Οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 πλησιάζουν και οι πολίτες της χώρας καλούνται στις κάλπες. Μέσω του psifizo2019.gr μπορούμε να ενημερωθούμε για όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τις εκλογές 2019.

Στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα ψηφίσουμε την ίδια μέρα τέσσερις φορές σε 39.063 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια. Ψηφίζουμε σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες για: Ευρωεκλογές, Περιφερειακές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές, Όργανα Διοίκησης Τοπικών Κοινοτήτων.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (πχ. 123Α, 123Β). Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα. Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες

Δείτε εδώ πού ψηφίζετε

Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ενημερωμένη με όλες τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες για να μάθουν πού είναι εγγεγραμμένοι είναι να πληκτρολογήσουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμό τους και το έτος γέννησής τους.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια.

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Το newsbeast.gr, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, θα καλύψει αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για τα exit polls, τα αποτελέσματα των εκλογών 2019, τους υποψήφιους και όλα τα νεότερα.