Η «ανάκριση» του πρωθυπουργού επί 2,5 ώρες στη ΔΕΘ

Σε 50 ερωτήσεις απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Όσα είπε για οικονομία, Ερντογάν, εκλογικό νόμο, Γλυπτά του Παρθενώνα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:32
08/09/2019
Η «ανάκριση» του πρωθυπουργού επί 2,5 ώρες στη ΔΕΘ
24
loading

Επί 2,5 ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε περισσότερες από 50 ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η οικονομία, η Τουρκία και το μεταναστευτικό, ο εκλογικός νόμος, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.

Newsbeast.gr, αποστολή στη Θεσσαλονίκη

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική απολύτως συνεπή με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάγκη σεβασμού στη δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για όσα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις σημερινές παροχές. «Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα, άρα κάτι αλλάζει θετικά. Η ανάπτυξη που προσδοκούμε θα είναι ισχυρή», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αν η χώρα μας απειλείται από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και υπογράμμισε «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Με 40% ένα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία

«Δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού ούτε αλλοιώνουμε τους εκλογικούς καταλόγους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο στη συνέντευξη Τύπου. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». «Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου αυτή η ρύθμιση να ψηφιστεί από 300 στη Βουλή».

«Επιμένω ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα και η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει έναν νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα στον Ερντογάν και την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η ΔΕΘ.

«Παρά την ένταση, πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ», τόνισε και συνέχισε πως «μόνο τότε μπορείς να παρουσιάσεις με αυτοπεποίθηση τις θέσεις σου και να βρίσκεις λύσεις». «Προσερχόμαστε με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε και τόνισε την ανάγκη να μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκμαιεύονται περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού».

«Κι αν χρειάζεται να συζητήσουμε να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες και με μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας», συνέχισε.

«Θα είναι μια πρώτη συνάντηση, είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για ΔΕΗ: Ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα

«Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί. Την κληρονομήσαμε σε τραγική κατάσταση», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για ΔΕΗ και εταιρείες δημοσίου. «Ναι, ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα για τη ΔΕΗ ενώ κάποιοι επισήμαιναν τους κινδύνους. Αυτό αφορά πια τη δικαιοσύνη, όχι την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο ως πρόβλημα, θέλω να την εξυγιάνουμε. Περιουσιακά στοιχεία της θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση. Θέλω να κερδίσει το μέλλον με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω αυτής», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Σε ερώτηση αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέα θητεία Προέδρου της Δημοκρατίας, η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν: «Κάντε μου αυτό το ερώτημα σε 3 μήνες».

Σημείωσε ακόμη ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Είναι εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή, συνεπώς δεν αλλάζει κατά το δοκούν», υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν προβλέπεται κατάργησή της παρά μόνο έλεγχος της εφαρμογής της κι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς αυτό», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η στήριξη της Μακεδονίας. Μίλησα για στήριξη του brand της πραγματικής δικής μας Μακεδονίας, ώστε να κερδίσουμε επικοινωνιακά».

Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές

Για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και την απλή αναλογική ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ. «Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου», τόνισε στην απάντησή του.

«Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την 4ετία», ενώ αναφερόμενος στη σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

«Το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι. Αν δεν αλλάξει ο νόμος, η επόμενη εκλογή θα είναι με απλή αναλογική, άρα θα είναι διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ»

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών

Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται»

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «Θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά»

Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έδωσε ο πρωθυπουργός. Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Γλυπτά Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη

Χαρούμενος που άνοιξε η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια συζήτηση «στην οποία έχουμε δίκιο».

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη την οποία θα τη χάσει, κάποια στιγμή θα τη χάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για κακοπροαίρετη κριτική, η οποία ασκήθηκε στην κυβέρνηση. «Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οποιοδήποτε αίτημα γίνει προς το Βρετανικό Μουσείο θα αξιολογηθεί και θα διατυπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για οριστική επιστροφή στην Ελλάδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλαγές Ποινικούς Κώδικες: Πρόθεσή μας να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου

«Επιλέξαμε τελικά να δώσουμε παραπάνω χρόνο, για να ωριμάσουν οι αλλαγές, με μια νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Την Πέμπτη θα είμαι ο ίδιος στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να μπορέσω να συζητήσω το θέμα με τους αρμόδιους υπουργούς, την πρόοδο η οποία έχει γίνει.

Πρόθεσή μας είναι να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κατεύθυνση είναι λίγο πολύ γνωστή, όπου απαιτείται αυστηροποίηση ποινών», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για χτυπητές αστοχίες, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν «και θα διορθωθούν με νόμο. Επιλέξαμε να δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρόθεσή μου είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές».

Μείωση φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους με την υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φορολογικές εξαγγελίες, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: «θα είμαστε αμείλικτοι».

Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου . Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα, υπογράμμισε.ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: «θα είμαστε αμείλικτοι».

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είπε ακόμη. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπλήρωσε.

«Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Για τον σωφρονισμό είπε ότι χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν από εκεί. Υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό.

«Η Ευρώπη να κάνει πράξη την πολιτική της στο μεταναστευτικό»

Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε»

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προσλήψεις στο δημόσιο και συμπλήρωσε: «Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα».

«Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος»

«Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

«Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά», συνέχισε, «θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Μείωση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες: Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες

Εξαγγελίες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός , απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του ΦΠΑ και τις μειώσεις των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες. «Το τέλος τη θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11% και τη διατήρηση φυσικά του υποκατώτατου συντελεστή

Συζητούμε με τα αρμόδια υπουργεία ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί θέλω να τονίσω ότι η φιλοσοφία της απόλυτης σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα αποδείχθηκε ότι ήταν μια σύνδεση η οποία οδηγούσε, ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα σε μια συνολική επιβάρυνση η οποία ξεπερνούσε κάθε φυσιολογικό όριο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το ξαναδούμε και θα είμαστε έτοιμοι σύντομα να κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών. «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

«Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση»

Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους του φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο για τους «Ενήλικες στο Δωμάτιο» των Γαβρά – Βαρουφάκη

Ερώτηση για τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο Δωμάτιο», η οποία έχει βασιστεί στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και αφορά στη διαπραγμάτευση του 2015 δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ναι, θα την δω, σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και εντύπωσή μου είναι ότι είναι επαρκώς μονομερής. Καλό είναι να διαβάσει κανείς και βιβλία που γράφτηκαν για εκείνη την περίοδο».

«Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν πια μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε στο διάστημα εκείνο».

Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι δίνει όμως την εντύπωση πως δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ' ιδίων τα αλλότρια.

Η ερώτηση του newsbeast.gr στον πρωθυπουργό για τη φοροδιαφυγή

Το newsbeast.gr απηύθυνε στον πρωθυπουργό ερώτηση για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τους φορολογικούς ελέγχους και το έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους. «Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους, είναι πασίδηλο ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους. Λίγοι αριθμητικά οι υπάλληλοι για πολλές υποθέσεις που θα πρέπει να εξεταστούν. Θα θέλαμε να μας πείτε: Υπάρχει απτός σχεδιασμός για την περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που σημαίνει και περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος;», ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Σαρρή.

«Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα για το θέμα αυτό και έχω μιλήσει διεξοδικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε και να δίνουμε κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απάντησή του. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές τιμολογήσεις, στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων διότι και εκεί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική εστία φοροδιαφυγής».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως οι έλεγχοι σήμερα δεν γίνονται μόνο με ελεγκτές που βγαίνουν στον δρόμο αλλά και με ανάλυση δεδομένων από την ΑΑΔΕ».

«Η ΑΑΔΕ αποκτά κάθε μέρα μεγαλύτερη τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να εντοπίζει δυνητικούς παραβάτες», τόνισε και συμπλήρωσε πως «σκοπός είναι να κάνουμε ελέγχους εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει παραβατικότητα».

«Οι έλεγχοι δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο σε υποθέσεις από το βαθύτατο παρελθόν, για ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά στο σήμερα», σημείωσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  το ντοκουμεντο του βαξεβανη παντως δεν το αφησανε να ρωτησει αν ηταν ηθικο που ο κουλης ζητησε να αποζημιωθει απο πλημμυρες για 20 ελαιοδεντρα που κατεχει...

 2. avatar Αριστερόs

  Τι ανάκριση μου λέτε και πράσινα άλογα.Μιλάμε για τα λιβανιστήρια των μέσων παραπληροφόρησηs με τουs πουλημένουs δημοσιογραφίσκουs.Eίναι οι ίδιοι που τον έκαναν πρωθυπουργό με το αζημίωτο βέβαια.Εκτόs από σανό εσείs εκεί στη γαλάζια παράταξη φάτε και ανάπτυξη με επιδόρπιο επενδύσειs και μείωση φόρων.

 3. avatar Dorian .

  Πεσαμε παλι στον γαλαζιο συνεργατη. Για ποια ανακριση γραφεις βρε παιδι.
  Απο πότε το χαιδεμα λεγεται και ανακριση?? ..
  Σαμπως εμεινα και κανενα Μμε με τον Συριζα ,αφου μεχρι το open με το Εθνος του Σαββιδη την εκαναν πλεον γυριστή. .!

  1. avatar χαχαχαχαχαχαχαχα

   ρουφα και ερχεται

 4. avatar Η ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΝΙΓΥΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ

  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΦΕΡΟΝ !

 5. avatar Μαρια Παπαχρηστου

  Μετα την απομακρυνση απο το ταμειο κανενα λαθος δεν ανα γνωριζεται!!!!!!!

 6. avatar Η ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΡΙΙΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΝΙΓΥΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ !

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ !

 7. avatar Stateless.

  Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών

 8. avatar Η ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΡΙΙΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΝΙΓΥΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ !

  ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ! ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ !

 9. avatar 2,5 ΩΡΕΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ στον μητσοτακη

  ΑΠΟ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕΜΕΝΟΥΣ 《ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ》το αποτέλεσμα ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ ! ΤΙ ΚΑΛΑ !

 10. avatar Ε.οχι και ανακριση

  μονος του επαιζε μπαλα σε δικο του γηπεδο χωρις αντίπαλο!

 11. avatar Kay

  Το μετρό της Θεσσαλονίκης λοιπον παπαλα! Δεν πρόκειται να τελειώσει οσο κυβερνηση ειναι η ΝΔ. Δεν θελουν να τελειώσει. Οποιος Σαλονικιός ψηφισε ΝΔ και διαμαρτυρηθει ξανα για το μετρό πρέπει να ειναι εντελώς ανόητος.

 12. avatar Τειρεσίας

  Ο Μητσοτάκης χρειάστηκε 2,5 ώρες για να πει πως δεν καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης!!!!!!! χα χα χα με τις υγειες σας!!!!

 13. avatar πρώην ακροδεξιός

  Συγνώμη για το κακό που προξένησε ο Μητσοτάκης, άλλα περιμέναμε άλλα μας ήρθαν.

 14. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς το λαό παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αφού η ομιλία του από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα «δώρα» στους καπιταλιστές επενδυτές -βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες- εγχώριους και ξένους.
  Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να ικανοποιήσει το 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόλαβε να υλοποιήσει το 60%.

  Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το «ψητό» των βασικών εξαγγελιών, με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου φόρου, καθώς τα μεγάλα οφέλη αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι 120 δόσεις εξασφαλίζουν ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει πάση θυσία να πληρώσουν τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

  Ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/09/blog-post_63.html

 15. avatar Sotiris.

  Σοκ για τους «μακεδονομάχους» - κορόιδα που ψήφισαν τον Μητσοτάκη - Ούτε μία λέξη από τον λαϊκιστή πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  Σοκ πρέπει να έχουν πάθει τα κορόιδα που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κορόιδευε, λαικίζοντας ασύστολα, τον ελληνικό λαό για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Φέτος στην ΔΕΘ δεν έβγαλε άχνα για το θέμα, ο θλιβερός Μητσοτάκης που πέρυσι παρίστανε τον \"Μακεδονομάχο\".

  Σε σύνολο 6.788 λέξεων στην ομιλία του στην ΔΕΘ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Πραγματικά θα θέλαμε να είμαστε από μία γωνιά για να βλέπουμε τις φατσούλες των δήθεν \"πατριωτών\" να αισθάνονται οι χρήσιμοι ηλίθιοι που έδωσαν ξανά την ευκαιρία στους Μητσοτάκηδες να έρθουν στην εξουσία.

  1. avatar @Sotiris

   Τι εγινε κυρ Σωτήρη και τοσο συντομα αλλαξοπιστησες;;
   Παρηγορο ειναι παντως.

   1. avatar @@sotiris

    Καλα πιστευεις στα σοβαρα
    οτι γινονται θαυματα?
    Πιστεψε με δεν γινονται!
    Οι τυφλοι και οι κουφοι παραμενουν τυφλοι και κουφοι για παντα!

 16. avatar Johnkom

  Οι απαντήσεις του ήταν ασαφείς. Δυστυχώς η απογοήτευση όλων θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Ας πάει να πιει κανα καφέ με τον Μαρινάκη αφού για αυτούς δουλεύει.

 17. avatar 1+1

  Ωραια και καλα ολα οσα μας ειπε ο πρωθυπουργος σημερα και μακαρι να κανει εστω και τα μισα απο οτι ειπε.!
  Αλλα εγω ο αφελης Ελλην προφανως παραμενω με τα τρια ερωτηματα, για το οποια σημερα δεν πηρα καποια απαντηση και θα παρακαλουσα εαν γινεται καποιοι καλόπιστοι φιλελεδες μηπως προσπαθησουν και με βοηθησουν...Βεβαιως τα ερωτηματα δεν απευθυνονται προς τα εθνικια που ενδημούν κατα δεκάδες στο Μπιστ, γιατι ειναι σιγουρο οτι αυτοι θα πουν παλι το ποιηματακι τους..
  Ερωτημα Νο 1 ::Ειναι αληθεια οτι το τρεχον χρεος της χωρας ειναι 365 Χιλιαδες Εκατομμ. Ευρω?? (δεν ρωτώ το ποιοί ευθυνονται που το δημιουργησαν για να μην σας φερω σε δυσκολη θεση) .!
  Δεδομενο ειναι οτι ο πληθυσμος της χωρας , ειναι πλεον περι τα (9) εννεα εκατομμ.κατοικους και ισως και πιο λιγο.
  Ειναι παλι δεδομενο οτι συμφωνα με ερευνες , οι ικανοι φορολογικα για να καταβαλουν φορους δεν ειναι περισσοτεροι απο 3 εκατομμ. 450 χιλ. συμπολιτες μας επι του συνολου του πληθυσμού. !
  Ερωτημα Νο2::Ειναι ποτε δυνατον, οι κατοικοι της πλεον υπερχρεωμενης ισως χωρας του πλανητη , σε αναλογια βεβαιως με τον πληθυσμο της , να εξωφλησουν ποτε αυτο το τεραστιο χρεος μας ?
  Ερωτημα Νο 3: Εαν η απαντηση ειναι Ναι ,τοτε ποσα χρηματα αναλογουν κατα Μ.Ο σε καθε εναν Ελληνα που ειναι φορολογικα σε θεση να καταβαλει την αναλογια του για το χρέος μας ..Παρακληση εαν μπορειτε να βοηθησετε ,γιατι καποιοι κακοηθεις συμπολίτες μας ,ομιλουν και λεγουν οτι αναλογει περιπου (105 000€)εκατο πεντε χιλιαδες Ευρω.. Ειναι ποτέ δυνατον..??

 18. avatar Πήρες μπλε γυαλιά

  Πού την είδες ρε Μπηστ την ανάκριση;
  Για το Μητσοτάκη ήταν ένα ευχάριστο χαμογελαστό απόγευμα... Σαν να έπαιζε στην έδρα του. Με ερωτήσεις σαν αυτές που του κάνουν στο Σκάι! Ενώ πέρυσι έσχιζε τα ιμάτιά του για το μακεδονικό, φέτος δεν του έγινε ούτε μια τέτοια σχετική ερώτηση!
  Δεν τον συμφέρει!

 19. avatar Τυχαιο?? . Δεν νομιζω. !!

  Γιατί κανενας πρωην συναδελφος δημοσιογραφος δεν ρωτησε τον πρωθυπουργό , για το εαν θα μειωθουν και αλλο οι συνταξεις μας και πότε και εαν ναι , σε τι ποσοστό επί τοις % ...??

 20. avatar Ανταγωνισμος

  Για τα κλειστά επαγγέλματα,την θεοκλειστη αγορά,το μονοπώλιο στα φαρμακεία,στο τζόγο ,στα ταξί κ.λ.π.ειπε τίποτα,θα κανει κάτι ή θα συνεχίζουμε να είμαστε Αλβανία επί Εμβέρ Χότζα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει