Καταργείται η θέση του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας όπως επίσης και ο Ενιαίος Διοικητικός Τομέας του ΣΕΠΕ, που συστάθηκε με νόμο το 1998 και υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα.

Συγκεκριμένα, εκτός από την κατάργηση της Ειδική Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) καταργεί ταυτόχρονα και τον Ενιαίο Διοικητικό Τομέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καθώς και την αντίστοιχη θέση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα που συστάθηκε με το άρθρο 6 του νόμου 2639/1998 (όπως αντικαταστάθηκε με τον νόμο 3996 του 2011).

Όπως αναφέρεται στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καταργούνται γενικές γραμματείες κι ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας μεταφέρεται στην νέα Γενική Γραμματεία Εργασίας που συνίσταται στο υπουργείο.

Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων:

  • η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία,
    το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας,
  • η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
  • η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (η οποία επίσης καταργείται ως ανεξάρτητος πυλώνας).

Αυτό σημαίνει πως η νέα Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, εκτός από τις αρμοδιότητες που ήδη έχει, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, όπως επίσης και της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

Δείτε το ΦΕΚ

Αχτσίογλου: Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ συνιστά βήμα υποβάθμισης

«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του» αναφέρει, σε δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών» τονίζει η πρώην υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».