Σε νέα δημοσκόπηση λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,5 μονάδες.

Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

ΝΔ: 35 %

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5 %

ΚΙΝΑΛ: 6,5 %

ΚΚΕ: 5 %

Χρυσή Αυγή: 4 %

Ελληνική Λύση: 3 %

Ένωση Κεντρώων: 1,5 %

ΜέΡΑ25: 3 %

Πλεύση Ελευθερίας: 1,5 %

Η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%.

Στην τρίτη θέση έχει παγιωθεί το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5%, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%.

Στο 7,5% υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τη συμμετοχή των ψηφοφόρων όσο και την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Όσο για την εκτίμηση αποτελέσματος με διαστήματα:

Με τα δεδομένα της έρευνας, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε κοινοβούλιο με 7 κόμματα, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με συντριπτική διαφορά, καθώς το 69% των ερωτώμενων θεωρεί ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι μόλις 19% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 37% έναντι 31% του Α. Τσίπρα, μία διαφορά που είναι σχετικά μικρή και προκύπτει από τη χρονική εγγύτητα των εκλογών.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται να προκρίνουν το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ με 36%, ενώ το 11% απάντησε πως η βέλτιστη επιλογή θα ήταν συνασπισμός με κορμό το κόμμα της Πειραιώς.

Το 15% απάντησε πως η καλύτερη λύση θα ήταν αυτοδυναμία της Κουμουνδούρου. Το 17% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται και η πρόθεση του κόσμου να πάει στις κάλπες και να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.