Σε μια σειρά από θέματα Παιδείας που αφορούν την Ελλάδα αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής της συνέντευξης η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη ρύθμισή της καλύπτει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Επίσης, μέσω του Open αναφέρθηκε στις βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τη νέα χρονιά, ενώ επανέλαβε ότι όσοι είναι τελειόφοιτοι θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα.

«Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει»

«Καταργούμε το άσυλο της βίας και της ανομίας. Αποκαθιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο με την πραγματική του έννοια. Δηλαδή, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στην έρευνα και τη διδασκαλία. Κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Εάν υπάρχει κάποιος χώρος σήμερα που ενίοτε κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, αυτός είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο. Γιατί; Γιατί φοβάται ότι 10, 20, 30 μέτρα παρακάτω κάποιος θα του επιτεθεί», είπε αρχικά η υπουργός Παιδείας.

Στο ότι αυτοί που μπορεί να διαμαρτύρονται, είναι μέλη φοιτητικών παρατάξεων και εάν υπάρχει περίπτωση να συλληφθούν και εκείνοι, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Προφανώς, εάν κάποιος σηκώσει κάποιο πανό, δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη. Η ρύθμισή μας κάνει το εξής: καλύπτει περιπτώσεις όχι μόνο αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός του πανεπιστημίου, αλλά και αξιόποινες πράξεις που γίνονται εκτός και ο δράστης ψάχνει καταφύγιο στο ίδρυμα, μόνο και μόνο για να αποφύγει τη σύλληψη».

«Γι’ αυτούς που λέμε ότι το άσυλο είναι κατάκτηση, να ρωτήσω: αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε», διερωτήθηκε η υπουργός. «Εμείς δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, αλλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα ιδρύματα», διευκρίνισε.

«Αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις από του χρόνου»

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν όσον αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ προανήγγειλε αλλαγές για όσους φέτος πάνε Β’ Λυκείου, όχι όμως και για όσους τελειόφοιτους θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις για να μπουν σε κάποια άλλη σχολή.

«Με το σύστημα που έδωσαν φέτος, θα δώσουν με το ίδιο και του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. «Απαρεγκλίτως, όσοι έδωσαν φέτος, θα δώσουν και του χρόνου με τα ίδια μαθήματα. Για όσους μπαίνουν φέτος στη Γ’ Λυκείου, δεν θα αλλάξουμε όλα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μελετάμε αλλαγές. Κρατάμε το σύστημα για τα παιδιά που μπαίνουν φέτος στη Γ’ Λυκείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι «σήμερα ή τη Δευτέρα» θα ανακοινωθεί μια μείωση της ύλης και αλλαγές εξέταση των Νέων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας. Επίσης, υπογράμμισε πως «θα καταργήσουμε τις “πράσινες” και τις “κόκκινες” σχολές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών και το ότι βάζουμε τους φοιτητές να μαντέψουν οι μαθητές πώς θα μπουν σε σχολές που δεν χρειάζονται εξετάσεις».

Αναφερόμενη στην είσοδο στα πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως είπε πως «θα δίνουν όλοι πανελλήνιες. Το σύστημα ισχύει σίγουρα για τα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στη Γ’ Λυκείου, ενώ για τα παιδιά της Β’ Λυκείου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε. Θέλουμε τα πανεπιστήμια  να ορίζουν τις βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα, το Κράτος θα ορίζει μια ελάχιστη βάση το 10. Η σχολή θα πρέπει να ορίσει εκείνη τον βαθμό εισαγωγής, που θα είναι 16, 17 όσο κρίνει εκείνη…. Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων».

«Στη θέση τους τα βιβλία από την πρώτη εβδομάδα»

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως όταν ανοίξουν τα σχολεία, τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα για τους μαθητές. «Τα βιβλία σε Δημοτικά, Γυμνάσια, είναι στη θέση τους, στα Λύκεια θα είναι διαθέσιμα από την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου».

Επίσης, διευκρίνισε ότι «προκήρυξη για αναπληρωτές καθηγητές, δεν έχει γίνει. Πρώτα πρέπει να καταγράψουμε τα κενά και βάσει χαρτογράφησης θα καλύψουμε τα κενά. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τους καθηγητές ειδικής αγωγής έχουμε επισπεύσει τις διαδικασίες, αλλά δυστυχώς δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο, αλλά μέσα στη χρονιά».

Πάντως, επισήμανε πως «οι αναπληρωτές θα είναι στις θέσεις τους. Οι καταστάσεις θα βγουν τον Αύγουστο».