Στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα εξεταστεί η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες του από το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις που κάνει ώστε «να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε που δεν επιθυμεί το καλό της χώρας να τις χρησιμοποιήσει ή να τις θέσει εκτός πλαισίου».

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα αποφύγω να κάνω δηλώσεις και αυτή τη φορά. Θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες. Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή, επικοινωνούμε με όλους όσους πρέπει, σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα. Στο μεταξύ, δεν πρόκειται να προβώ σε κανένα σχόλιο πριν από τη μέρα που θα ληφθεί απόφαση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ έχει προτείνει, για τέταρτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας θα ληφθεί υπόψη στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει σημειώσει πως η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και συνεπής και ότι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων και κριτηρίων που έχουν τεθεί με ομόφωνες αποφάσεις της Ε.Ε.

Στην κορυφή αυτών των προϋποθέσεων, όπως ανέφερε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, βρίσκεται ο σεβασμός της καλής γειτονίας και κατά συνέπεια η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.