Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την Ελλάδα να πραγματοποιεί μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των ξενοφοβικών και μισαλλόδοξων φαινομένων, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας μιλώντας σε ημερίδα για «τα ασυνόδευτα ανήλικα».

Ανάμεσα στις δράσεις και τις ενέργειες που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε προωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σούρλας ανέφερε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις εξής:

– Τον ορισμό εισαγγελέα για την εποπτεία υποθέσεων φυλετικού μίσους, ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας.

– Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για ρατσιστικά εγκλήματα, με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει για τους δράστες αυστηρότερες ποινές και μάλιστα χωρίς αναστολή.

– Την εκπόνηση για πρώτη φορά Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη μέριμνα για το παιδί.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, είπε, εντάσσεται και η πραγματοποίηση ημερίδας για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες, χωρίς γονείς, συγγενείς και φίλους, έρμαια της τύχης και των αδίστακτων εκμεταλλευτών.

«Όσοι ανάγουν το ρατσισμό σε ιδεολογία που αποπνέει μίσος και φανατισμό ή το χρησιμοποιούν για άλλες επιδιώξεις δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνορθόδοξη παράδοση και ειδικά μάλιστα όταν ο ρατσισμός αφορά στα παιδιά, διαπράττουν έγκλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. Του υπουργείου Δικαιοσύνης.