Η ΝΔ επιλέγει να διεξαγάγει μια πρώτη ιδεολογική αντιπαράθεση με την Αριστερά με το θέμα του ασύλου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή του διϋπουργικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για το άσυλο.

«Η πραγματικότητα είναι πως επιδεικνύετε ιδεολογική εμμονή, ούτε με το άσυλο αυτό καθ’ αυτό υπάρχει πρόβλημα ούτε τα υπαρκτά κρούσματα παραβατικότητας και βίας είναι το θέμα σας Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο και το τι ισχύει σήμερα αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά ό,τι αυτό συμβολίζει» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

Η εμμονή εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη διαρκή μεροληψία σας προς τα ιδιωτικά και αφετέρου σχετίζεται με όσα συμβολίζει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Αναφέρομαι στη σύνδεσή του με τα κινήματα της νέας γενιάς, με τον αγώνα της ελληνικής νεολαίας και του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας, με τους αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή στον τόπο» πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».  «Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο.»

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν έχει αντίστοιχα βιώματα, δεν έδωσε πανελλαδικές αλλά πήγε κατευθείαν σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Αναφορικά με την περιγραφή που είχε κάνει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του καταλόγισε πως περιέγραψε μία εικόνα «που δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σήμερα, μία εικόνα που πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Παραλείψατε κάτι πολύ σημαντικό, να αναφερθείτε στην ποιότητα των σπουδών που παρέχονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν ήταν τυχαίο αυτό, πως το ΕΜΠ, του οποίου είχαν την τιμή να είμαι απόφοιτος, είναι 7ο στη διεθνή κατάταξη και ιδιαίτερα η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών. Αντίστοιχες θέσεις έχουν και το ΕΚΠΑ, τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Πατρών» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «fake news» που αναπαράγεται εδώ και μια δεκαετία η αναφορά πως πήρε μεταγραφή από τη Βουλγαρία και ξεκαθάρισε πως πέρασε με πανελλαδικές εξετάσεις στο ΕΜΠ, «ένα από τα καλύτερα της χώρα, της Ευρώπης αλλά και διεθνώς» είναι απόφοιτος της σχολής αυτής κι έκανε εκεί μεταπτυχιακά.

«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».