Την προώθηση κοινών δράσεων, με στόχο την περαιτέρω σύνδεση τού πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, συζήτησαν, χθες, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη συνάντησή τους, στο υπουργείο Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να υπάρξει συνεργασία των δύο υπουργείων στην ανάδειξη και υποστήριξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην καθιέρωση θεσμών που θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν τής χώρας, ενσωματώνοντας σε αυτό και τα διατροφικά στοιχεία της χώρας. Οι σχετικές δράσεις θα συμπεριληφθούν στην καμπάνια τού Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και συμφώνησαν ότι η πλούσια αγροτική μας παράδοση, ως μέρος του πολιτισμού μας, πρέπει να αποτελέσει και μέρος τού τουρισμού μας. Για το λόγο αυτό, προχωρούν στην άμεση υλοποίηση στοχευμένων κοινών πρωτοβουλιών, με στόχο την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής γεωργίας, όπως είναι η παράδοση, ο πολιτισμός, η βιοποικιλότητα, η παραγωγική διαδικασία και η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε: «Σήμερα είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Η σύμπραξη και η συνεργασία των δύο υπουργείων είναι κοινός μας στόχος. Τουρισμός υψηλών προδιαγραφών, τουρισμός ποιότητας, σημαίνει παράλληλα και γεωργία ποιότητας. Η μεσογειακή διατροφή, τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, αποτελούν για τη χώρα μας τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η ορθή αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η προώθηση τής τοπικής γαστρονομίας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις περιφερειακές οικονομίες και να δώσει νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, θα πρέπει άμεσα να αρθούν χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που εμποδίζουν τέτοιου είδους συνεργασίες και συνέργειες».

Για δράσεις που θα καταστήσουν τον τουρισμό πιο ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της γεωργίας, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης: «Τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τη στροφή που κάνει όλος ο κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Έλληνες καταναλωτές, σε μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία ονομασίας προέλευσης, σε μια γεωργία ‘παντρεμένη’ με τη γαστρονομία, στη διαιτητική και την υγιεινή διατροφή, μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται το περιβάλλον και μεριμνά για τις επόμενες γενιές, μια γεωργία χωρίς σπατάλες πόρων, μια γεωργία ουσιαστικό κομμάτι της παράδοσής μας. Η μεγάλη μας ευκαιρία είναι τώρα αυτός ο πλούτος που έχουμε, το εξαιρετικό μας περιβάλλον, δηλαδή η βιοποικιλότητά μας, οι σπόροι ή οι παραδοσιακές φυλές των ζώων μας, να αποτελέσουν τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας. Η ποιότητα πρέπει να γίνει η σημαία μας. Αυτό μας λείπει. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, να πατήσουμε σε αυτές και να αναπτυχθούμε. Η συνέργεια τής ποιοτικής μας γεωργίας με τον τουρισμό είναι προς όφελος αμφοτέρων των τομέων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.