Οι «δύο παραχωρήσεις σε σοβαρά θέματα» της Ελλάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία δεν αποτελεί ούτε θρίαμβο ούτε εθνική καταστροφή» - Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σχολιάζει στο newsbeast.gr


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:28
14/01/2019
Οι «δύο παραχωρήσεις σε σοβαρά θέματα» της Ελλάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών
36
loading

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας σχετικά οδυνηρός συμβιβασμός» σχολιάζει στο newsbeast.gr ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, για τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σχετικά με το ονοματολογικό.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Κάλτσα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν ενός πολύ δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, θα έλεγα σε κάποιο βαθμό σχετικά οδυνηρού και για τις δύο πλευρές, η οποία όμως κατά την άποψή μου είναι αρκετά ισορροπημένη, χωρίς να αποτελεί ούτε ένα θρίαμβο της ελληνικής διπλωματίας αλλά ούτε και μία εθνική καταστροφή.

Είναι μία συμφωνία η οποία έχει πολλά θετικά, όπως είναι η σύνθετη ονομασία, το erga omnes, που σημαίνει χρήση έναντι όλων, άρα και αλλαγή στην εσωτερική ορολογία που χρησιμοποιούν οι γείτονες στα έγγραφα. Τον διαχωρισμό, αν ποτέ έγινε αυτή η απόπειρα, όπως έγινε επί τουλάχιστον μία δεκαετία από τον Γκρούεφσκι με αυτόν τον κιτς εθνικισμό του, τον διαχωρισμό λοιπόν μεταξύ της ελληνικής αρχαίας ιστορίας και της FYROM, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την αρχαία ελληνική ιστορία και με τους Έλληνες Μακεδόνες» τονίζει ο κ. Φίλης.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε προοπτικά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να επανακάμψει στην περιοχή. Δεν λέω ότι το πετυχαίνει αυτόματα, απλώς μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Χωρίς συμφωνία δεν θα υπήρχαν καν οι προϋποθέσεις.

Υπάρχουν βέβαια και μελανά σημεία. Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά έκανε, προκειμένου να γίνει αυτή η συμφωνία, δύο παραχωρήσεις σε δύο πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι αυτό της γλώσσας και της ιθαγένειας. Είναι ενθαρρυντικό ότι λόγω παρεμβάσεων από πλευράς Αλβανών βουλευτών της γειτονικής χώρας, έγινε μία διευκρίνιση ότι ιθαγένεια δεν σημαίνει ταυτότητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρώτον θα μπορούσε να έχει επιλεγεί ένας άλλος όρος διεθνής για να χαρακτηρίσει την ιθαγένεια και την υπηκοότητα που θα ήταν το citizenship, αντί για το nationality.

Το δεύτερο είναι γιατί οι πολίτες μίας χώρας η οποία θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία να αποκαλούνται Μακεδόνες. Και το τρίτο έχει να κάνει με το ότι η γλώσσα αυτή θα μπορούσε να είναι, να προσδιορίζεται ως Makedonski αμετάφραστο, αλλά η ελληνική πλευρά αποφάσισε να το κάνει Macedonian, να συμβιβαστεί με αυτό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί από το 1977. Ότι έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Ελλάδα το 1977 στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Βέβαια γλωσσολόγοι του διαμετρήματος του κ. Μπαμπινιώτη ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο οι υποστηρικτές της συμφωνίας θα σας πουν ότι προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες.

Ως προς την ιθαγένεια το πρόβλημα είναι ότι δεν επελέγη ο όρος citizenship, ούτως ή άλλως όμως, αν θυμάμαι καλά στο Άρθρο 2 Παράγραφος 2 του Συντάγματος της γείτονος αποσαφηνίζεται ότι ιθαγένεια δεν σημαίνει εθνικότητα. Αυτό έγινε χάρη στις ενέργειες Αλβανών βουλευτών».

Όσο για τις σφοδρές επικρίσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κ. Φίλης τόνισε:

«Το δικό μου μέτρο σύγκρισης δεν είναι ούτε αυτό του 1992 ούτε το 1993. Το σημείο αναφοράς είναι το 2008, η εθνική θέση που με εξαίρεση το ΛΑΟΣ, υιοθετήθηκε τότε. Η οποία έλεγε πριν το Βουκουρέστι ότι θέλουμε μία σύνθετη ονομασία που την έχουμε, erga omnes που το έχουμε και μάλιστα με γεωγραφικό προσδιορισμό που τον έχουμε.

Κάποιος μπορεί να πει ότι ο χρονικός προσδιορισμός, δηλαδή αν ήταν Νέα Μακεδονία, μπορεί να ήταν προτιμότερο σε σχέση με το Βόρεια Μακεδονία γιατί θα διαχώριζε την αρχαία ελληνική παράδοση στον μακεδονικό χώρο από την αντίστοιχη των Σλαβομακεδόνων. Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό.

Αν πάρουμε ως βάση την εθνική θέση του 2008, τα περισσότερα αν όχι όλα από αυτά που είχαν τεθεί ως προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί στη συμφωνία. Όμως επειδή δεν είχαμε βρεθεί ποτέ τόσο κοντά να συζητήσουμε με τους γείτονες για το θέμα της γλώσσας και το θέμα της υπηκοότητας/ιθαγένειας, δεν μπορώ να σας πω αν θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο, ούτε θα σταθώ στις διαρροές που έγιναν εγγράφων της ελληνικής πλευράς όταν διαπραγματευόταν με τη FYROM τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είναι αδόκιμο και εθνικά απαράδεκτο.

Εγώ στέκομαι στο ποια ήταν η εθνική γραμμή και λέω ότι το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας δεν είχε διευκρινιστεί, όπως αποσαφηνίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Για μένα και ως επιστήμονα και ως πολίτη θα ήταν πιο ορθό και αποδεκτό, οι πολίτες μιας χώρας η οποία θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία να είναι Βορειομακεδόνες και όχι Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θέλησε να κάνει αυτή την παραχώρηση για να διευκολύνει τον Ζάεφ, ο οποίος ούτως ή άλλως με δυσκολία κατάφερε να περάσει τη συμφωνία. Μπορεί κάποιος να πει ότι αν δεν είχαν γίνει κάποιες παραχωρήσεις μπορεί να μην είχαμε συμφωνία ή να μην είχε καταφέρει να την περάσει η κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό της» επεσήμανε για τις παλινδρομήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

«Εμένα με απασχολεί περισσότερο η Ελλάδα και όχι η FYROM. Κατανοώ την αντίληψη ότι θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα συμφωνία, καθώς ήταν το κατάλληλο timing, γιατί τώρα βρέθηκε στην ηγεσία ένας μετριοπαθής ηγέτης όπως ο Ζάεφ. Κατανοώ ότι αυτό μπορεί να δώσει άλλον αέρα στα πανιά της Ελλάδας για τη θέση της στα Βαλκάνια. Κατανοώ ότι αυτή η συμφωνία μπορεί, χωρίς να είναι σίγουρο να περιορίσει τον ανθελληνισμό που υπάρχει στη γείτονα, διότι πολλοί έχουν ταυτίσει τις κακές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, φτώχεια, ανέχεια, κακή διακυβέρνηση, με το μπλοκάρισμα της εισόδου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα οποία είναι υπεύθυνη η Ελλάδα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χωνεύεται εύκολα ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα είναι Βορειομακεδόνες νέτα σκέτα και θα πρέπει να κάνουμε επεξήγηση.

Ακόμη και μετά την κύρωση της συμφωνίας και τις συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα, δεν μιλώ πριν που υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα, ο Ζάεφ μιλάει για μακεδονική ταυτότητα.

Λίγες ώρες μετά την κύρωση, ο Ζάεφ μίλησε πάλι για μακεδονική ταυτότητα. Αυτό δείχνει ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να υπάρξει κάποια αποσαφήνιση, δίκην προσθήκης στη συμφωνία για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιου είδους κακές ερμηνείες. Δηλαδή το να λέει ο Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του ότι εξασφαλίσαμε τη μακεδονική ταυτότητα. Ανησυχητικό είναι επίσης όταν ο Ζάεφ μιλάει σε ελληνικά Μέσα να λέει ακριβώς το αντίθετο. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και να μην τα αφήσουμε να κακοφορμίσουν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar ψιάγκας

  Αν η Αικατερίνη υπόγραψε Ειρήνη ο Λάμπρος δεν υπόγραψε ακόμη τη δική του !!!!!!!!!!! και πήρε το όπλο και βγήκε στο βουνό . αυτοί είναι άντρες και όχι οι σημερινοί ουροσκελίτες . αν δεν χαρακτηρίζουμε αυτούς προδότες ,ποιοι είναι οι προδότες . ένας αριστερός προς τα αριστερά , και όχι αριστερός προς την φιλελεύθερη δεξιά .

 2. avatar Ειρήνη στα Βαλκάνια…

  ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΑΝΆΨΕΤΕ ΈΝΑ ΚΕΡΊ Κ ΜΙΑ ΛΑΜΠΆΔΑ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΈΛΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΉΡΘΕ Η ΦΑΕΙΝΉ ΙΔΈΑ ΝΑ ΣΥΜΠΡΆΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΆ ΤΙΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.. ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ ΜΑΣ ΉΤΑΝΕ ΣΤΑ ΤΈΜΠΗ..ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΉ ΟΠΩΣ ΕΊΠΕ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΉΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΎΝΘΕΤΟ ΌΝΟΜΑ ΘΑ ΤΟ ΠΆΡΟΥΝ ΣΚΈΤΟ... Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ Ο "ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΊΤΑΙ ΜΑΚΡΆΝ" ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΕ ΤΗΝ ΓΛΏΣΣΑ ΤΟ 1977 ΑΠΌ ΤΟ 1992 ΈΧΟΥΜΕ ΤΗΝ Π. Γ. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ ΜΑΣ.. ΚΑΙ ΌΛΑ ΑΥΤΆ Κ ΑΛΛΆ ΤΌΣΑ ΤΑ ΚΆΝΑΝΕ ΑΡΙΣΤΕΡΈΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ?? ΟΠΩΣ ΑΝΈΦΕΡΑ ΤΑ ΟΝΌΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΆΝΩ..

 3. avatar Άσε ρε

  Ολος ο πλανήτης τους αποκαλεί Μακεδονία αλλά εμείς θα το σταματήσουμε επειδή θα τους αποκαλούμε Σκόπια. Εσείς και η κωμωδία της χρονιας. Το βόρεια μια χαρά φρένο είναι στον αλυτρωτισμό τους. Γεωγραφική Μακεδονία και όχι ιστορική. Τότε που τους χάρισαν την μακεδονική γλώσσα, το 77, δεν βγήκε κανένας να γκρινιάξει. Αυτά δεν τα σχολιάζετε.

  1. avatar ΣΕΡΡΕΣ

   ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ?ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΝΕ ΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ?

  2. avatar ψιάγκας

   να πάει να [...] όλος ο πλανήτης ! μήπως αυτοί που τους αναγνώρισαν είχαν να χάσουν κάτι ? αν η Αικατερίνη υπόγραψε Ειρήνη , ο Λάμπρος δεν υπόγραψε ακόμη τη δική του . ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ αυτό σας λέει τίποτα ? Αυτοί είναι άντρες και όχι οι ουροσκελίτες οι σημερινοί , που κάποιοι δηλοί τους υποστηρίζετε .

 4. avatar δεν ,μπορει να γινει δημοψηφισμα

  1)διοτι οι ψηφοφοροι θα βρισκονται στα καφενεια πινοντας τσιπουρο και αυτο θα επηρεασει αρνητικα την σωστη ψηφο
  και 2) οτι ονομασια και να παρει η Ελλας δεν θα φυγει απο την θεση της
  Πιειτε το τσιπουρακι σας χαλλλαρα και ασπρο πατο μαγκες, μην κολλατε χαλλλαρα χικ
  Γι αυτο και δεν γινεται δημοψηφισμα, και οχι λογω ελλειψης δημοκρατιας οπως λαθος λεγεται. χικ

 5. avatar @ μπουγάτσα

  Παπαγαλάκι βλέπω είσαι βαμμένος χουντικός. Πρόβλημά σου. Ένας ακραιφνής εθνικιστής και ειδήμων που δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη συμφωνία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τον... Κούλη

 6. avatar PANKO

  Ρε δεν πα να λένε οι καθηγητές...
  Ό,τι [...] πει ο "κρις καλτς" και οι χουντο-ναζιστικο-ελληνάρες σαν αυτόν είναι η αλήθεια...

 7. avatar ξου ξου

  εθνικια φιρι φιρι το πατε να μεινει σκετο και θα μεινουμε με το στομα ανοιχτο!

 8. avatar Περταλιας

  Μα καλά βρήκατε αυτό το [...] για να σχολιάσει ένα τέτοιο μείζων Εθνικό θέμα?

 9. avatar Ε.Α.

  Ας ξεστραβωθεί να διαβάσει τι έγραψε ο άνθρωπος που αναλώθηκε στην έννοια Μακεδονία! Κατ εξοχήν ειδήμων και γνώστης του αντικειμένου, υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ως λίαν επωφελή για την Ελλάδα! Διαβάστε το όλοι...
  Νικόλαος Μέρτζος ΕΜΣ. : Μια λύση που δεν αφήνει πληγές στο σώμα της Ελλάδος

  1. avatar criskalts

   21.4.71 Νικόλαος Μέρτζος ενώπιον Στυλιανού Παττακού:
   ''Η Επανάστασις της 21ης Απριλίου κατέβαλε και καταβάλλει εργώδη, νομίζω, προσπάθειαν διά να απαλύνη τας δυσχερείας και να εξοβελίσει τα αγκάθια, που μακρά και κακίστη συνήθεια είχε παρεμβάλει μεταξύ του κοινού και της διοικήσεως''.
   Νίκος Μέρτζος 14 7 1971:
   ''Διότι αφ’ ενός μεν επείγει ο πλήρης εκσυγχρονισμός του κράτους – πράγμα που αποτελεί βασικόν στόχον της Επαναστάσεως, άνευ πλήρους επιτεύξεως του οποίου αύτη δεν δικαιούται να θεωρήση εαυτήν ως εκπληρώσασαν τας προς το Εθνος ευθύνας της – αφ’ ετέρου δε...''
   Αποκλείεται να διαφωνείς πουθενά με τα παραπάνω λεχθέντα από το ίδιο πρόσωπο που επικαλέστηκες, έτσι;;;

 10. avatar Για ένα πιθανό δημοψήφισμα ή για εκλογές

  Τι έχει να μας πει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης; Να μην ρωτήσουμε τον Ελληνικό λαό;

  1. avatar Nikath13

   Σε τι να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό; Πώς θα ονομαστεί η διπλανή χώρα;

   1. avatar κουκουρουκου..

    Τότε γιατί θέλουν ειδική συμφωνία από εμάς;

 11. avatar ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ 1977 ΤΟΤΕ ΚΑΙ

  ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΠΑΛΙ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ Η ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΥΛΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ !!!ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!!!

  1. avatar criskalts

   Το βρήκες!!! Κερδίζεις μαντολάτο.

 12. avatar Καλησπερα

  Εις τον αιωνα τον άπαντα, τα Σκοπια δεν θα έπρεπε να πάρουν ονομα με συνθετικο τη λέξη Μακεδονια. Δεν υπήρχε ουτε χώρα ούτε έθνος τους με ιστορία, καταγωγή ή σχέση με την Μακεδονία. Υπήρχε Βαρνταρσκα , Βαρδαρία δηλαδή, κατοικουμενη απο Σλάβους κλπ μειονότητες. Το σφετεριζόμενο όνομα θα φανεί μελλοντικά πόσο συνιστά εθνικη καταστροφή...

 13. avatar Giorgos Karkanis

  Εφιάλτες Ανθέλληνες Σταλινοφασίστες Εθνοπροδοτες της Μακεδονίας σε οποιαδήποτε άλλο κράτος θα είχαν πάει επί έσχατη προδοσία και εδώ κύριε καθηγητά ψάχνετε επιτυχίες στην επονείδιστη συμφωνία;

  1. avatar Όπως έγινε

   Όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου;

 14. avatar «Ναι» στη λύση από περισσότερα από 320 πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης(!)

  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3814742/i-simfonia-ton-prespon-dialii-tin-gkriza-zoni

  συγκεκριμένα οι τραγουδίστριες Νένα Βενετσάνου, η Λένα Αλκαίου και ο Κυριάκος Κατζουράκης, ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας. δήλωσαν δημόσια ότι ούτε καν ερωτήθηκαν για να συμπεριληφθούν στην λίστα! Μάλιστα η Λένα Αλκαίου εξοργισμένη δήλωσε και χαρακτήρισε το γεγονός «προσβολή για τη Δημοκρατία».
  «Είναι εξοργιστικό σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να χρησιμοποιείται το όνομά μου όπως και άλλων, χωρίς καν να ερωτηθώ. Είναι προσβολή για τη δημοκρατία να παραβιάζεται η ελεύθερη βούληση του καθενός με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε συγκεκριμένα η Λένα Αλκαίου

  Νένα Βενετσάνου: "Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ".
  Κυριάκος Κατζουράκης: " Ο Συριζα κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφές (υποθέτω διανοουμενοκαλλιτεχνών), μόλις πληροφορήθηκα ότι έχει και τη δική μου υπογραφή. Έλαβα με μέιλ το κείμενο και δεν το υπέγραψα."

 15. avatar Πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο στηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών(!)

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/3836015/panepistimiakoi-apo-olo-ton-kosmo-stirizoyn-tin-symfonia-ton-prespon

  Aφού συμφωνεί ο Ahmet Insel ο Τουρκαλάς, η Manuela Bojadzijev, ο Rada Ivekovic - Κροάτης να συμφωνήσουμε και εμείς!
  Για το αιγαίο τί λένε; Για την Κύπρο;
  Την επόμενη φορά να ρωτήσουμε τον Ερντογάν!
  Προδότες!

  Elsa Stamatopoulou Columbia University
  είναι μέλος των ελληνικών ΜΚΟ Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Costas Douzinas Birkbeck, University of London
  Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής Α' Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 16. avatar Δεν ντρέπεστε λίγο;

  ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 λεει οτι χρειαζονται τα 3/5 της Βουλης δηλ. 180 βουλευτες. Αυτο που παει να κανει ο Τσιπρας και να περασει αυτη την αισχρη συμφωνια των Πρεσπων με 151 ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

 17. avatar O ΤΣΙΠΡΑΣ

  ....εκλεψε την εξουσια τον Ιανουαριο του '15 με τις υποσχεσεις να καταργησει τα μνημονια και τον ενφια. Αντι να κανει αυτα που υποσχεθηκε ανοιξε τα συνορα στη Τουρκια και εφερε τριτο μνημονιο. Μετα το οχι του δημοψηφισματος που αντισυνταγματικα εκανε ναι, εχοντας 50% αποχη ξαναεξελεγει το Σεπτεμβρη του '15, κυριως απο τους συνταξιουχους και τους δημοσιους υπαλληλους παλι με ψεμματα. Ο Τσιπρας απεδειξε οτι δεν εχει δημοκρατικη και εθνικη συνειδηση ουτε για δειγμα ενω εχει μεγαλο ταλεντο στην απατη. Απο την αρχη μας λενε τωρα οτι ηθελαν να γινει αυτη η συμφωνια με τα Σκοπια. Αυτα ομως δεν τα ειπαν στο λαο Δεν ειπαν στο λαο οτι εχουν σκοπο να κανουν τη χωρα μας χωρο 'προσφυγων', χωρα πολιτισμικη, οτι θελουν να χασουμε την εθνικη μας και την θρησκευτικη μας ταυτοτητα, ουτε μας ειπαν οτι θελουν τη Βορεια Ελλαδα να την κανουν νοτιο κομματι της ''βορειας Μακεδονιας'' και οτι θα το προτεινε αυτο ο Τσιπρας στη Μερκελ για να γινει. Ολα αυτα δειχνουν οτι προκειται για εναν καιροσκοπο που στοχο μονο ειχε να κοροιδεψει τον ελληνικο λαο για να αρπαξει την εξουσια και μετα να προσκολησει στους ξενους ηγετες που πριν κατηγορουσε για τα χαλια της χωρας μας.

 18. avatar Μστ

  Ο μόνος που έχει αδικηθεί από αυτή τη συμφωνία και έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει, είναι η Βουλγαρία...γιατί χάνει το δικό της ιστορικά γεωγραφικό κομμάτι που ανήκει στη Μακεδονία.

 19. avatar ΑΒ

  Επιτέλους η πνευματική ελίτ παίρνει θέση και εξηγεί τα μειονεκτήματα της συμφωνίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εμείς που δεν θέλαμε τίποτα και είχαμε συμβιβαστεί με την κατάσταση σχεδόν την ειχαμε ξεχάσει, μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία και μάλιστα στα κρυφά. Αφού τα Σκόπια ήθελαν ΝΑΤΟ και ΕΕ ας έκαναν πίσω και στο όνομα και στην γλώσσα και στην εθνότητα εγώ ξέρω ότι αυτός που έχει ανάγκη υποχωρεί. Σίγουρα οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και γι΄αυτό οι Αμερικάνοι έφαγαν τον Καραμανλή, (παρακολουθήσεις κινητών, απόπειρα και μετά με τον ανθρωπό τους τον Κο@τ@μ@ν@ με το βατοπαίδι) για το βέτο στη Ρουμανία. Οταν ο Τσίπρας μας αποτελείωσε οικονομικά το 2015 τα πράγματα έγιναν εύκολα για αυτούς και κατά την άποψη γνωστού με γνώσεις έγινε η συναλλαγή. Και ξαφνικά όλα για την Ελλάδα άρχισαν να μαλακώνουν. Οι αξιολογήσεις των μνημονίων έγιναν λάστιχο και το αποπαίδι τον Τσίπρα που μέχρι και οι πέτρες γέλαγαν με τις μπούρδες του άρχισαν τεχνητά να τον αναβαθμίζουν. Το κερασάκι ήταν η έγκριση από το Eurogroup της μη περικοπής των επαναϋπολογισμένων συντάξεων, όπως είπε και ο Μητσοτάκης, γιατί αν τις είχε κόψει πιθανότατα δεν θα προλαβαινε να φτάσει στην έγκριση της συμφωνίας από τη βουλή. Ολα έχουν την εξήγησή τους όταν τα βλέπεις μεταγενέστερα έχοντας περισσότερα στοιχεία.

  1. avatar mpla mpla

   Αν παρακολουθησες την συνετευξη του Κοτζια θα παρεις την απαντηση σου. Την περιβοητη 2η δαγκανα , η 1η ειναι οι Τουρκια. Οι Σκοπιανοι εχουν εναν ασσο στο μανικι τους και αυτο λεγεται Τουρκια. Αν δεν καναμε κατι με τους Σκοπιανους, η επιρροη της Τουρκιας θα ανεβαινε τοσο πολυ που θα παιρνουσε στο τελος την ελληνικη επιρροη με αποτελεσμα μια μη λυση να οδηγουσε τους Σκοπιανους στην αγκαλια των Τουρκων. Δες που βρισκεται η οικονομικη επιρροη της Τουρκιας στα Σκοπια και θα καταλαβεις! Θα γουσταρες να εχεις μια τουρκικη βαση με απατσι και F-16, μπορει αργοτερα και 'αορατα' F-35 που θα εφταναν σε μερικα λεπτα στην Θεσσαλονικη? Με το να τους βαλουμε στο ΝΑΤΟ, αυτο το ενδεχομενο αρχιζει να εξανεμιζεται. Επισης, σε μια ενδεχομενη εμπλοκη με την Τουρκια, οι Σκοπιανοι επειδη γιναμε 'φιλαρακια' τους το πολυ πολυ να το παιζανε ουδετεροι. Για φαντασου σε μια μη λυση που για οτι κακο υπαρχει στα Σκοπια να το ριχνανε στην Ελλαδα, λες τα Σκοπια να μενανε αμετοχα? Αν αφηναν τουρκικο στρατο να περασει απο τα Σκοπια πως θα σου φαινονταν? Και θα μας λεγανε και οι Αμερικανοι, καλα να παθετε, επειδη δεν τους καναμε το χατηρι. Με λιγα λογια, η συμφωνια αποτελει την απαντηση σε μια ολοενα και προκλητικοτατη Τουρκια που θελει να ειναι υπερδυναμη στα Βαλκανια και την Μεσογειο με οτι αυτο συνεπαγεται.

   1. avatar Χαχανδ

    Η τουρκια στο νατο ειναι επισης..δεν αλλαζει τιποτα μην τρεφεις αυταπατες.

   2. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

    Με την δική σού λογική πρέπει να δίνουμε τις γυναίκες και τις κόρες μάς στον ληστή για να τον εξευμενίσουμε οπότε δεν θα θελήσει να ξαναέρθει μίας και γίναμε φιλαράκια, δεν χρειάζεται να καταλάβει κανείς γιατί θα έχουμε μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος με τέτοια λογική παλακίδας

   3. avatar Ολα άσπρα….

    Αφού είναι έτσι όπως τα λες τότε να "τακτοποιήσουν" οι φωστήρες και τα προβλήματα με την Αλβανία, Ρουμανία, Λιβύη.... και γενικά οποίος έχει τίποτα εθνικά προβλήματα με την Ελλάδα να τα φέρει στο τραπέζι γιατί φοβόμαστε τους Τούρκους .ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΩΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ !!!!!
    Έλεος.
    Αν νομίζεις πάντως ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία θα έχεις σύμμαχο τα Σκόπια επειδή αναγκάστηκες να τα πεις όπως ήθελαν μετά από 20 και πλέον χρόνια είσαι γελασμένος
    Το 33% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Οι δε Αλβανοί το 70% . Μάντεψε με ποιους θα πάνε .....

 20. avatar Επιστολή-«φωτιά» 12 πανεπιστημιακών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  Η δημόσια συζήτηση για την αποδοχή και την αναγκαιότητα της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τρεις βασικές ανακρίβειες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν.

  Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας. Για 25 χρόνια το βάρος των διαπραγματεύσεων έπεσε στην εξεύρεση μιας μικτής ονομασίας, η οποία θα χαρακτήριζε και τη νέα χώρα και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται, βάσει της αντίληψης ότι οι λαοί δίνουν την ονομασία τους στις χώρες και τις γλώσσες και όχι το αντίστροφο. Αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή τής ελληνικής διπλωματίας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε ποτέ διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορούσε να την παραβλέψει καμιά κυβέρνηση, διότι, ασχέτως των επιστημονικών προσεγγίσεων, η ιστορία αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία.

  Η πραγματικότητα αυτή δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται με συνοπτικές διαδικασίες. Η Αθήνα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό της μακεδονικό πληθυσμό, ασχέτως της ονομασίας του γειτονικού κράτους, για την οποία πάντοτε υπήρχαν προτάσεις και συζητήσιμες λύσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει