Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ ενώ την ίδια ώρα το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue προβλέπει ιστορική διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα, με τα σημερινά δεδομένα η Pulse εκτιμά πως η Πειραιώς θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και στα δύο σενάρια που πραγματεύεται.

Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες, ενώ στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Αυτοδυναμία βλέπει και η Public Issue. Στην ανάλυσή της σημειώνει πως η νέα Δημοκρατία δείχνει να εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή (5κομματική, 6κομματική, 7κομματική).

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ και αυτοδυναμία

Σε νέα δημοσκόπηση λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,5 μονάδες. Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

ΝΔ: 35 %

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5 %

ΚΙΝΑΛ: 6,5 %

ΚΚΕ: 5 %

Χρυσή Αυγή: 4 %

Ελληνική Λύση: 3 %

Ένωση Κεντρώων: 1,5 %

ΜέΡΑ25: 3 %

Πλεύση Ελευθερίας: 1,5 %

Η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%.

Στην τρίτη θέση έχει παγιωθεί το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5%, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%.

Στο 7,5% υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τη συμμετοχή των ψηφοφόρων όσο και την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Όσο για την εκτίμηση αποτελέσματος με διαστήματα:

Με τα δεδομένα της έρευνας, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε κοινοβούλιο με 7 κόμματα, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με συντριπτική διαφορά, καθώς το 69% των ερωτώμενων θεωρεί ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι μόλις 19% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 37% έναντι 31% του Α. Τσίπρα, μία διαφορά που είναι σχετικά μικρή και προκύπτει από τη χρονική εγγύτητα των εκλογών.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται να προκρίνουν το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ με 36%, ενώ το 11% απάντησε πως η βέλτιστη επιλογή θα ήταν συνασπισμός με κορμό το κόμμα της Πειραιώς.

Το 15% απάντησε πως η καλύτερη λύση θα ήταν αυτοδυναμία της Κουμουνδούρου. Το 17% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται και η πρόθεση του κόσμου να πάει στις κάλπες και να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

Πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue: 15,5 η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυξηθεί και να διαμορφώνεται στις 15,5 μονάδες, τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στη δημοσκόπηση από το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα υπερβεί το 40% και θα εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια (πέντε, έξι και επτά κόμματα στη Βουλή).

Η διαφορά εκλογικής επιρροής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, 15,5%, αν επαληθευτεί, υπερβαίνει σημαντικά την αντίστοιχη «ψαλίδα» των ευρωεκλογών (9,4%).

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ δείχνει να εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, και σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση επτακομματικής Βουλής, οι έδρες της ΝΔ, με βάση το αναμενόμενο ποσοστό της, προβλέπεται να προσεγγίσουν τις 165.

Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να κυμαίνονται γύρω στο όριο του 3% και να βρίσκονται κοντά στην εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο.