Ένα «φορέα πλουραλιστικό, που σέβεται τις διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικά διαμορφωμένες ευαισθησίες, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων και δίνει έδαφος να καλλιεργηθούν απρόσκοπτα», περιέγραψε η Σοφία Σακοράφα με την εισήγησή της για τα οργανωτικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σακοράφα είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή, το όργανο που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της άνοιξης, θα αποτελείται από 301 μέλη. Από αυτά, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από τη Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Με βάση την εισήγηση:

• Βασικό οργανωτικό κύτταρο είναι η Οργάνωση, στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης.

– Κυρίαρχο όργανο της Οργάνωσης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών.

– Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται τακτικά ανά μήνα ή έκτακτα.

Η Γενική Συνέλευση εκλέγει Γραμματεία, ως εκτελεστικό όργανο.

Η Γραμματεία εκλέγει Γραμματέα ή Συντονιστή.

• Στους νομούς (νομαρχιακές ενότητες), συγκροτείται νομαρχιακό όργανο (νομαρχιακή επιτροπή).

Το νομαρχιακό όργανο συγκροτείται από συνδιάσκεψη εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις με μέτρο που θα καθορισθεί από την Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της Συνεδρίαση.

Εκλέγει Γραμματεία και Γραμματέα.

• Σε καθεμιά από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, συγκροτείται περιφερειακό όργανο, με συντονιστικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες.

• Αναφερόμενοι, πάντα, στη μεταβατική φάση από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως το Ιδρυτικό Συνέδριο, είναι σαφές ότι την κεντρική πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει το Κεντρικό Όργανο. Αυτό αφορά και την κοινοβουλευτική ομάδα του φορέα.