Δεν ισχύουν τα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αντίθετο στις αρχές μου, είμαι με τη μεσαία τάξη».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν με το νέο σύστημα ελάφρυνση. Τόνισε δε, πως στους σχεδιασμούς του είναι να υπάρξει ενίσχυση στις οικογένειες από το πρώτο παιδί, θα υπάρχουν όμως εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε η ενίσχυση να δίνεται σε όσους την έχουν ανάγκη.

Δεσμεύτηκε, επίσης, για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όταν καταστεί εφικτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα μπει φρένο στην ανεργία. «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κατεβάσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση, θα το κάνουμε όμως όταν μπορέσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας: «Υπέρτατος στόχος να βγούμε από την κρίση, να βάλουμε φρένο στην ανεργία».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτεταμένα στο φορολογικό και ανέπτυξε τους άξονες πολιτικής του. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Σε τέσσερα πράγματα συνοψίζεται η στρατηγική μας στο φορολογικό:

-Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

-Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείται πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

-Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

-Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές – όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σημειώνοντάς:

-Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.

-Να πληρώνουν και εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης.

-Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Το φορολογικό σύστημα, συνέχισε, θα πρέπει να είναι σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό και εξήγησε:

-«Σταθερό: όχι να αλλάζει και να ανατρέπεται κάθε χρόνο.

-Απλό: να μπορεί να το διαβάσει κανείς σε ένα ευσύνοπτο τεύχος, όχι να το ψάχνει μέσα σε χιλιάδες νομοθετήματα δεκαετιών.

-Σύγχρονο: να αξιοποιεί την τεχνολογία για να μην χάνει από πουθενά.

-Δίκαιο: να πληρώνουν όλοι. Κι όχι να συντρίβονται οι αδύναμοι και να γλιτώνουν οι ισχυροί ή οι ευνοημένοι του συστήματος.

– Αναπτυξιακό: να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση. Όχι να την επιβαρύνει. Πολύ περισσότερο όταν οι γειτονικές μας χώρες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε εμείς να υστερούμε απέναντί τους. Ζητώ φορολογική συνέπεια. Ζητώ επιστροφή καταθέσεων. Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά, συμπλήρωσε, όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων.

Υπογράμμισε ότι «κάνουμε τη μεγάλη καινοτομία να δίνουμε επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί. Με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα- θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή, χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Ο υπέρτατος στόχος μας είναι σήμερα να βγούμε από την ύφεση. Να βάλουμε φρένο στην ανεργία. Να σώσουμε θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για να βρουν δουλειά οι άνεργοι… Το κύριο όπλο μας αυτή τη στιγμή για να το επιτύχουμε, είναι τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη δόση που θα εκταμιευτεί σε λίγες μέρες. Αλλά και η ρευστότητα που θα υπάρξει από την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος. Που κι αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, επίσης από τη δόση που θα εκταμιευτεί».

Το 2013 είναι το έτος καμπής, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ».