Για την ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενημέρωσε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού, που παρευρέθη στη συνάντηση εκτός προγράμματος, τον απεσταλμένο για το θέμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο τραπέζι «κάποιες ιδέες», όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ενώ επανέλαβε τα περί «αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εντολή και τις προσπάθειες του Νίμιτς για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι η πρόταση της Αθήνας για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, θέτει το πλαίσιο και τις παραμέτρους της λύσης.

Επανέλαβε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη προόδου, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η επίτευξη λύσης θα οδηγήσει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές έκαναν ανασκόπηση των μέχρι σήμερα συνομιλιών και εξέτασαν τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης, με τον κ. Αβραμόπουλο να εκφράζει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.