Μιλώντας για το νομοσχέδιο με τίτλο “κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης συντάξεων”, που ψηφίζεται σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κάποιοι τρίβουν τα μάτια τους, αναφερόμενος «σε κάποιους εντός και εκτός της αίθουσας οι οποίοι όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα ποντάρει ακόμα και τα ρούχα που φοράει στον τελευταίο γύρο, έτσι και αυτοί πόνταραν πολιτικά ό,τι είχαν και δεν είχαν, όλα στο μαύρο».

«Όλα στο μαύρο, αλλά τελικά βγήκε κόκκινο. Σας το είχαμε πει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Μη βιάζεστε με τις συντάξεις. Βιαστήκατε, επενδύσατε τα πάντα εκεί», σχολίασε, κάνοντας αναφορά στην «επένδυση» στον κόφτη, στην κατάρρευση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, στο «αόρατο 4ο μνημόνιο».

«Όταν όμως καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, γιατί είχαμε εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και το μόνο που έμενε ήταν η επιμονή του ΔΝΤ, τότε χάσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη. Προσέθεσε ότι φιλικά στη ΝΔ ΜΜΕ, έγραψαν κατά σειρά για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου, για μερική εφαρμογή, για αναβολή και για αναστολή, ότι άλλα ανακάλυψαν “φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης από το Euroworking Group, από το Eurogroup, ότι στηλώνει τα πόδια το ΔΝΤ, ότι η Γερμανία, οι θεσμοί, όλοι είναι απέναντι με μια φωνή”. «Μόνοι σας τα λέγατε, μόνοι σας τα πιστεύατε», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι πήγε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο για να εκμαιεύσει μια φράση, “ένα χτύπημα στην πλάτη”, κάτι που να δείχνει ότι η Γερμανία θα πιέσει για την εφαρμογή των περικοπών. «Όπως πήγατε, έτσι ήρθατε. Άδεια τα χέρια σας», σημείωσε. Θύμισε τη στάση της ΝΔ όταν ήρθε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αίθουσα της Γερουσίας και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. «Όχι σοσιαλιστή, όχι συριζαίο τον είπατε, αντάρτη στο Νεπάλ εμφανίζατε τον επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι όμως σήμερα έφτασε η μέρα που εκείνος “ξόρκιζε”, «ήρθε η ώρα να ψηφίσετε με τα δυο χέρια την κατάργηση του μέτρου αυτού, να πείτε ναι σε όλα».