Όποιος προλάβει το… χρώμα του χρήματος θα δει στη Βουλή, αφού φαίνεται πως τα τελευταία «χρυσά» εφάπαξ θα καταβληθούν στους περίπου 165-170 αποχωρήσαντες υπαλλήλους, οι οποίοι έσπευσαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα χοντρό… κομπόδεμα για τα επόμενα χρόνια, γράφει το Κυριακάτικο «Έθνος της Κυριακής».

Κι όλο αυτό υπό το φόβο, τα χρήματα αυτά να «ψαλιδιστούν» σημαντικά, όπως έγινε με τις συντάξεις των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα από το 2010.

Η άρον άρον φυγή –κυρίως υψηλόβαθμων- κοινοβουλευτικών υπαλλήλων εξηγείται εύκολα, αφού με τα τωρινά δεδομένοι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιούνται και θα λάβουν διπλό εφάπαξ, το ένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και το άλλο από το ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ).

Υπολογίζεται πως από το πρώτο ένας μέσος όρος του εφάπαξ που θα βγει για τους αποχωρήσαντες υπαλλήλους της Βουλής είναι περίπου 60.000 ευρώ ενώ πολύ μεγαλύτερο είναι το εφάπαξ από το ΤΑΥΒ αφού φτάνει κοντά στις 100.000 ευρώ.

Το κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει το ΤΑΥΒ το επόμενο διάστημα θα ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το διπλό εφάπαξ που θα πάρουν οι υπάλληλοι που αποχωρούν θα φτάνει κατά μέσο όρο στα 160.000 ευρώ για τον καθένα, ανάλογα πάντα με το βαθμό και τα χρόνια που έχει στην υπηρεσία.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι από το πρόσφατο «κούρεμα» τα αποθεματικά του ΤΑΥΒ έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ κάποιοι λένε πως δεν αρκούν καν να καλύψουν τα συγκεκριμένα εφάπαξ και οι δικαιούχοι θα τα λάβουν σε πολλές δόσεις.