Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για θέματα προστασίας και ένταξης των αστέγων κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Ιδιαίτερα οξυμένο καταγράφεται το κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων στη χώρα μας. Το φαινόμενο της έλλειψης στέγης αφορά σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης βιώνοντας την πιο ακραία μορφή του κοινωνικού αποκλεισμού», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Κάνουν δε ειδική αναφορά στους «νεοάστεγους», όπως τους χαρακτηρίζουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν τη στέγη τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Επικαλούμενοι την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε., οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τραγικά τα τελευταία χρόνια, ενώ επισημαίνεται ότι μεταξύ των αστέγων συμπεριλαμβάνονται πλέον και άτομα, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που μέχρι πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και οι οποίοι, καθώς είναι άνεργοι, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Επιπρόσθετα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι το έτος 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το έτος 2009 και ότι ανέρχονται στις 20.000. Επισημαίνεται δε, ότι πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζεται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000, από τους οποίους οι 8.000 είναι Έλληνες) και ότι το πρόβλημα των αστέγων εμφανίζεται και σε μικρότερες πόλεις της χώρας.

Παρότι η Πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των αστέγων στη χώρα μας, η εξειδικευμένη βοήθεια απουσιάζει, ενώ ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούνται σημαντικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

1. Δεδομένου ότι με τον Ν. 4052, οι άστεγοι αναγνωρίζονται ως ειδική κοινωνική κατηγορία, έχει ξεκινήσει διαβούλευση των ανωτέρω Υπουργείων με τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης στη χώρα μας;

2. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης των Υπουργείων, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα δίκτυο πρωτοβουλιών στον τομέα της προστασίας και της κοινωνικής στήριξης των αστέγων, καθώς και στον τομέα της πρόληψης της περαιτέρω έξαρσης του φαινομένου στη χώρα μας;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Λυκούδης Σπύρος, Πανούσης Γιάννης, Ψαριανός Γρηγόρης, Ρεπούση Μαρία, Γιαννακάκη Μαρία και Κυρίτσης Γιώργος.