικούς ελέγχους και το έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους. «Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους, είναι πασίδηλο ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους. Λίγοι αριθμητικά οι υπάλληλοι για πολλές υποθέσεις που θα πρέπει να εξεταστούν. Θα θέλαμε να μας πείτε: Υπάρχει απτός σχεδιασμός για την περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που σημαίνει και περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος;», ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Σαρρή.

«Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα για το θέμα αυτό και έχω μιλήσει διεξοδικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε και να δίνουμε κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απάντησή του. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές τιμολογήσεις, στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων διότι και εκεί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική εστία φοροδιαφυγής».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως οι έλεγχοι σήμερα δεν γίνονται μόνο με ελεγκτές που βγαίνουν στον δρόμο αλλά και με ανάλυση δεδομένων από την ΑΑΔΕ».

«Η ΑΑΔΕ αποκτά κάθε μέρα μεγαλύτερη τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να εντοπίζει δυνητικούς παραβάτες», τόνισε και συμπλήρωσε πως «σκοπός είναι να κάνουμε ελέγχους εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει παραβατικότητα».

«Οι έλεγχοι δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο σε υποθέσεις από το βαθύτατο παρελθόν, για ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά στο σήμερα», σημείωσε.