Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα, θα έλεγε κανείς ότι χαιρόταν, για να υπάρξει η πιο σκληρή, η πιο ταπεινωτική στάση του Eurogroup» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Και εξηγώντας αυτήν τοποθέτηση, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης τόνισε: «Αναφέρομαι στις τοποθετήσεις και τους σχολιασμούς στελεχών των τριών κομμάτων και κυρίως από την επίσημη ένοχη στάση του κ. Στουρνάρα στο Eurogroup και τη στάση της κυβέρνησης. Δεν συμπαρατάχθηκε με την Κύπρο, συμπαρατάχθηκε με τους εκβιαστές του κυπριακού λαού».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «όταν προ εβδομάδων της είχε ζητηθεί να παράσχει τα 2 δισ. από τα 50 της ελληνικής ανακεφαλαιοποίησης προς τις κυπριακές τράπεζες, επίσημο αίτημα που είχε υπάρξει προς τον κ. Προβόπουλο, το αρνήθηκε. Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος υπέστη ζημιά από το PSI του κ. Βενιζέλου γύρω στα 4,5 με 5 δισ. Είχε ηθικό και πολιτικό χρέος να το κάνει αυτό η Ελλάδα. Από εκεί και έπειτα υπήρχε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση όταν ήταν σε εξέλιξη οι τελευταίες συζητήσεις, να παράσχει για κάποιες μέρες ρευστότητα το ελληνικό ταμείο, έτσι ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να διαπραγματευτεί. Δεν το έκανε».

Κληθείς να σχολιάσει το γιατί τότε η Λευκωσία διαβεβαιώνει ότι είχε και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι «πολλές φορές στη διπλωματία, ορισμένα πράγματα λέγονται και δεν λέγονται, έχουν τους δικούς τους κώδικες. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη η Κύπρος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης την άδειασε κανονικά».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα», επισήμανε ότι στο θέμα της Κύπρου υπήρξαν «δύο κακές αποφάσεις», και το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, σε πολιτικό επίπεδο, είναι πως το αρχικό «όχι» της κυπριακής Βουλής στις επιταγές του Eurogroup αποτελεί «παρακαθήκη» όλης την Ευρώπης για το μέλλον. «Διότι αν δεν υπάρξουν «όχι» απέναντι σε αυτή τη βαθειά και πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα συζητάμε κάποια άλλη στιγμή μεταξύ μας θα είναι γιατί διαλύθηκε η Ευρώπη», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας υπογράμμισε ακόμα πως «η δικιά μας αντίληψη είναι να υπάρξουν δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στη συγκρότηση της Ευρώπης, να μπει επιτέλους ένας περιορισμός στην ασύδοτη λειτουργία των τραπεζών και των αγορών, να υπάρξει πολιτικός έλεγχος στην ΕΚΤ, να υπάρχουν περιορισμοί ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι φούσκες και αυτή η λογική του καζίνο καπιταλισμού, η οποία εκφράστηκε στην Κύπρο όπως εκφράστηκε, εκφράστηκε με τη Lehman Brothers πριν από τρία χρόνια και θα δούμε και άλλα τέτοια φαινόμενα».

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr