«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη. Παρουσιάζοντας στην εκδήλωση “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη”, τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις, η κ. Κατσέλη τόνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

«Μπορεί όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα» αναρωτήθηκε αναφορικά με τα όσα προκύπτουν από την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής «μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξη;» συνέχισε για να απαντήσει στο ρητορικό της ερώτημα «πιστεύω ότι μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξεις χρειάζεται συνέργεια, χρειάζεται να βάλουμε πίσω τις αντεγκλήσεις, να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και τόλμη να αγωνιστούμε για μια βιώσιμη Ευρώπη, δημοκρατική δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη , η πρόκληση είναι μπροστά μας. Καλό μας αγώνα» τόνισε η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη σε παλαιούς και νέους, όπως είπε, συντρόφους.

Πέραν του οικονομικού σκέλους της έκθεσης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν τα ποσοστά των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μέσα στην Ευρώπη. «Πίσω από τα νούμερα βρίσκεται η οργή, ο φόβος η ματαίωση προσδοκιών. Η μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη αισθάνεται έντονη ανασφάλεια για το αύριο» είπε η κ. Κατσέλη η οποία συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες παρατηρούν τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ επεσήμανε πως αυξήθηκαν και οι φτωχοί εργαζόμενοι καθώς τα εισοδήματα τους κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και ανάμεσα στις περιοχές» είπε. Η κ. Κατσέλη στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως τελικά αποτυπώθηκε η παγκοσμιοποίηση και ποιοι ευνοήθηκαν από αυτή λέγοντας ότι «147 πολυεθνικές ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου πλούτου».

Η κ. Κατσέλη τοποθετήθηκε και για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρώπη παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τη δυνατότητα ελέγχου. « Η ανεξάρτητη επιτροπή λέει ναι, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα συγκλίσεων. Μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία με μια ρεαλιστική και τολμηρή στρατηγική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η συν-πρόεδρος της επιτροπής.

«Το όραμα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται επανεκκίνηση. Με ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους» επέμεινε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ως προϋπόθεση «να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ότι η φωνή του ακούγεται».

Η κ. Κατσέλη τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται μια τολμηρή μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Ενδυνάμωση των πολιτών
  • Εποπτεία και ρύθμιση των αγορών
  • Κοινωνική δικαιοσύνη
  • Κοινωνική οικολογική πρόοδος και
  • Αλλαγή της χρηματοδότησης των δομών διακυβέρνησης

«Ως επιτροπή έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για το οποίο απαιτείται συνεργία πολιτικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών σχεδιασμών που θα γίνονται από κοινού. Σε ένα σταθερό διαφανές ρυθμιστικό σχέδιο και σύστημα διακυβέρνησης» επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κατσέλη.

Στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής περιγράφονται οι στόχοι για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία σε μια Ευρώπη χωρίς φτώχεια. Ενώ προκρίνεται και η αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε Σύμφωνο Ανάπτυξης.

«Αυτή η έκθεση για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα Σοσιαλδημοκρατών, συνδέεται με τα οράματα και τους στόχους. Με αυτή την έκθεση έχουμε δώσει ένα τέλος στην αποσπασματική πολιτική. Ουσιαστικά θέλουμε να καλύψουμε τα πιο σπουδαία πράγματα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια μοναδική απάντηση για τα όσα αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη» υπογράμμισε από την πλευρά του στον σύντομο χαιρετισμό του ο συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν (Poul Nyrup Rasmussen) και πρόσθεσε πως οι προοδευτικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει ποτέ ξανά σε μια τιμωρητική πολιτική»

Η ανάγκη στροφής της Ευρώπης προς μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ως τον μόνο τρόπο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που διαφαίνονται, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη.

Κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) Σωτήρης Μουσούρης, τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επεσήμανε δε, τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τι συνεπάγονται για τη δημοκρατία. «Ελπίζουμε οι 110 προτάσεις που αποτελούν τον οδικό χάρτη της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής, να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από πολλές πλευρές από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» σημείωσε ο κ. Μουσούρης.

«Όλο το δημοκρατικό σύστημα κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και τους εχθρούς της Ευρώπης» υπογράμμισε από την πλευρά του, κατά τον χαιρετισμό του ο διευθυντής του – προσκείμενου στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) – ιδρύματος Friedrich Ebert (γραφείο Αθήνας) Ούρλιχ Στορκ. Χαρακτήρισε την έκθεση ως έναν οδικό χάρτη στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδέες, ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε δράση.

«Αγαπητοί φίλοι, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο σας καλέσαμε απόψε εδώ και σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Ο λόγος είναι σαφής, ο κόσμος δέχεται πυρά, η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» δήλωσε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν. Συνεχίζοντας δε, αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;» ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Μπούλμαν εκτίμησε πως το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.

«Αυτή είναι η νύχτα που θα ξεκινήσει ο διάλογος» συνέχισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο «έχουν υποφέρει οι Έλληνες».

Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. Ζήτησε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά η Ευρώπη σε μια τιμωρητική πολιτική και σε οικοδόμημα, εκείνο της Τρόικας, η οποία λειτούργησε εκτός δημοκρατικού ελέγχου. «Είσαστε πραγματικοί μαχητές σε δύσκολους καιρούς και αυτό είναι το που πρέπει να υιοθετήσουμε ως πνεύμα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μπούλμαν αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες. «Είμαστε στο ίδιο πλοίο και μαζί σε όποια θύελλα μας απειλεί. Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».

Τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το μίσος και η ξενοφοβία που καλλιεργείται, και βάζει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο. «Αυτό σημαίνει πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ελληνικό έθνος που βοηθά, όπως επεσήμανε, στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

«Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων.