Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην σύγχρονη ιστορία μας χαρακτηρίζει το έπος του 1940 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, στο σημερινό του μήνυμα για την αυριανή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι οφείλουμε ως Έλληνες να πούμε το ίδιο «ΟΧΙ» προς κάθε πλευρά που επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη, τη συνοχή και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα του κ. Δένδια:

«Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για την πατρίδα μας και το λαό μας. Το έπος του 1940 αποτελεί άλλωστε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη σύγχρονη ιστορία μας.

Είναι μία ημέρα τιμής για τον ελληνικό λαό, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο εθνικό χρέος με απόλυτη εθνική ενότητα. Είναι μία ημέρα αναγνώρισης του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των πολιτών, που με απόλυτη αίσθηση της ιστορικής συγκυρίας απέδειξαν έμπρακτα ότι η ουσία του ελληνισμού είναι να υπηρετεί με ομοψυχία τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Τη σημερινή ημέρα την έχουμε συνδέσει και με το ηχηρό «ΟΧΙ» προς τις δυνάμεις του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού. Είναι το ίδιο «ΟΧΙ» που σήμερα οφείλουμε να απευθύνουμε προς κάθε πλευρά που επιχειρεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι σημερινές προκλήσεις είναι μεγάλες. Αλλά οφείλουμε στην πατρίδα μας να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής κληρονομιάς, να παραμείνουμε σταθεροί στα ιδανικά των αγωνιστών του ΄40 και να υπερβούμε τις δυσκολίες, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει και πάλι θετικό παράδειγμα για την Ευρώπη και την υφήλιο. Η συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της πατρίδας μας, από τη θέση στην οποία βρίσκεται ο καθένας, είναι ο φόρος τιμής που σήμερα αποτίουμε στο βωμό της θυσίας των ηρώων του ’40».