Γαβρόγλου για επανάσταση του 1821: Σημαντικό γεγονός για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία

«Για εμάς τους Έλληνες, σηματοδοτεί την απαρχή της πολιτικής μας συγκρότησης ως ανεξάρτητου εθνικού κράτους»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:58
21/03/2019
Γαβρόγλου για επανάσταση του 1821: Σημαντικό γεγονός για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία
12
loading

«Σήμερα, καθώς οδεύουμε προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης, οφείλουμε, με την ευκαιρία της ιστορικής αυτής επετείου, να αναστοχαστούμε όσα έγιναν τότε, θετικά και αρνητικά, έχοντας, όμως, πάντα στο μυαλό μας το πόσο σημαντικό ήταν το αιώνιο μήνυμα "Ελευθερία ή Θάνατος". Οι ελευθερίες και η δημοκρατία κατακτώνται καθημερινά με πολύμορφους αγώνες. Είναι και αυτό ένα από τα διαρκή διδάγματα της Επανάστασης». Αυτό τονίζει στο μήνυμά του για τον στο μήνυμά του για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει την 25η Μαρτίου «ημέρα μνήμης και τιμής της Επανάστασης του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» και επισημαίνει ότι «αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία».

«Για εμάς τους Έλληνες, σηματοδοτεί την απαρχή της πολιτικής μας συγκρότησης ως ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Την ίδια όμως στιγμή εγγράφεται και στο μεγάλο επαναστατικό κίνημα που εγκαινιάστηκε στην Ευρώπη μετά την Γαλλική Επανάσταση, που αμφισβήτησε την απολυταρχία και διεκδίκησε την ανατροπή των παλιών καθεστώτων και την εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης, βασισμένης στα προοδευτικά προτάγματα της ισότητας, της χειραφέτησης και της λαϊκής κυριαρχίας», σημειώνει.

Ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει στο μήνυμά του: «Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το ελληνικό εθνικό κίνημα, αναδύθηκε μέσα από μια σύνθετη πνευματική και κοινωνική διαδικασία στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, και υπήρξε η πρώτη από τις εθνικές επαναστάσεις της Ευρώπης που σημείωσε επιτυχία και οδήγησε στη συγκρότηση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους στα Βαλκάνια. Μέσα από τη δυναμική της επανάστασης, ο παλιός κόσμος των αγροτών, των αρματολών, των εμπόρων, των καραβοκύρηδων και των πειρατών μετασχηματίζεται και διεκδικεί την ανεξαρτησία και την πολιτική του συγκρότηση.

Στην πολυκύμαντη δεκαετία που ακολούθησε την έκρηξη της επανάστασης, ο λαός αυτός γνώρισε νίκες αλλά και ήττες στο πεδίο της μάχης, συγκρότησε νέους πολιτικούς θεσμούς, διακήρυξε τη βούλησή του στα πολιτειακά κείμενα του Αγώνα- που ενσωμάτωσαν τις πιο προοδευτικές δημοκρατικές ιδέες και αξίες της εποχής- διεκδίκησε την παρουσία του στο ευρωπαϊκό διπλωματικό πεδίο, προκάλεσε τον θαυμασμό των ευρωπαϊκών λαών και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού κινήματος αλληλεγγύης.

Δεν απέφυγε όμως και ισχυρές αντιπαραθέσεις, οξύτατες εσωτερικές συγκρούσεις, αποτέλεσμα τοπικισμού, πολιτικών ανταγωνισμών και προσωπικών φιλοδοξιών, που οδήγησαν τελικά σε αιματηρές εμφύλιες διαμάχες, και υπονόμευσαν, έστω και προσωρινά, την έκβαση της επανάστασης. Οι διαμάχες αυτές άφησαν το αποτύπωμά τους και στις μετέπειτα εξελίξεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar φιλελληνας

  ΜΠΑΡΜΠΑ ....ΚΟΦΤΟ !!! ΘΑ ΘΥΜΩΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ,,, ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,,,,ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΞΑΖΕΙΣ !!!!! ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ....ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΘΕΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΣ ...... !!!!
  ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΑ !!!! ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ !!!!!!!Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ [την σημερινη γερουσια ] ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ ..!!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ .....!!!!!!

 2. avatar Γιατι..

  τωρα εχουμε ελευθερία ; Από ποτέ ...;

 3. avatar 2019

  Α ρε Κολοκοτρώνη που είσαι να πάρεις κεφάλια; Κανάρη μπουρλοτιερι που είσαι να τούς κάψεις; Καραϊσκάκη που είσαι να τούς πείς σας γράφω στα .......

 4. avatar Πόσο …..είσαι

  Πόση αλήθεια ....και συγχρόνως υποκρισία μπορεί να έχει η δήλωση αυτού του [...] ....ενώ λοιπόν λέει όλα αυτά ....και για να δημιουργήθει το κράτος που λέγεται ΕΛΛΆΔΑ έπεσαν αρκετοί πρόγονοι μας ...ήρθαν λοιπόν οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ και υπέγραψαν αυτήν την άκρος επικίνδυνη συμφωνία με τα Σκόπια ...η οποία κανείς δεν γνωρίζει κανείς τι προβλήματα θα φέρει στην περιοχή στα επόμενα χρόνια ...και αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι άνθρωποι για την διακυβέρνηση της χώρας μας .

 5. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΑ α.ε.β.ε

  ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΣΤΡΑΤΟ ΕΣΥ ΕΙΠΑΜΕ;;;;;;;; ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ . ΚΑΘΟΣΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΣΕ ΚΑΝΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ. ΕΥΓΕ ΜΑΣ!!!

  1. avatar Εξω

   οι φασιστες απο την Ελλαδα της δημοκρατιας

 6. avatar despoticos

  Ποια \"πολιτική συγκρότηση?\". Αν ήξεραν τι πολιτικοί θα κυβερνούν τη χώρα δεν θα επαναστατούσαν ποτέ.

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η 25η Μάρτη θεωρείται ως ημερομηνία έναρξης της ελληνικής εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων στα 1821, αν και στις 23 Μάρτη ο Κολοκοτρώνης απελευθέρωνε την Καλαμάτα. Βεβαίως, τα χρονικά όρια έναρξης κοινωνικοϊστορικών γεγονότων είναι συμβατικά πολύ περισσότερο γεγονότων που πιστοποιούν τις κοινωνικές επαναστάσεις. ...
  ημερομηνία που, σύμφωνα με την αστική ιστοριογραφία, η «σημαία της Επανάστασης υψώθηκε από το δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανό». Και φαίνεται να επιλέχτηκε, από την κυρίαρχη, μετά τη νίκη της Επανάστασης, τάξη, για το συμβολισμό της εθνικοαπελευθερωτικής εξέγερσης και της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, θέλοντας να επιβάλει σ\' αυτό το συμβολισμό και τη συμμετοχή της επίσημης εκκλησίας στην Επανάσταση. Χρειαζόταν και την ορθόδοξη εκκλησία ως ένα στοιχείο του δικού της εποικοδομήματος που θα επιδρούσε στη δημιουργία υποταγμένης σ\' αυτήν συνείδησης στις λαϊκές μάζες. Γιατί το γεγονός της «σημαίας στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό» είναι ανύπαρκτο.
  ....
  Είναι, επίσης, χαρακτηριστικοί οι διάλογοι του Παπαφλέσα με τους κοτζαμπάσηδες και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στο Αίγιο, (τότε Βοστίτσα), στις 26 Γενάρη 1821, όταν ως πληρεξούσιος του Αλέξανδρου Υψηλάντη τους συνάντησε στο σπίτι τού Αντρέα Λόντου, προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στην Επανάσταση. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός αρνιόταν την Επανάσταση, ρωτώντας: «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;»....

 8. avatar αντε

  τουρκόσπορε από εκεί που σε κουβάλησαν τα αφεντικά σου
  για καταστρέψεις την ΕΛΛΗΝΙΚΗ παιδεία.

  1. avatar K x

   Μιλησε ο φασιστο Έλληνας σπρά των Σλάβων

 9. avatar Μστ

  Ναι όντως σημαντικό γεγονός για την ευρωπαική ιστορία...η ελλαδίτσα ήταν από τις πρώτες ευρωπαικές χώρες που αποτέλεσε προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων κυρίως της βρετανικής αυτοκρατορίας...μας χρηματοδότησαν την επανάσταση, μας έστειλαν μισθοφόρους στρατιώτες, αργότερα που αποτύχαμε καθάρισαν (μας απελευθέρωσαν) με την ναυμαχία του ναυαρίνου οι ίδιοι και στο τέλος μας έστελναν δικούς τους ανθρώπους να μας κυβερνάνε και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους...κατα τ\' άλλα ήμασταν ανεξάρτητο κράτος.!!

  1. avatar Nikath13

   Και εσύ τι θέλεις; 400 χρόνια σκλαβιά, είχε χαθεί κάθε έννοια εθνικής συνείδησης, μπορούσες από μόνος σου να απελευθερωθεις;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει